2021. február 01., hétfő 09:01

Felújították Flóratanya 30 éves katolikus kápolnáját

Egy nagyszerű összefogás eredményeként az elmúlt hónapban felújították a baktalórántházi egyházközséghez tartozó Flóratanyán a Boldog Gizella tiszteletére szentelt római katolikus kápolna belső terét.

A Baktalórántháza külterületén található településrész kápolnáját 1990-ben kezdték el építeni. Akkor még közigazgatásilag Kántorjánosihoz tartozott. A kápolnaépítést Szabó Sándor, kántorjánosi plébánosa kezdeményezte, a terveket Csaba László, Ybl-díjas építész készítette. 1991. május 7-én Seregély István egri érsek szentelte fel Boldog Gizella tiszteletére. Hazánkban Boldog Gizellaként tisztelik államalapító Szent István királyunk feleségét, Bajorországban szentként tartják számon.

Szent István király és felesége, Boldog Gizella készíttették azt a miseruhát a székesfehérvári Szűz Mária-templomnak, melyből a későbbi időkben, a 12–13. század fordulóján a királyi koronázási palást készült.

A kápolna festése szükségessé vált. A munkálatok anyagi költségeit Palánki Ferenc megyéspüspök, valamint Hanusi Sándor vállalkozó-kivitelező, Nagy Lajos, Baktalórántháza polgármestere és az egyházközség hívei is támogatták. Külön köszönjük a Flóratanyán élő hívek adományait, minden egyes család hozzájárult a költségekhez, majd részt vettek a festés utáni takarítási munkálatokban is.

Egyházközségünk hívei és külön a Flóratanyán élők nevében is köszönetünket fejezzük ki az egyházmegye és az adományozók nagylelkű támogatásáért!

Az idén 30 éve épült kápolna turisztikai szempontból is említésre méltó, hiszen a Móricz Zsigmond Túraútvonal (http://mtsz.org/turamozgalmak/moricz_zsigmond_tura ) mentén helyezkedik el, így bízunk abban, hogy a kápolna is egy állomása lesz majd ezen emléktúrának.

Közösségünk csak bizakodni tud abban, hogy a vírushelyzet majd megengedi, hogy az idén jubileumi templombúcsút ünnepeljünk, amire az itt lakók szeretettel várják a Flóratanyáról elszármazottakat, és azokat is, akik fiatalként, vagy gyermekként kétkezi munkájukkal kivették részüket a templomépítésből.

 

Némethné Csubák Éva sajtóapostol

Baktalórántháza, egyházközségi testületi tag

 

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 

  • Galéria:
    • 7M7A6340-1
    • img1.php