2021. június 02., szerda 13:14

Kilencgyermekes családapa tesz tanúságot a Szent József-évben

Ferenc pápa Atyai szívvel kezdetű apostoli levelében meghirdette a Szent József-évet, a 2020. december 8-tól 2021. december 8-ig terjedő időszakban. Ebbe kapcsolódik be a Debreceni Római Katolikus Egyetemi Lelkészség azzal, hogy az elkövetkezendő időszakban fókuszba helyezi a férfiak – különösképpen férjek és családapák – szerepét, amelyek példaként szolgálhatnak az ifjúság előtt. 

A Lelkészség kiemelt célja, hogy kísérje a fiatalokat a felelős felnőtté válás útján, ezért elhatároztuk, hogy 2021-ben 21 férjet vagy családapát kérdezünk meg arról, hogy a mindennapokban, hogyan segíti a családját a hitbeli növekedés útján. Szeretnénk olyan példákat közzétenni, amelyek által bátorítjuk embertársainkat a krisztusi út megélésére a családi hétköznapokban. Célunk, hogy ne csak elgondolásokat közöljünk, hanem konkrét tettekre, jó gyakorlatokra, a szeretet tevékeny oldalára világítsunk rá.

Az alábbiakban Majtényi Bálint, 45 éves családapa tanúságtételét olvashatjuk, aki 24 éve él házasságban, 9 gyermekük van és 4 éve élnek Debrecenben.

Több mint 15 éve tagjai vagyunk a Katolikus Egyház Neokatekumenális Út közösségének. Számunkra nagyon fontos és meghatározó ehhez a közösséghez tartozni, mert az évek távlatából jól látjuk, hogy Isten e közösségen keresztül belépett az életünkbe, és türelmes szeretetével, szabadságunkat nem elvéve – változtatja életünket. A történetünk, amit most itt leírok, nem egy varázsütésre történt, hanem egy hosszú út, ami mind a mai napig tart és amin folyamatosan haladunk és komolyan tapasztaljuk Isten szeretetét. Ezt a tapasztalatot szeretnénk átadni gyermekeinknek. Ezért imádkozunk minden nap, hogy a Szentlélek segítségével tudjuk átadni a hitet.

Fiatal házasként mint zenész éltem és dolgoztam, jártam a világot, és azt gondoltam, hogy a legfontosabb dolog a megélhetést előteremteni, bármi áron, így abba a csapdába léptem bele, hogy karrieremet építve nem vettem részt a család életében. Feleségem nagyon szenvedett a magánytól, a rengeteg munkától, nagyobb gyermekeimet nem láttam növekedni. Ebbe a helyzetbe lépett be az Isten az életünkbe és szép lassan és kíméletesen változtatta azt meg.

A Neokatekumenális Út egy olyan út, amely a keresztségünk újrafelfedezésére hív. A közösségek, amik több évtizede együtt vannak, nem maguktól alakulnak, hanem az Egyház által jóváhagyott katekézist követően, a Szentlélek által. A közösségekben legkülönbözőbb emberek vannak: fiatalok, idősek, házasok, egyedülállók. Egy ilyen közösségbe járunk mi is és ebben a közösségben fedeztem fel a Názáreti Szent Család példáját, akik alázatban, egyszerűségben és Isten dicséretben éltek, és mintát adnak az életünkben.

A közösségünkkel, heti rendszerességgel összegyűlünk igeliturgiára, illetve szombat esténként az Eucharisztia ünneplésére. Ezek mellett kiemelten fontos az Úton járó családok életében minden vasárnap a reggeli dicséret imádkozása. Ilyenkor a mi családunk is összegyűlik, imádkozzuk a zsolozsma vasárnapi zsoltárait, olvasunk az Evangéliumból, és mindenki beszélhet az elmúlt hét eseményeiről, hogy kivel mi történt, jó, rossz dolgok, miben látta Isten jelenlétét, mi a tapasztalata. Ebben a reggeli dicséretben van lehetőségünk kiengesztelődni is. Fontos része a reggeli dicséretnek, hogy mi szülők is meséljünk gyermekeinknek életünk eseményeiről, Krisztus jelenlétéről az életünkben, a szenvedésről és a megbocsátásról. Ezen a reggelen nemcsak a gyerekek békülnek ki egymással illetve velünk, hanem látják azt, hogy mi, férj és feleség is kiengesztelődünk egymással.

Apaként a gyermekeim számára történő hit átadásában, az Isten szava, a Liturgia és a közösség segít engem.

 

Forrás: Debreceni Római Katolikus Egyetemi Lelkészség

Debrecen-Nyíregyház Egyházmegye

 

  • Galéria:
    • 193540273_1337478880024572_5650916297271316925_n