Nyomtatás
2021. január 15., péntek 15:09

Válasszuk az oltás adta gyógyító lehetőséget! – Palánki Ferenc megyéspüspök a keresztény emberek erkölcsi felelősségét hangsúlyozza

Az alábbiakban Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspöknek a Covid-19 elleni védőoltással kapcsolatos útmutatását olvashatjuk, amelyet az egyházmegye templomaiban, a január 17-i szentmisék hirdetéseiben is ismertetnek.

Vakcinát mindenkinek. 20 megjegyzés egy igazságosabb és egészségesebb világért címmel 2020. december 29-én jelent meg a Ferenc pápa által létrehívott bizottság dokumentuma.

A dokumentum rámutat a jelenlegi pandémiás helyzet súlyosságára és felhívja figyelmünket a keresztény ember erkölcsi felelősségére. Örömmel tapasztaltam, hogy ez a közös felelősségvállalás megmutatkozott az egészségügyi szabályok betartásában – kézfertőtlenítés, maszkviselés, szociális távolság megtartása – mely viszont most a vakcina megjelenésével újabb szintre kell, hogy lépjen.

A Szentatya felhívja a figyelmet, hogy többes számban kell gondolkodnunk, és ez azt is jelenti, hogy fel kell vállalnunk továbbra is a felelősséget, egyéni és a kollektív módon is a koronavírus elleni harcban. „Azt gondolom, – mondja Ferenc pápa – hogy erkölcsi alapon mindenkinek be kell oltatnia magát, ez nem választható opció, hanem erkölcsi tett. Mert a te egészségedet, életedet kockáztatod, de másokét is.” Világosan elmondja álláspontját: „Létezik egy öngyilkos vírustagadás, amit én nem tudok megérteni, de ma az a feladatunk, hogy beadassuk magunknak az oltást” – jelentette ki a begyűrűző tudományellenes kultúrán gondolkodva. Hozzátette: „A jövő héten kezdjük el itt a Vatikánban az oltást. Én jelentkeztem rá, be kell adatni.”

Péter utódjával együtt, magam is buzdítom a Paptestvéreket és a Híveket, hogy éljünk az oltás adta gyógyító lehetőséggel, hogy ne kelljen még több testvérünket elveszíteni, hanem tudjunk tovább haladni azon az úton, melyre a Gondviselő meghívott.

Szent László király Egyházmegyénk védőszentje, könyörögj értettünk!

 

Debrecen, 2021. január 13.

Palánki Ferenc, sk.

debrecen-nyíregyházi

megyéspüspök

 

  • Galéria:
    • img1.php