2021. január 19., kedd 08:14

A terv szerint haladnak a társszékesegyház tornyában a kilátó munkálatai

Mint arról már korábban hírt adtunk a HUSKROUA – Partnerség határok nélkül: Egyházi és kulturális örökség és turizmusfejlesztés Nyíregyházán és Beregszászon elnevezésű határon átnyúló projekt részeként újul meg a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház, valamint a beregszászi Szent Kereszt felmagasztalása-templom. A projekt keretében felújítják a társszékesegyház orgonáját, a harangtoronyban pedig kilátót is kialakítanak.

A társszékesegyház plébánia felőli, északi tornyában 2020 novemberében kezdődtek el a munkálatok. A harangtorony 28 méter magasságban található legfelső szintjén kilátó létesül, ahol kb. 10-14 ember kényelmesen tartózkodhat és nézelődhet majd egy időben. A torony négy égtájra néző ablakaiból jól belátható lesz Nyíregyháza panorámája.

A toronyban található harangok alatti kilátószinten új, hőszigetelt nyílászárókat építettek be, a meglévő födémet hangszigetelő anyaggal látták el.

Megújult a torony elektromos hálózata, falfelületeket javítottak és felújítják a meglévő vasbeton lépcsőszerkezetet, korlátokat, fa ajtókat. A toronyba felvezető létrákat és fa födémeket elbontják, helyettük acél, illetve tölgyfa lépcsőket építenek be.

Az átalakítás jelenleg az ütemezés szerint halad és várhatóan 2021 tavaszán fejeződik be, olvashatjuk a társzékesegyház honlapján.

j

Elkészült Nyíregyháza és Beregszász papíralapú turistatérképe is, amelynek hátoldalán egy-egy rövid leírás olvasható a Nyíregyháza-Beregszász útvonal mentén található és  jelentős idegenforgalmi vonzerővel rendelkező templomokról három nyelven: magyarul, ukránul és angolul. A kiadvány mintegy 2500 példányban jelent meg.

A térképen a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház, és a beregszászi Szent Kereszt felmagasztalása-templomon kívül feltüntették a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található kerékpárutakat, múzeumokat, kastélyokat, nemzetközi határátkelőhelyeket is. A térkép pontos és naprakész eligazítást nyújt a két templom megközelítésében is. A leírásokat fotók színesítik, melyeket Csutkai Csaba nyíregyházi fotóművész készített.

A térképek a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. irodájában (4400 Nyíregyháza, Kossuth tér 1.), a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház plébániáján, a beregszászi Szent Kereszt Felmagasztalása-templom plébániáján, valamint az Ukrán-Magyar Fejlesztési Központ beregszászi irodájában is elérhetők.

 

Forrás: http://magyaroknagyasszonya.dnyem.hu

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • cropped-templom-kész-77
    • j