Nyomtatás
2020. november 27., péntek 12:28

Adventi törődés minden napra az egyházmegye facebook oldalán

Ismét megjelent az Adventi törődés2020 füzet a Debreceni Római Katolikus Egyetemi Lelkészség gondozásában, amely lelki üzeneteivel, gondolataival végigkísér bennünket a karácsonyra várás napjaiban.

A napi üzenetek reggelente az egyházmegye facebook oldalára https://www.facebook.com/dnyem is megérkeznek.

Az alábbiakban Szilágyi Eszter, az egyetemi lelkészség munkatársának bevezető gondolatait tesszük közzé.

Egyre nagyobb kihívás, hogy a zaj kultúrájában meghalljuk Isten üzenetét, illetve megtaláljuk a helyünket egy olyan világban, ahol egyszerre van jelen a túlzás és a bizonytalanság. A világban egyre több érték relatív, és hiányzik az abszolút igazság. Pedig gondoljunk bele, mekkora lenne a káosz, ha nem lenne egységes mértékrendszer a naponta használatos eszközeinkben és anyagainkban? Ha más hosszúságot jelölne 1 méter vagy más súlyt nyomna 1 kilogramm az egyik háztartásban, mint a másikban. Számtalannyi akadályba ütköznénk, és életünk veszítene gördülékenységéből.

Lelki és erkölcsi életünkben ugyanilyen fontosak lennének ezek a mértékek. A Szentírás, mint Isten szava vagy a szeretet mindent felülíró törvénye miért nem tud ilyen alapmértékként viselkedni a keresztény világunkban? Ez az értékrendszertelenség gyakran káoszhoz vezet a fejekben, a szívekben, majd a tettekben, és a feszültségek miatt az élet is veszít könnyedségéből. De hogyan tudunk mégis mindebben helytállni? Hogyan tudjuk megtalálni a helyünket egy olyan világban, amely hemzseg az ingerektől, a kínálattól, a felületes tartalmaktól és a szellemi nyomástól, amely egy közömbös, üres, örök értékek nélküli világ felé taszít? Úgy, hogy a mindennapos teendőkbe, és életünk határhelyzeteibe is beemeljük Istent. Nem az elveinket igazítjuk a világhoz, hanem a mi kis világunkat, környezetünket, életritmusunkat igazítjuk az elveinkhez.

A céljaink megalkotása, a döntéseink hozatala, Isten gondviselésének felismerése, és a hálaadás: ezek olyan lépések, amelyekből nem zárhatjuk ki a krisztusi magatartást. Ebben az adventi időszakban, ezekre az életállomásokra fókuszálva, különböző eszközökön keresztül szeretnénk megszólítani benneteket, pontosabban hozzásegíteni ahhoz, hogy meghalljuk Isten hangját. Minden nap más üzenettel jelentkezünk: hétfőn útravalókkal, amelyeket magunkkal hordozhatunk az adventi készületben, kedden jó tanácsokkal a mindennapjaink vezetéséhez, szerdán lelki kihívással, amely kiszakít a hétköznapokból, és segít felülvizsgálni a napi rutint, csütörtökön józanító gondolatokkal, amelyek kimozdítanak a kényelmes észjárásból, pénteken a Szentírásból hozunk üzenetet, szombaton pedig mindezt igyekszünk tettekre váltani, hogy mások boldogságát is felelősséggel viseljük.

A rövid - célokhoz, döntésekhez, gondviseléshez és hálához – kapcsolódó üzenetek mellett, minden nap arra hívunk benneteket, hogy legalább egy percben imádkozzunk, és az ima szövege ezúttal legyen a csend. A figyelmes csend. Tapasztaljuk meg, hogy a jelenlét jó megélésével is „kimondhatjuk” szívünk szándékait. Az adventi vasárnapokon Törő András atya, egyetemi lelkész gondolatait olvashatjuk, hogy ezek által is megízleljük az ünnepi készület fontosságát, és néhány percre elidőzzünk ezek ajándékai mellett.

Áldott adventi készületet kívánunk!

 

Szilágyi Eszter/Debreceni Római Katolikus Egyetemi Lelkészség

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • borító