2021. június 02., szerda 10:27

A Fekete Madonna kegykép vándor-másolata előtt kapcsolódnak be a világméretű szentségimádásba a debreceni Szent László-templomban

A częstochowai Fekete Madonna kegykép másolata magyarországi körútja során június 5-én, szombaton érkezik a debreceni Szent László Domonkos-templomba a Debreceni Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat közreműködésével. Dr. Rónayné Słaba Ewa lengyel nemzetiségi szószólóasszony az Eucharisztikus Kongresszusra készülve az "Összeköt bennünket az ima!" című rendezvénysorozat keretében kíséri a kegykép másolatát az egyházközségekbe, és előadásával népszerűsíti, ismerteti a kép történetét. A hívek meghallgathatják a szószólóasszony gondolatait a szombat este a 6 órakor kezdődő ünnepélyes esti szentmisén.

A kegykép másolatát Budapesten, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus nyitó szentmiséjén ünnepélyes külsőségek között fogadják majd.

Ugyanezen a napon az egyházközség hívei bekapcsolódnak az Eukarisztikus Kongresszust előkészítő világméretű szentségimádásba, amely a szentmise előtt, 17 órától csendes elmélkedéssel kezdődik, majd 17.25-től a rózsafüzért imádkozzák a kegykép jelenlétében.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

***

DLÖ design

A częstochowai Fekete Madonna (Czarna Madonna vagy Matka Boska Częstochowska) Európa egyik legismertebb Szűz Mária-ikonja, a lengyel katolicizmus és függetlenség szimbóluma. A Jasna Góra-i pálos kolostorban őrzik Lengyelországban, Częstochowában. A legenda szerint Szent Lukács evangélista festette egy cédrustáblára, amely a Szent Család otthonából származott. Az egyik legrégebbi Jasna Góra-i irat szerint a kép Jeruzsálemből Konstantinápolyon és Belzen keresztül került a kolostorba 1382 augusztusában; abban az évben kapták birtokul Jasna Górát (Fényes Hegy) a magyar pálosok. Az ikon, amelynek csodatévő erőt tulajdonítanak, évszázadok óta vonzza a zarándokok tömegeit a világ minden tájáról; Jasna Górát a világ egyik leglátogatottabb zarándokhelyévé tette.

(Aki megfestette a Szűzanya arcát – Szent Lukács evangélista: https://www.magyarkurir.hu/hirek/szent-lukacs-evangelista )

 

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • 148 (1)
    • DLÖ design-