2021. augusztus 06., péntek 11:44

Ünnepi programsorozat – A katolikus és a református felekezetek együtt készülnek a Szent II. János Pál pápa debreceni látogatásának 30. évfordulójára

(Fotó: Hapák József)

„Legyenek mindnyájan egy. Amint te, Atyám bennem vagy s én benned, úgy legyenek ők is bennünk, hogy így elhiggye a világ, hogy te küldtél engem” (Jn 17,21).

1991. augusztus 16-án első alkalommal történt meg, hogy Péter utóda felkereste a magyar egyház híveit. II. János Pál pápa első magyarországi – 1991. augusztus 16-20-ig tartó – apostoli útja alkalmával augusztus 18-án Debrecenbe is ellátogatott, ökumenikus találkozón vett részt a debreceni Református Nagytemplomban a testvéregyházak képviselőivel.

 A történelmi jelentőségű látogatás 30. évfordulójára a katolikus és a református felekezetek együtt készülnek. A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye és a debreceni Szent Anna Főplébánia szoborállítással és három napos – 2021. augusztus 16-18-ig tartó – programsorozatban tekint vissza a látogatásra, amelybe a Tiszántúli Református Egyházkerület Püspöki Hivatala is bekapcsolódik. A programok helyszínei, résztvevői is az ökumenikus kapcsolatokra, az egységre mutatnak.

 

A történelmi jelentőségű látogatásnak a keresztény egység megerősödésére gyakorolt hatását, áldásait a három napos programsorozat részleteit sajtótájékoztató keretén belül mutatjuk be  2021. augusztus 13-án.

Ünnepi programsorozat

2021. augusztus 16., hétfő – Kölcsey Központ Bálterem, I. emelet

 

17:00Filmvetítés II. János Pál pápa debreceni látogatásáról

18:00Kerekasztal-beszélgetés II. János Pál pápa debreceni látogatásának jelentőségéről

 

2021. augusztus 17., kedd – Debreceni Református Nagytemplom - a Nagytemplom mögötti Emlékkert

 

18:00 – Ökumenikus igeliturgia

19:00 – A Gályarabok emlékoszlopának megkoszorúzása 

 

2021. augusztus 18., szerda – Debreceni Szent Anna-székesegyház

 

17:15 – Énekelt rózsafüzér

18:00 – Hálaadó szentmise

A szentmise főcelebránsa: dr. Ternyák Csaba egri érsek (Ternyák Csaba érsek Rómában töltött szolgálati évei alatt 10 éven keresztül (1997-2007) volt a Szentatya munkatársa.

19:00 – Kovács Jenő szobrászművész Szent II. János Pál pápát ábrázoló szobrának megáldása – A székesegyház lépcsőterasza

 

Szeretettel várjuk az érdeklődőket a programjainkra, a részvétel ingyenes!

***

templom

(Fotó: Arturo Mari)

A Szentatya augusztus 18-án délelőtt Máriapócson celebrált szentmisét, majd Nyíregyházán keresztül Debrecenbe érkezett. A helikopterek délután ötkor szálltak le a Nagyerdei Stadionban. A Szentatyát pápamobil vitte a Nagytemplomhoz, ahol a meghívottakon túl a templom előtti téren mintegy ötvenezren vártak rá.

A pápa a Nagytemplomban elhangzott nagy hatású beszédében kiállt a katolikus egyház elkötelezetten képviselt egységtörekvései mellett. Az ökumenikus találkozó záró mozzanatán, a Krisztusban hívő katolikusok és reformátusok kiengesztelődése jegyében, koszorút helyezett el a protestáns Gályarab-prédikátorok emlékoszlopán a Nagytemplom mögötti Emlékkertben.

II. János Pál pápa akkori magyarországi látogatásának áldásos eredménye volt a magyarországi egyházmegyék határainak rendezése. A Hungarorum Gens apostoli konstitúciójával átalakította a magyarországi latin szertartású egyházkormányzat területi beosztását, és megalapított két új egyházmegyét. Így hozta létre 1993. május 31-én a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyét is, amelynek első püspökévé Bosák Nándort nevezte ki.

Erre a történelmi jelentőségű ökumenikus találkozóra, a Szentatya jövőbe mutató beszédére és az emlékoszlop megkoszorúzásának önzetlen, alázatos és testvéri gesztusára felfigyelt az egész világ, és napjainkban is számon tartja.

 

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • hívekkel - Hapák
    • templom
    • ünnepi programsorozat 2..jpg-