2021. február 14., vasárnap 10:10

Jubileumi évet ünnepelnek a segítőnővérek

A 2021-es esztendő több szempontból is ünnepet jelent a Tisztítótűzben Szenvedő Lelkeket Segítő Nővérek és Barátai számára, amelyről a Nyíregyházán szolgáló Tomka Magdolna nővérrel beszélgetünk, megosztva néhány gondolatot az ünnepek tartalmáról.

– Szerzetesrendünk alapításának 165. évfordulóját ünnepeltük január 19-én. Az alapításét, amikor egy francia fiatal lány, Eugénie Smet (rendi nevén Gondviselésről nevezett Mária) szívében – megtapasztalva személyes életében Isten gondviselő szeretetét – feléled a vágy, hogy válaszoljon erre a szeretetre, és igent mond, hogy átvegye Istentől azt a karizmát, ami a legelhagyatottabbak, a tisztítótűzben szenvedő lelkek felé küldi őt és társnőit, és rendet alapít.

A Szentek közösségének misztériuma a Gondviselésről nevezett Boldog Mária életében gyakorlati, megélt valóság. Számára a halál sem akadálya a szeretetnek. A Szentlélek kegyelme megmutatja, hogy a szolidaritás, amire meg van híva, túlnyúlik az evilágon. Így írja később, hogy „a Tisztítótűz mélységétől, a föld szélső határáig” el akar menni Isten örömhírével, és „buzdítja nővéreit, hogy az egyszerűség, önátadás és öröm szellemében „imádkozzanak, szenvedjenek és dolgozzanak a tisztítótűzben szenvedő lelkekért, és ezáltal segítsék az embereket teremtésük céljának elérésében” (Rendi Szabályzatunk 6. pontja).

– Egy szemlélődő, imádkozó rendről beszélünk, amelynek elsődleges célja az elhunytakért való ima, cselekvés, és szenvedéseik felajánlása?

– Nem egészen. Kezdettől fogva apostoli rendet akart Gondviselésről nevezett Boldog Mária alapítani. A karizmának megfelelő keretet a jezsuita rendtől kapott szabályzat adja. Így a szentignáci lelkiség kitágítja szolgálati területünket a tisztuló lelkek felé, akik még távol vannak Istentől. „Elsősorban azokhoz megyünk, akikről megfeledkeznek, akiknek emberi méltóságát megsértették, és akiknek a legégetőbb az Örömhír megismerése. Apostoli tevékenységünkkel arra törekszünk, hogy a legsürgetőbb, legáltalánosabb kérdésekre válaszoljunk.” (Szabályzatunk 29. pontjából.) Ma, amikor pl. az emberkereskedelem és prostitúció világszerte égető probléma, mert az emberek/nők önértékelése gyakran nagyon alacsony, vagy a szegénységből fakadó kilátástalanságból fakadóan rossz döntést hoz egy-egy fiatal – próbálunk melléjük állni információkkal, képzéssel, önismeretük fejlesztésében, vagy akár a helyzetükből való kimentéssel, pl. a Solwodi Egyesülettel való együttműködésben (Szolidaritás a szükséget szenvedő nőkkel egyesület). Ez természetesen csak egy szelete annak, amit apostoli szolgálatunkkal megélünk a tisztuló lelkekért.

 – 2021. február 7-én, az alapítónő, Gondviselésről nevezett Mária (Eugénie Smet) mennyei születésnapjának 150. évfordulója volt. Ez a jubileum 2022. február 7-ig tart. Hogyan ünnepel a rend?

– Nem csak a Segítő Nővéreknek szól ez az ünnep, hanem mindazoknak, akik valamilyen módon kapcsolatban vannak velünk, akikhez közel áll karizmánk, táplálkoznak belőle, bármilyen szinten megélik azt. Ezen célt a generálisanyánk, Gudrun Bohle így fogalmazza meg a Segítő Nővérek Barátainak Párizsból küldött levelében:

„Ebben az évben arra hívunk benneteket, hogy látogassátok tartományaink különböző honlapjait. Igyekezni fogunk, hogy karizmánkat széleskörűen továbbadjuk «azáltal, hogy karizmánk kifejezésformáját folyamatosan megújítjuk», amire a 2019-es Generális Káptalan meghív bennünket. Közösségben tudjuk magunkat tiveletek, akiknek szintén az a szándéka, hogy Gondviselésről nevezett Mária örökségét megosszátok.

Bizonyára lehetséges lesz, hogy laikusok, világi segítőnővérek vagy az imatársulat tagjai egyik másik tanúságtételét megkapjuk, melyben ők saját módjukon beszélnek közös karizmánkról!

Maga Gondviselésről nevezett Mária elevenítsen meg minket, és inspirálja mai küldetésünk lelkületét!” Gudrun Bohle és a Generális tanács

– Hogyan tudunk bekapcsolódni e jubileumi év programjába a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében?

– «Gondviselésről nevezett Boldog Mária» néven facebook csoportot indítottunk, ahol – aki jelzi belépési szándékát – minden lelki meghívást megtalálhat és úton lehet velünk ebben az évben. Aki ezt megteszi, rátalálhat a meghívások között arra, ami őt személyesen megszólítja.

– Legutóbbi beszélgetésünk végén említette, hogy az adventi lelkigyakorlathoz hasonlóan indul egy új lelkigyakorlat.

Igen. A Ferenc pápa által meghirdetett Szent József-évhez kapcsolódva «Ne vegyétek hiába Isten kegyelmét» címmel készülünk Sziklai Dávid atyával és a Vianney Testvérekkel a lelkigyakorlatra szintén online felületen. Az első alkalom Hamvazószerda előtti kedd este (február 16-án) lesz. A jelentkezés e-mailben történik, amely elfogadása után a jelentkezők egy zárt facebook csoportban találnak meg minden további információt.

A jelentkezéseket a következő e-mail címek valamelyikén várjuk:

Tomka Magdolna nővér: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.,

Sziklai Dávid atya: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szenes István atya: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címeken.

Bármi felmerülő kérdésre ugyanezen címeken felkeresve minket, kaphatnak választ az érdeklődők.

A részvételi szándékot jelző e-mailben kérjük, hogy tüntesse fel adatait (név, életkor, postai cím, vagy bármely elérhetőség, amelyre el tudjuk küldeni a lelkigyakorlatos füzeteket)

Valamint néhány mondatban fogalmazza meg, miért szeretne részt venni ezen a lelkigyakorlaton, és hogy részt vett-e már valamilyen lelkinapon/lelkigyakorlaton, és ha igen, milyen formában zajlott ez a lelkinap/lelkigyakorlat.

Kedves Magdolna nővér, köszönöm a beszélgetést, és kívánom, hogy ez a jubileumi év sok termést hozzon Önök és mindazok számára, akik bekapcsolódnak az eseményekbe.

 

Fotó: Magyar Kurír

Laskai Miklós sajtóapostol

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • Papa_betegekvilagnap2021_01-8425