2020. december 17., csütörtök 12:47

Karácsony ünnepe az egyeki óvodában

„Újat mondani nem lehet,

Mindenki azzal van, akit szeret,

Hiszen karácsony évek óta,

A szeretet ünnepének névadója.”

     Karácsony, Jézus születésének napja, a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. A közös óvodai karácsonyi ünnepélyre december 16-án, délelőtt került sor az intézmény tornatermében. E napot megelőző hetekben, hónapokban idén is a tevékenységek minden csoportban a karácsony ünnepe köré épültek, felelevenítve az ünnepkörhöz tartozó szokásokat (gyertyakészítés, mézeskalácssütés, búzaültetés, szövés-varrás, betlehemi jászol készítése).

   Hiszen az Advent az óvodai év legeseménydúsabb, legizgalmasabb és legörömtelibb időszaka. Az Advent szeretetteljes várakozása, készülődése boldog türelmetlenséggel, a Karácsony üzenete szelíd alázattal és túláradó örömmel tölti el kisgyermek és felnőtt lelkét egyaránt. A szívek megtelnek szeretettel és jóakarattal. Ez a szeretetteljes légkör hatja át az óvodai hétköznapokat is ebben az időszakban.

   A jelen helyzetben, talán mindnyájunknak minden eddiginél nagyobb szüksége lehet az egymásra és az Istenre való odafigyelésre, az elcsendesedésre, az imádságra. Most, amikor az óvodán kívül oly sok mindenre nincs lehetőség, gyermekeinknek is különösen nagy szükségük van a gondtalan élményekre, a vidám együttlétekre, amelyeket itt az óvodában gazdag és tartalmas adventi tevékenységekkel biztosítunk számukra.

   Az adventi hetek hangulata, eseményei, gondolatai és beszélgetései, az értékes lelki tartalmakat hordozó reggeli gyertyagyújtások, a közös imádságok, a várakozással teli készülődés napról-napra lassan, folyamatosan készítik elő, öltöztetik ünnepi díszbe a gyermekek kicsi lelkét a karácsonyi örömhír befogadására:

„Megjelent az Isten üdvözítő kegyelme minden embernek.” (Tit 2,11)

   Sajnos idén a járványügyi helyzetre való tekintettel nem hívhattuk meg a szülőket hagyományos adventi rendezvényeinkre, nem osztozhattunk velük együtt a gyermekek örömében az adventi kézműves délelőttön vagy a meghitt karácsonyi ünnepélyen… Ennek ellenére magunk között igyekeztünk bensőségessé és örömtelivé varázsolni óvodásaink mindennapjait, magát az ünnepet.

   Ebben az évben már november 29-én kezdetét vette az ADVENT, a karácsony előtti várakozás időszaka. Ennek megfelelően csoportjainkban is megkezdődtek az ünnepi előkészületek:

 • adventi naptárak, koszorúk, ajtó- és asztali díszek készítése;
 • csoportszobák ünnepi díszbe öltöztetése;
 • a hétfőnkénti – énekléssel és imádsággal egybekötött - közös adventi gyertyagyújtások;
 • az Adventi lelki program, mely hétről – hétre más-más célkitűzés, próbatétel, feladat elé állított kicsiket és nagyokat egyaránt;
 • „A mi Betlehemünk” elkészítése, felállítása;
 • illatozó mézeskalács sütése… .

Ünnepi díszbe öltöztek a csoportok folyosói, amit a gyerekek munkáival díszítettünk.

Az ovisok verses-mesés előadásában „Karácsonyi legenda” címmel felelevenítésre került az ünnep lényege, Jézus eljövetelének története. A színvonalas mesejátékot a Gomba csoport dolgozói készítették elő és tanították be a gyerekeknek. A műsor további részében a csoportok előadásában hangoztak el szebbnél-szebb karácsonyi versek és köszöntők, majd az közös adventi koszorún meggyújtásra kerültek a gyertyák, az Adventi hírnök… kezdetű dal dallamaira.

   Idén először az udvaron álló fenyőfát díszítettük ünnepi pompába. A csoportok felöltözve az udvarra vonultak, s a gyerekek maguk aggatták fel ágaira saját készítésű kis díszeiket. Az ünnepi díszbe öltöztetett fenyőt körbejárva, énekelve köszöntöttük.

Ezzel a közös karácsonyi együttléttel, családi meghittséget varázsolva, lelkiekben is hangolódhattunk karácsony ünnepére, bensőséges pillanatokat idézve sokak szívében.

Istentől áldott, örömteli Karácsonyi Ünnepet és Békés, Boldog Új Évet kívánunk!

                                                                                            

Az óvoda nevelőközössége

Egyek – Szent János Katolikus ÓvodaA

 • Galéria:
  • a
  • d
  • h