2021. augusztus 06., péntek 15:01

A sekrestyési szolgálat több mint fizikai munka – Munkatársunk Czégény Istvánnéval beszélgetett

„Mert jóságod és irgalmasságod kísér engem életem minden napján, hogy az Úr házában lakjam időtlen időkig.”

Amikor belépünk a templomba, rend, tisztaság, szépség és nyugalom fogad bennünket. Minden a helyén van. Számunkra ez a kép természetes, talán nem is gondolunk azokra az emberekre, sekrestyésekre – régies kifejezéssel élve – templomszolgákra, akik a háttérben órákat, de van, hogy egész napot is dolgoznak, otthon készítik elő az oltárterítőket, más liturgikus textíliákat, takarítanak, vasárnapról-vasárnapra friss virágról gondoskodnak, templomkertet rendeznek, hogy a szentmise bemutatásához illő legméltóbb környezetet megteremtsék.

Ez a szolgálat több mint fizikai munka, legtöbbször a sekrestyési feladatot ellátó személy családja is szolgál, lemond, pl. a közös vasárnapi ebédről, az ünnepnapok előtti meghitt közös előkészületekről. Ez közös vállalás. Vannak, akik évtizedek óta végzik ezt a szolgálatot beleszületve, szüleiktől megtanulva ezen áldásos munkát.

Czégény Istvánné Ilona 16 évet szolgált sekrestyésként a téglási Szent József római katolikus templomban. A szolgálathoz fűződő élménye Gyulahalma nevű tanyához köti, ahol már kicsi gyermekként édesanyja szorgalmas munkáján keresztül megtapasztalta e feladat különlegességét. A tanyán nem volt templom, ezért az iskola osztálytermében mutattak be szentmisét. Édesanyja hivatásának érezte ezt a szolgálatot, annak ellenére, hogy a liturgikus tárgyakat minden szentmise után haza kellett vinnie. „Édesanyámnak volt egy nagy ládája, amibe szépen be voltak rakva  a liturgikus kellékek. Vasárnap nagyobb testvéreim fogták a ládát és elcipelték az iskolába ahol édesanyám a tanári asztalon felépítette az oltárt. A tanyából csak a betegek nem vettek részt a szentmisén, mindenki eljött, hogy együtt ünnepeljen. Édesapám korán halt meg, édesanyám hat gyerekkel maradt özvegyen. Nagyon nehéz életünk volt. A sok-sok lemondás, szegénység, édesanyánk küzdelme a mindennapokkal és a mindennapi kenyérért való harca, a szentmise körüli szolgálata szolgálata megmaradt bennem” – fogalmazott Czégény Istvánné, akinek életéről, sekrestyési szolgálatáról, hitéről részletesebben olvashatunk az újfehértói római katolikus egyházközség facebook oldalán. Az interjút Zsirosné Seres Judit sajtóapostol készítette.

https://www.facebook.com/ujfromaikatolikus/?show_switched_toast=0&show_switched_tooltip=0&show_podcast_settings=0

 

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • 15