2020. december 06., vasárnap 17:45

Készítsétek az Úr útját saját és mások szíve felé! – Palánki Ferenc megyéspüspök gondolatai advent második vasárnapján

Advent második vasárnapjának evangéliumában Márk evangélista Izajás prófétát idézi, miszerint: „Készítsétek az ÚR útját, egyengessétek ösvényeit!” (Mk 1,3) Hogyan érkezik az Úr, mit kell tennünk? Készítsétek az Úr útját saját és mások szíve felé! – Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök december 6-án, a debreceni Anna-székesegyházban mutatott be szentmisét.

A főpásztor először is az elmúlt napok egyik sportközvetítésén elhangzott játékosoknak szóló szurkolói üzenetet idézte: előttetek a cél, mögöttetek a tábor. Egész életünk egy út, előttünk van a cél, de ki van mögöttünk? Nemcsak egy szurkolótábor, hanem Valaki, aki segít, vezet bennünket. Hogyan haladunk előre, hogyan működünk együtt Istennel? Fel tudjuk-e fogni, hogy Isten el akar jönni hozzánk?

7M7A6298

Készítsétek el az Úr útját saját szívetek felé

Adventus Domini – Az Úr eljövetele. Advent annak az ideje, hogy előkészítsük az Úr útját a saját szívünk felé, hogy eljöhessen, meg is érkezhessen hozzánk.

Ézsaiás a fogságban élő népnek mondja az Isten üzenetét. „Vigasztaljátok népemet” (Iz 40,1). Mennyire rászorulunk mi is erre a vigasztalásra most, amikor úgy érezzük, mi is fogságban vagyunk, korlátozva van szabadságunk, nem láthatjuk egymás mosolyát, fogva tartanak a körülmények, a bűneink, megrögzött rossz szokásaink, és az is fogság, ha önzők vagyunk, nem engedjük, hogy Isten legyen az Úr az életünkben.

„Építsetek utat a pusztában az ÚRnak! Készítsetek egyenes utat Istenünknek a kietlen tájon át!  Emelkedjék föl minden völgy, süllyedjen le minden hegy és halom, legyen az egyenetlen egyenessé és a dombvidék síksággá!”  (Iz 40, 3-4). Bűneink hegyeit el kell hordani, a hiányosságaink, mulasztásaink völgyeit fel kell tölteni. Ami görbe az legyen egyenes, ami göröngyös, váljék sima úttá. Sok dolgunk van! – hangsúlyozta a főpásztor.

Készítsétek el az Úr útját mások szíve felé

Nem elég csak a saját szívünk felé, a mások szíve felé is elő kell készíteni az Úr útját. Ez akkor valósulhat meg, ha elérkezik hozzánk Isten szeretete, túlcsordul a szívünkön és rajtunk keresztül eljut másokhoz. Ezért nagyon kell készülni. Fontos, hogyan élünk, tudunk-e előhírnökei lenni Isten érkezésének.

Az ószövetségi próféták, köztük az utolsó, aki egyben az újszövetség első és egyetlen prófétája is, Keresztelő Szent János előhírnök volt, aki teljesítette Istentől kapott feladatát. Isten minket is küld, hogy előkészítsük az Ő útját, hogy ne csak közeledjen hozzánk, hanem meg is tudjon érkezni.

Szent Péter azt mondja: „azon legyetek, hogy ő békességben szeplőtelennek és kifogástalannak találjon titeket” (2Pét 3,14). Fontos feladatot kaptunk tehát, legyen bennünk békesség, legyünk tiszták és fedhetetlenek az Úr érkezésekor.

Advent kegyelmi időszak, a találkozások ideje. Készítsünk utat a saját szívünk felé és mások szíve felé. Segítsünk másoknak, hogy találkozhassanak Istennel a mi szolgálatunk, szeretetünk, jócselekedeteink révén. Az Úr eljön, meg akar érkezni hozzánk, és ez akkor fog sikerülni, ha mi is személyesen találkozunk Istennel az imádságban, hajnali szentmiséken, a szentségekben.

A főpásztor végül egy egri egyházmegyés paptársától halott történettel fejezte be gondolatait: Egy öregember a tóparton horgászik, megáll mögötte egy vándor és megszólította őt: Bátyám, maga már nagyon sokat horgászott, ismeri a halak természetét. Maga szerint a halak isznak vizet? Az öreg elgondolkodott és azt mondta: én nem tudom, hogy isznak-e vizet, de hogy alkalmuk van rá, az biztos.

Nem tudom, ki hogyan találkozik Istennel, de hogy alkalmunk van rá, az biztos, különösen ebben a kegyelmi időszakban. Használjuk ki advent napjait, készítsük az Úr útját és örvendjünk majd a megérkezésének – fejezte be gondolatait Palánki Ferenc megyéspüspök.

 

Kovács Ágnes

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 

  • Galéria:
    • 7M7A6297
    • 7M7A6298