2021. február 26., péntek 08:00

Színes kommunikáció az éterben – Az országos online értekezleten az egyházmegyénk is képviseltette magát

A Magyarországi Cursillo Állandó Tanácsa 2021. február 20-án délelőtt, az egyházmegyék cursillós közösségeinek lelkivezetőit és világi vezetőit, munkatársait online beszélgetésre, országos értekezletre hívta. Minden évben évente egyszer az Állandó Tanács összehívja az egyházmegyék képviselőit, azaz a Nemzeti Titkárságot.

Az online beszélgetésben a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Cursillós közösségből a grémium tagjai és még négy munkatárs vett részt. Nyolcan, Juhász Imre plébános atya vezetésével az Újfehértói Római Katolikus Egyházközség plébániájáról kapcsolódtak be az országos tanácskozásba, egy munkatárs Napkorról és még egy munkatárs Kisvárdáról. Egyházmegyénk Cursillos Titkársága 25 éve tagja az országos cursillónak, és minden évben eleget teszünk az Állandó Tanács meghívásának, hiszen nemcsak ők, de Krisztus is számít ránk.

A pandémia miatt a koronavírus kockázatának csökkentése érdekében a virtuális találkozás mellett döntött az országos vezetőség. A Nemzeti Titkárságnak célja volt, hogy továbbra is pezsdítse, erősítse, vezesse az országban meglevő cursillo mozgalmat. Csatlakozni regisztráció alapján lehetett, amelyet az egyházmegyei titkárságok szerveztek.

A Nemzeti Titkárság világi elnöke, Várdai Judit köszöntötte az ország 35 helyéről, kilenc egyházmegyei titkárságból bejelentkezett cursillós munkatársakat.

A köszöntés után a közös imádkozást követően a résztvevők egyenként röviden bemutatkoztak, majd a tematika tovább folytatódott. Az Állandó Tanács tagjai: Szűcs Imre atya és Palya János atya operatív lelkivezetők, a tanács tagjai: Debreceni Csaba, Vidra Árpád, Mohos László, Csibi Tamás, a nemzetközi ügyek felelőse, Várdai Judit világi vezető rövid előadásokat tartottak a cursillo mozgalom alapjaival kapcsolatban. Az előadók elmélkedéseikben segítették az egyházmegyékben folyó cursillós munkát.

Ferenc pápa 2015

Az előadások témáinak kibontásakor beszéltek a keresztény ember küldetéséről, az evangelizációról, a cursilló lelkiségi mozgalomról, szervezési és lelki, emberi feladatokról. Hangsúlyozták az eredeti karizmához való hűség és az egység megőrzését a magyar nyelvű cursillók között.

Beszéltek arról is, hogy felelősek vagyunk a másik emberért. Az Isten a cursillóban, apostolnak, testvérnek és barátnak akar küldeni bennünket. A cursillo élmény számunkra, amit át kell élni, meg kell tapasztalni. Hogyan tudjuk majd segíteni a barátunkat ebben a folyamatban? Erre is választ kapott a hallgatóság.

Az előadásokban olyan hívószavak, gondolatok hangzottak el, melyek egy cursillós ember számára fontosak: Csend, béke, szeretet, elmélkedés, hitelesség, szolgálat, lelkület, találkozás Krisztussal, a pap hiteles személye. Tűz, elfogadás, befogadás, imádkozás, nyitottság. Értékes vagyok, fontos vagyok, fontos vagy. Megbocsátok. Egyéni tanúságtétel. Apostoli küldetés. Örök negyedik nap. Szeretetre formáld át a tudatom. Ne félj - ne aggódj. Közösség. Légy felelős értem.

Végül Fabók Györgyné Ildikó az európai ultreya szervezésével kapcsolatban mondott újabb információkat, a cursillósok által vállalt feladatokról is beszélt. „Hazánkat az a megtiszteltetés érte, hogy 2021-ben mi, magyar cursillisták szervezhetjük az Európai Ultreyát. Ez az esemény 5 évente kerül megrendezésre, és remek alkalom több ezer európai cursillista találkozására, együtt imádkozására, együtt ünneplésére. Az esemény 2021. szeptemberében kerül megrendezésre a Nemzetközi Eucharisztikus Konferencia záró napján.” Az európai ultreya lehetővé teszi majd, hogy a nemzetközi kapcsolatokat erősítsük, nagyon sokat tanulhatunk majd más országok cursillójától, és lehetőségünk lesz megmutatni a híres magyar vendégszeretetet.

A mozgalmas, értékes, figyelmet igénylő online megbeszélés és videokonferencia, szombat kora délután imádsággal zárult.

De colores!

Zsirosné Seres Judit

világi vezető

Debrecen - Nyíregyházi Egyházmegye Cursillos Közössége

 

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • Ferenc pápa 2015
    • unnamed