2020. december 21., hétfő 13:38

Induljunk el a szeretet útján! – Roráte szentmise a debreceni Szent István-templomban

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök karácsony hetében, december 21-én a debreceni Szent István-templomban mutatott be roráte szentmisét. A főpásztor adventi hagyománya, hogy hétről hétre meglátogatja Debrecen római katolikus egyházközségeit a hajnali szentmiséken.

A napi evangéliumi szakasz (Lk 1,39-45) arról szól, amikor Mária meglátogatja Erzsébetet. Ezt megelőzően Gábor angyal és Mária találkozásának történetéről olvashatunk, amelyben az angyal Isten üzenetét mondja el Máriának. A főpásztor hangsúlyozta, hogy a történet az angyal távozásával fejeződik be, és beáll a csönd. Mária pedig a történteket, és amit majd később Jézustól hallott, a szívébe véste és el-elgondolkodott rajta.

Beállt a csönd, mert Mária egyáltalán nem tudta, hogy mi fog vele történni, de ez a külső sötétség nem tudott úrrá lenni rajta, hiszen belül a szívében a kegyelem teljessége ragyogott.

A benne lévő fényesség arra indította, hogy ezt a fényt, ezt az örömet másokkal is megossza. Meghallotta, hogy idős rokona, Erzsébet gyermeket vár, és gyalog elindult hozzá a hegyeken át, hogy segítse őt.

Nagyon sokszor vagyunk mi is így. Követni akarjuk Jézust, a szeretet parancsát, a belső lelkiismeretünk tiszta hangját, aztán valahogy megmagyarázzuk, hogy mégis miért nem tesszük meg. Egyszerűen csak figyelnünk kell arra, amit belül érzünk, hallunk, és meg kell tennünk egy egyszerű gesztust, egy jócselekedetet, egy segítő mozdulatot, egy mosolyt.

Mindannyiunk szívében ott kell hogy legyen az Isten, aki a külső sötétséget legyőzi a belső ragyogásával. Az angyal azt mondta Máriának: „Üdvözlégy, kegyelemmel teljes! Veled van az Úr! Áldottabb vagy minden asszonynál” (Lk 1,28). Bennünket is megszólít az Isten, ezért mi is örvendjünk, és ujjongjunk. Szólni akar minden embernek, szeretetének fényével, világosságával be akarja ragyogni a szívünket.

Olyan nagy a sötétség az emberek feje felett, panaszkodunk, hogy rossz világban élünk, nehéz az élet. Isten üzen nekünk egy-egy kegyelmi időszakban, csak el kell hinni, el kell fogadni, és azt mélyen a szívünkbe kell vésni, mert ez lesz számunkra az igazi boldogság útja.

Mária elindult, hogy segítsen Erzsébetnek, mert ez volt számára a hit, a bizalom, az igaz szeretet, a boldogság útja. Ha elhisszük mindazt, amit az Isten üzen nekünk, amit mondani akar ebben a nehéz időszakban, életszakaszban, mi is elindulhatunk a szeretet útján, amely az igazi boldogsághoz vezet – fejezte be gondolatait Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök.

 

Kovács Ágnes

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 • Galéria:
  • 1
  • 7M7A6490
  • 7M7A6492
  • 7M7A6495
  • 7M7A6497
  • 7M7A6499
  • 7M7A6504
  • 7M7A6507