2021. június 03., csütörtök 21:58

Több katolikus püspök, köztük Palánki Ferenc megyéspüspök és más egyházi személyek vehették át az állami kitüntetést

Mint arról már korábban is hírt adtunk Áder János köztársasági elnök nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából állami díjakat adományozott egyházi személyeknek.

Több évtizedes lelkipásztori szolgálata, valamint a papnövendékek szellemi és lelki felkészítését szolgáló nevelői tevékenysége elismeréseként a Magyar érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesült mások mellett Palánki Ferenc, egyházmegyénk főpásztora és a több évtizedes, odaadó lelkipásztori szolgálata, kiemelkedő egyházdiplomáciai szerepe, valamint a katolikus nevelés érdekében végzett munkája elismeréseként dr. Ternyák Csaba metropolita, az Egri Főegyházmegye érseke.

 img1 (1)2

A 34 kitüntetettnek az állami elismeréseket Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes adta át június 3-án délután Budapesten, a Miniszterelnökség központi hivatalának is helyet adó Karmelita épületben.

A rendezvényen részt vett Erdő Péter bíboros, prímás, Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár és Németh Emma miniszteri biztos.

A kereszténység és a magyar nemzet szoros kapcsolatban áll egymással – hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes a kitüntetések átadása előtt mondott beszédében. Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyarok számára különösen tanulságos a nemzeti lét és a kereszténység összekapcsolódása, hiszen népünk ennek köszönhetően tudott megmaradni. Mert Szent István „a kereszténység fundamentumára építette fel a magyar nemzet katedrálisát”.

img1 (1)33

Semjén Zsolt hangsúlyozta, hogy mindenkinek felelőssége és küldetése, hogy azt az értékgazdagságot, amelyet a nemzeti közösség generációkon, századokon, történelmi korokon keresztül megőrzött, megőrizze, kibontakoztassa és felmutassa. „Ez az a gazdagság, amit csakis kizárólag mi adhatunk az emberiségnek: a magyar a magyarságát, a lengyel a lengyelségét, a francia a franciaságát, a horvát a horvátságát.” 

A miniszterelnök-helyettes az állam nevében köszönte meg valamennyi kitüntetettnek „nemzetmegtartó szolgálatát”.

Az eseményről és a további díjazottakról bővebben a Magyar Kurír oldalán olvashatunk:

https://www.magyarkurir.hu/hirek/tobb-katolikus-puspok-es-egyhazi-szemely-vehetett-at-allami-kituntetest

Forrás: Magyar Kurír

Fotó: Lambert Attila/ Magyar Kurír

 

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 

  • Galéria:
    • img1 (1)2
    • img1 (1)33
    • img1