2021. március 28., vasárnap 23:29

Virágvasárnap Pócspetriben, még mindig a koronavírus járvány árnyékában

Eltelt egy év, és még mindig a koronavírus járvánnyal küzd a világ. Az addig megszokott egyházi szertartások átalakultak, átszervezésre kerültek. De a járvány nem akadályozta meg Pócspetri hívő közösségét abban, hogy méltó módon ünnepelje a virágvasárnapot, Krisztus bevonulásának ünnepét Jeruzsálembe.

A templom melletti kertben szorgos férfiak keze munkája nyomán felállított sátorban, a védőintézkedések betartása mellett március 28-án, vasárnap délelőtt 10 órakor mutatott be szentmisét Szenes István atya.

Pócspetriben már hagyomány, hogy felnőtt férfiak és nők éneklik el Krisztus szenvedéstörténetét és kereszthalálát. Pásztor Károly prelátus atya kezdeményezése 1990 óta immár 31 éve hittel és alázattal tesznek eleget ennek a hagyománynak. Akkor még gyerek voltam, de emlékszem, ahogy édesapám is meghívást kapott a Passió éneklésére, amit örömmel fogadott el.

Az elmúlt 30 évben sok minden történt. Családunk is gyarapodott, megszületett Patrik fiam, aki szintén vallásos nevelést kapott. Ahogy növekedett, gyermekként és később felnőttként is bekapcsolódott szolgálatával a Passió éneklésébe, egyházi hagyományainkba, a liturgikus szertartásokba. Mindig büszkén hallgatta nagypapája, a település polgármestere, az éneklésben részt vevő pedagógusok, valamint a településen élő hívő keresztény emberek szolgálattételét.

De ez az év más, mint a többi. Nemcsak a koronavírus járvány miatt, az átalakult szokások miatt. Ebben az évben már édesapám is más érzésekkel énekli Jézus Krisztus szenvedéstörténetét. 2020. december 1-jén gyermekem, Patrik, szüleim egyetlen unokája az égi mennyországba költözött. Fájdalomban, de Isten akaratában megnyugodva hisszük, hogy Patrik az örök otthonába érkezett, és onnan erősít bennünket a mi szenvedéstörténetünkben.

A 2020. október 10-én  Assisiben boldoggá avatott 15 éves korában leukémiában elhunyt Carlo Acutis így fogalmazott: „Célunknak végtelennek kell lennie, nem pedig végesnek. A végtelen a mi hazánk. A menny örökké vár ránk.”

Erre készít bennünket Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe is.

Holp Andrea sajtómunkatárs – Pócspetri

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • IMG_6474-1
    • IMG_6475-1
    • IMG_6479-1
    • IMG_6485-1