Nyomtatás
2020. november 29., vasárnap 15:21

Advent a második nagy találkozásra való készület ideje - Palánki Ferenc megyéspüspök gondolatai az egyházi év kezdetén

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök advent első vasárnapján, az új egyházi év kezdetén a debreceni Szent Anna-székesegyházban mutatott be szentmisét. A vasárnapi 11.30-kor kezdődő püspöki szentmiséket élőben közvetíti a Debrecen Televízió, valamint az interneten keresztül: a dehir.hu oldalon és az egyházmegye közösségi felületein is bekapcsolódhatunk a legszentebb imádságba.

Nyakunkon a karácsony, pedig a szívünkben kellene, hogy legyen – idézte a főpásztor egyik paptestvérének közösségi felületén olvasott üzenetét a homília bevezetőjében. A humoros megfogalmazás arra utal, hogyan kellene készülni a várakozás idejében arra, hogy a karácsony életünk középpontjába kerüljön, figyelmes szeretettel hallgatva Istenre, rádöbbenve az ünnep jelentőségére.

Panaszkodunk, hogy korlátozva van a szabadságunk, ugyanakkor ez egyben lehetőség is arra, hogy a kapott időt jól fölhasználva a szívünk felé, családjaink felé forduljunk. Tartsunk csendet és figyeljünk oda a hozzánk érkező Istenre, Jézus Krisztus születésére! Isten eljött erre a világra, meglátogatott bennünket, velünk van. Üzen nekünk, szólni akar hozzánk, de csendes hangját elnyomja a világ zaja.

A kapott idő lehetőség arra is, hogy most ne a tömeggel teli áruházakban töltsük az időnket, hanem otthon, készülve a karácsonyra. Rendezzük a kapcsolatainkat! Kérjünk bocsánatot, legyünk nagylelkűek a megbocsájtásban! Imáinkkal, a szentségek fölvételével erősítsük a szeretetköteléket Istennel, aki 2000 évvel ezelőtt eljött erre a világra, és el fog jönni a világnak a végén, amely minden ember életében akkor következik be, amikor befejezi földi életét. „Vigyázzatok, legyetek éberek, mert nem tudjátok, mikor jön el az idő!” (Mk 13,33)

Ez nem ijesztgetés, félelemkeltés, hanem evangélium, örömhír. Hallgassuk Isten hangját naponta elcsendesedve, hiszen a szavai vígasztalnak, bátorítanak, erősítenek, és nem félelmet keltőek. Így lesz a karácsony igazi ünnep.

7M7A6276

Még nem tudjuk, hogyan fogunk ünnepelni, tudunk-e találkozni a szeretteinkkel, de arra van lehetőségünk, hogy még mélyebb szeretetkapcsolatba kerüljünk velük. Akik igazán szeretik egymást, azoknak a fizikai távolság nem jelent semmit, hiszen egyek vagyunk a szeretetben, a hitben, Isten jelenlétében. A szeretet pedig nemcsak érzelem, hanem döntés a szeretet forrása, Isten mellett.

Az idegenbe induló ember otthagyva házát szolgáira bízza mindenét, és kijelöli a feladataikat. A példabeszéd (ld. Mk 13,33-37) arra utal, hogy mi is megkaptuk a feladatunkat Istentől, rajtunk múlik tehát, hogyan éljük az életünket. Egyszer meg kell állnunk az Úr előtt, és számot kell adnunk tetteinkről, és arról, hogy képesek voltunk-e valóban jól szeretni a hozzánk legközelebb állókat.

Könnyű szeretni azokat, akik távolabb élnek tőlünk, de sokszor nehéz elviselni a családtagjainkat, akik nap mint nap megbántanak bennünket. Isten ránk bízott egy területet, embereket. Képesek vagyunk e jól szeretni, áldozatot hozni a másikért? Advent a második nagy találkozásra készület ideje. Legyünk készen arra, hogy az Istennel való két nagy találkozás között a harmadik, a mindennapi találkozás is létrejöjjön.

Isten eljött 2000 évvel ezelőtt, eljön a világ végén és eljön életünk minden napján kegyelmével, segítő erejével, és kínálja magát, hogy fogadjuk be az éltünkbe, forrása legyen az erőnknek, bátorságunknak, és ne rettegjünk, hanem el tudjuk viselni a keresztjeinket, a gyászt. Ijesztő adatokat hallunk, naponta egyre többen halnak meg a járvány okozta betegségben, és ez félelemkeltő tud lenni. Isten nem ígérte, hogy elveszi a fájdalmainkat, de velünk lesz minden nap. Ezt ne felejtsük el!

Tegyünk meg mindent, hogy ezt a kegyelmi időszakot megéljük, készülve a nagy találkozásra, kezdjük jól az egyházi évet, legyünk mindig készek az imádságban, szentségekben, a másik emberben és majd életünk végén az örökkévalóságban – fejezte be homíliáját Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök.

A szentmise végén a főpásztor bátorította a jelenlévőket és a szentmisébe bekapcsolódókat, hogy csatlakozzanak az általa 2019 advent első vasárnapján alapított Szent László Imaszövetségbe, ahol már több mint ezren fohászkodnak nap mint nap a papokért, valamint újabb papi és szerzetesi hivatások születéséért. Az imába bekapcsolódók a püspök atyától egy-egy rózsafüzért kapnak ajándékba, jelképezve az imaszövetség közösségéhez való tartozásukat.

 

Kovács Ágnes/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • 7M7A6276
    • 7M7A6287