2020. december 18., péntek 08:26

„Igen rövid parancsot kaptál: Szeress, és tégy, amit akarsz!” (Szent Ágoston) – Megjelent az Öröm-hír karácsonyi száma

Ajánló a tartalomból:

Felföldi Lászlót, egyházmegyénk általános helynökét nevezte ki Ferenc pápa a Pécsi Egyházmegye megyéspüspökévé. – A kinevezés pillanatairól, a püspökszenteléssel, beiktatással kapcsolatos információkról, a kinevezést követő egyházmegyénkben történő személyi változásokról, valamint Felföldi László atyával történő személyes hangvételű beszélgetésről is olvashatnak a karácsonyi lapszámban.

A szeretetet úgy kell megélnünk, hogy igaz legyen! – Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök öt éve vezeti az egyházmegyét. A főpásztorral készült nagyinterjú gazdag üzenete a szeretetről, az egyházmegye vezetéséről, további tervekről szól.

Holnaptól hogyan folytatódik az életünk? Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök karácsonyi vezérgondolatában a döntésünkre hívja fel figyelmünket, amelyet Isten vár tőlünk. A gondolkodásban segíthet Alföldi Géza: Ha nálunk született volna című verse, amely az egyszerű, hétköznapi életünkben is megvalósuló csodára mutat.

„Egy istenarc van eltemetve bennem…” – s minden emberben, a szegényben, a hajléktalanban is, amit fel kell fedeznünk. Csordás Gábor, a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház plébánosa, az egyházmegyei karitász szervezet igazgatója gondolataival bátorít bennünket az istenarc felfedezésére embertársainkban.

A postaláda az ismeretlen édesanyáknak írt leveleket őrzi – A világtól elzártan élő embertársaink életét hozzuk közel olvasóinkhoz, azokét, akik senkinek, még édesanyjuknak sem kellettek. A Nagy Tiborné Noémi intézményvezetővel készült interjúban megismerhetik a gacsályi Gondviselés Háza Fogyatékkal Élők Otthonában lakó emberek életét.

Nem kell mást tenni, mint belesimulni Isten tervébe – Geréné Sárga Monika beteglátogató egy év alatt közel 1000 beteggel találkozott, beszélgetett. Tapasztalatairól, az egy éve alapított egyházmegyei kórházlelkészség munkájáról olvashatunk a vele készült interjúban.

Imádkozz, cselekedj, állj ki az üldözött keresztényekért! – Egyházmegyei lapunk oldalain a távol-keleti és afrikai keresztény testvéreink hitükért elszenvedett tragikus életéről is olvashatunk. Miért pont a keresztények? Erről a kérdésről és tapasztalatairól Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár számol be.

Atyai szívvel – Ferenc pápa Szent József-évet hirdetett 2020. december 8-tól 2021. december 8-ig. Ferenc pápa erről szóló új apostoli levelét is olvashatjuk újságunkban.

Színes a kínálat az iskolaválasztás előtt álló gyermekek előtt, akiknek segítséget nyújtunk lapunk oldalain iskoláink rövid bemutatásával. Az egyházmegyénk fenntartásában működő tíz köznevelési intézmény a bölcsődétől az egyetem kapujáig várja a keresztény szellemiségű nevelésben és oktatásban részesülni vágyó gyermekeket.

Kedves Olvasó!

Köszönjük, hogy ebben az évben is megtisztelt bennünket figyelmével!

Az Öröm-hír Szerkesztősége nevében Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök gondolatával kívánok Önnek áldott, békés karácsonyi ünnepet:

Istennek csak akkor szabad kimondani azt, hogy szeretlek, ha igaz, és akkor lesz valóban igaz, ha azt az életünkkel tudjuk alátámasztani, vagyis keresztényi szeretettel fordulunk embertársaink felé. (Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök)

Az Öröm-hír újság megtalálható az egyházmegye római katolikus templomaiban, valamint az eddigi gyakorlatnak megfelelően online is megtekinthető, elolvasható, letölthető december 21-től az egyházmegye honlapjáról.

 

Kovács Ágnes

Főszerkesztő

Öröm-hír Szerkesztőség

4024 Debrecen, Varga u. 4.
30/240-1482
E-mail:

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.dnyem.hu 
https://www.facebook.com/dnyem/

 

  • Galéria:
    • Örömhír 2020 tél borító-1(1)