Nyomtatás
2020. december 03., csütörtök 08:12

Akit tövissel megkoronáztak - A Szent László Imaszövetség decemberi elmélkedésének rózsafüzér titka

„tövisekből koronát fontak, rátették a fejére” (Mt 27,29)

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében megalapított Szent László Imaszövetség tagjai az egyházmegyénk papjaiért, újabb papi és szerzetesi hivatások születéséért imádkoznak.

Az alábbiakban Németh István atya elmélkedését olvashatjuk:

Jézus egy diadémot kap. Ez a töviskorona egyszerre jelent királyit és istenit ez a töviskorona. Gondoljunk csak bele: a korona mindig is a királyok szimbóluma volt, a tövisek pedig a fénysugarakhoz hasonlóra emlékeztethetnek, ami az ókori istenségek jelképe volt. A katonák nem értik azt, hogy Jézus valóban király és valóban Isten és csúfot űznek belőle, kigúnyolják őt ezért.

Jézusban pedig ott van az igazi királyi, engedi magát tövissel megkoronázni. Példát ad nekünk az alázatra, arra, hogy ő királyként is tudja az Atya akaratát követni. Jézus az egész szenvedéstörténetében teljesíti azt, ami az Atya akarata, így ehhez hozzátartozik az is, hogy őt megcsúfolják ezzel a töviskoronával. Elgondolkoztató lehet ez a számunkra is. Mi mennyire tudjuk követni az Atya akaratát? Vagy egyáltalán akarjuk-e követni azt, sejtjük-e, hogy mit akar tőlünk az Isten? Jézus királyként el tudta viselni a töviskoronát, az Atya akaratáért. Mi mit teszünk az Istenért? Milyen messzire megyünk el abban, hogy az Isten akaratát tegyük meg  az életünkben?

Jézus azonban nemcsak király, hanem Isten is, aki képes volt elfogadni a nehézségeket, a fájdalmakat. Mi hogyan állunk ezzel? Mennyire vagyunk képesek elviselni a mindennapok terheit, a nehézségeket, a problémákat? A mostani időszak különös megpróbáltatások elé állít minket: ott van bennünk a félelem, a fáradtság, a nehézségek, a küzdelem, esetleg a gyász. Hogyan tudjuk ezeket hordozni? Jézus Isten volt, és képes volt elviselni azt, hogy megalázzák őt, hogy tövissel megkoronázzák.

A töviskorona emlékeztet minket Jézus igazi királyságára és Istenségére. Legyen ő, akit követünk, aki buzdít minket arra, hogy keressük és kövessük az Atya akaratát, és tudjuk elfogadni a nehézségeket az életünkben.

 

Németh István atya
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 

  • Galéria:
    • IMG_0287