2021. február 18., csütörtök 12:45

Régebb óta gyermekáldásra váró pároknak nyújt segítséget az Anna-Joachim programban megjelent tanulmánykötet

A Váci Egyházmegye fenntartásában működő Apor Vilmos Katolikus Főiskola Anna-Joachim programja keretében megjelent „A hiány transzformációi” című tanulmánykötet, amely régebb óta gyermekáldásra váró pároknak nyújthat mentális-lelki segítséget közös életük bármilyen irányba való alakulásához. A kötet 2021. február 24-én nyilvános, online konferencia keretében kerül bemutatásra. Az eseményt Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter és Marton Zsolt, a Váci egyházmegye megyéspüspöke nyitja meg.

A kerekasztal beszélgetéssel egybekötött bemutató online követhető, és regisztrációhoz kötött.

Az esemény Facebook oldala: https://www.facebook.com/events/1585116848352713/, regisztráció:

https://forms.gle/FtX9hYXZFC7wH72P9.

Az alábbiakban az Apor Vilmos Katolikus Főiskola sajtóközleményét olvashatjuk.

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola (AVKF) gondozásában megjelent „A hiány transzformációi” c. tanulmánykötet az Anna-Joachim program keretében. A program a pedagógus-mentálhigiénés-szociálpedagógus képzéseket nyújtó, és e területeken tudományos kutatómunkát folytató AVKF égisze alatt, ökumenikus-keresztény szellemben valósult meg azzal a hivatással, hogy a meddőséggel küzdő házaspárok számára nyújtson átfogó és intenzív szakmai segítséget a gyermekáldás bekövetkezése, illetve az örökbefogadó szülői hivatásra való felkészülés céljából. A program neve Szűz Mária szüleire, Jézus Krisztus anyai nagyszüleire utal. (Anna jelentése: kegyelemmel áldott, Joachim jelentése: Isten megvigasztal.) A tréning szimbolikus elnevezése azt fejezi ki, hogy a terméketlenség állapotának ideje nem kizárólag a várakozás időszakaként mutatkozhat meg egy házaspár életében, hanem a változás dinamikus, újrakonstruáló energiájává is válhat.

A kötet fókuszában tehát a termékenység és a terméketlenség állapota áll; számos, kihívásokkal küzdő párnak, vagy akár a velük közösséget alkotó, őket segítő társnak, szakembernek adhat majd további útmutatást. Az írások első csoportja teoretikus horizontot kínál az olvasó számára a pszichológia, a párterápiás praxis, az irodalomtudomány és a filozófia oldaláról. Ezt követik azok a műhelytanulmányok, amelyeket a programban részt vevő szakemberek írtak az általuk alkalmazott módszer elméletéről és megvalósulásáról: az örökbefogadás, a művészetterápia és a keresztény táncmeditáció köréből. A kötetet a pszichológus team vezetőjének szakmai összefoglalója, majd pedig az egyik résztvevő házaspár személyes visszajelzése zárja. A kötet szerkesztői, Molnár Krisztina és Mándi Nikoletta, az AVKF oktatói.

A hiány transzformációi” c. tanulmánykötetet 2021. február 24-én az Apor Vilmos Katolikus Főiskola nyilvános, online konferencia keretében mutatja be. Az eseményt Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter és Marton Zsolt, a Váci egyházmegye megyéspüspöke nyitja meg. A rendezvényen – kerekasztal-beszélgetések formájában – részletesebben meg lehet ismerni az Anna-Joachim Program módszereit és terápiás eljárásait, a tanulmánykötet felépítését, szerzőit, valamint a pszichés meddőség tudományos értelmezési kereteit és kutatási paradigmáit.

Anna-Joachim program műhelykonferencia: 2021. 02. 24., szerda 10.00-14.00 óra

10.00-10.05     Megnyitó

10.05-10.20     Köszöntők

10.20-11.20     Kerekasztal-beszélgetés: A pszichés meddőség tudományos értelmezési keretei és kutatási paradigmái

                        Moderátor: Dr. Csürkéné dr. Mándi Nikoletta AVKF, tanszékvezető főiskolai tanár

                        Beszélgetőtársak: Dr. Lakatos Enikő teológus, lelkipásztor; Dr. Pápay Nikolett pszichológus, egyetemi adjunktus; Dr. Szigeti Judit klinikai szakpszichológus

11.20-11.30     Szünet

11.30-12.30     Kerekasztal-beszélgetés: A hiány transzformációi című tanulmánykötet bemutatása

                        Moderátor: Dr. Molnár Krisztina AVKF tanszékvezető főiskolai tanára

                        Beszélgetőtársak: Dr. habil Barcsi Tamás filozófus, egyetemi docens; Csókási Anna RSCJ teológus, szerzetesnővér; Katona Andrea meddőségi, reprodukciós és örökbefogadási szaktanácsadó; Dr. Kiss Virág művészetterapeuta, egyetemi adjunktus

12.30-12.40     Szünet

12.40-13.55     Kerekasztal-beszélgetés: Módszerek és terápiás eljárások az Anna-Joachim Programban

                        Moderátor: Dr. Csürkéné dr. Mándi Nikoletta és dr. Molnár Krisztin AVKF tanszékvezető főiskolai tanárok

                        Beszélgetőtársak: Dr. Frivaldszkyné Jung Csilla klinikai szakpszichológus; Nagy Réka Anna biblioterapeuta; Marlok Zsuzsa családterapeuta; Nyáry Péter mentálhigiénés szakember; Vadász Eszter pszichológus; Hollósi Mária Cecília tanácsadó szakpszichológus, tanársegéd; Frankó András mentálhigiénés szakember

13.55-14.00     Zárszó: Dr. Molnár Krisztina AVKF tanszékvezető főiskolai tanár

Anna–Joachim Program

A Program az Apor Vilmos Katolikus Főiskola égisze alatt, ökumenikus-keresztény szellemben valósult meg azzal a hivatással, hogy a meddőséggel küzdő házaspárok számára nyújtson átfogó és intenzív szakmai segítséget a gyermekáldás bekövetkezése, illetve az örökbefogadó szülői hivatásra való felkészülés céljából. A Program holisztikus szemlélettel különféle fejlesztő és terápiás eljárásokat rendezett egy három hétvégés csoporttréning keretébe, hogy a közösség támogató erejében a módszerek megismerése, valamint a gyakorlatorientált, saját élményű foglalkozások révén komplexen és hatékonyan szolgálja a pszichés dinamika újraszerveződését, az önismeret és a testi-lelki harmónia elmélyítését, a gyermekáldás bekövetkezését akadályozó pszichés tényezők tudatosítását. A hétvégék teljes időtartamát lelki kísérés is övezte, amelynek során lehetőség volt egyéni, illetve párkonzultációs üléseken részt venni.

További információ: Salt Communications, Tóth Szilvia, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., +36 20 272 2192

Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola a Váci Egyházmegye fenntartásában álló, pedagógus- és szociálpedagógus képzéssel, valamint a hitéletben segítőként dolgozók (kántorok, katekéták, lelkipásztori munkatársak) képzésével foglalkozó felsőoktatási intézmény. A Zsámbékon 1929-ben alapított tanítóképző szellemi és jogutódja. Alap- és mesterképzésein államilag elismert BA és MA diplomát ad, de számos szakirányú továbbképzéssel is segíti a már diplomával rendelkezőket. Székhelye Vác festői szépségű egyházi központjában, a Székesegyház szomszédságában álló történelmi épület, emellett Budapesten egy modern, XXI. századi igényű campusszal is rendelkezik. A főiskola szakmai tevékenysége tudományos ismeretekre és nemzetközi kapcsolatokra épülő oktatási gyakorlat alapján, katolikus szellemben – így más vallású, gondolkodású jelentkezők felé is teljesen nyitottan – zajlik, különös hangsúllyal az atipikusan fejlődő gyermekekre fókuszáló és alternatív pedagógiai módszerekre.

Forrás: Apor Vilmos Katolikus Főiskola – Sajtószolgálat

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • a hiany transzformacioi_borito