2021. augusztus 30., hétfő 10:59

„Együtt tábort jártunk és egy ritmusra dobbant a lábunk…” – Táboroztak a nyíregyházi Szent Imre plébánia családjai

A Képmás Zenekar Járjuk a tábort című énekének örömét tapasztalták meg a Nyíregyháza-Jósavárosi Szent Imre Plébánia családjai, akik jelentkeztek a pályázati forrásból, egyházi támogatással megvalósuló Család Táborba. Gyerekek és felnőttek négy napot tölthettek együtt a gyönyörű Smaragdvölgyben a nyári szünetben.

                Minden nap jutott idő a közös beszélgetésre, játékra, imádságra, pihenésre, angyalkázásra és horgászásra is. A felnőttek lelkipásztoruk és egyházmegyei családreferensünk, Nagy Csaba atya vezetésével az igazság és szeretet szétválaszthatatlan egységének az Eucharisztiában kapott valóságával foglalkoztak egy öt részből álló elmélkedéssorozat keretében, miközben a gyerekek a vasárnapi evangéliumi szakaszokra és augusztusi főünnepeinkre – Nagyboldogasszony, Szent István király – figyeltek „dekorozás” közben.

                Így fogalmaznak élményeikről a résztvevők:

                „Bár kis családunk van, de élveztük a tábor minden percét. Az elmúlt pár napban sikerült lelkileg feltöltődnünk. Nemcsak a lelki programok, beszélgetések miatt, hanem a gyerekek társasága, vidámsága, segítőkészsége, kedvessége miatt is. Sok családot csak most sikerült egy kicsit közelebbről megismernünk. Gyönyörű környezetben lehettünk. Mi az egyik napon reggel öt órakor keltünk fel, és a természet egy fantasztikus csodáját láthattuk. A tó felszínét kb. fél méter magasan pára lepte el. A természet csendjét és nyugalmát semmi nem törte meg. A legnagyobb élményt mégis az angyalkázás adta. Főleg a második napon, amikor ajándékot kellett készíteni a többi felnőttnek. Sokat dolgoztunk az ajándékokon, hogy meglepetést szerezzünk, és megérte. Nemcsak adni, de jó érzés volt kapni is, hiszen a mi angyalaink is szeretettel adták ajándékaikat. Köszönjük ezt a csodás élményt.”

                „Én a következőket éltem meg: értékazonosság, közös látásmód, természetközelség, kiszakadás a hétköznapi rutinból, szent időtlenség.”

                „A tartalmas elmélkedés mellett minden nap volt idő a játékra és beszélgetésekre, hogy másokat is megismerhessünk. A gyerekek is nagyon felszabadultak voltak. Mi már várjuk a következő ilyen családos tábort is.”

                „Mi is felpörögtünk, nagyon jól éreztük magunkat. Ennyi jót és szeretetet ritkán kaphatunk a mindennapokban. Itt volt lehetőség kapni és adni is. A családból mindenki vissza akar még menni. […] Nagyon felemelő és elgondolkodtató volt ilyen szép helyen, ilyen jó emberekkel, ilyen körülmények között lenni! Talán ez volt a mennyország kapuja. Gondolat, amit magunkkal hoztunk: Minden pillanatban meg kell találni a szépet és jót. Ha ezt meglátjuk, akkor megfogjuk, megérezzük, megtapasztaljuk, hogy mi a szeretet. Milyen az, ha a Jóisten szeret, és az Ő szeretete által szerethetünk másokat. Ez által megismerjük önmagunkat is.”

                „Mind felnőtt, mind gyerek megtalálta a számára megfelelő kikapcsolódást: pancsolás, vízibicikli, pingpong, tollas, séta, horgászás. A társaság fantasztikus volt, a viccelődéstől a mélyreható beszélgetésekig partnerei voltunk egymásnak. Jó volt egy szerető, megértő közegben lenni. A gyerekek is nagyon jól érezték magukat, számomra nagyon fontos, hogy ilyen élményekkel gazdagítsam őket. Úgy érzem, befogadott minket a közösség, és leírhatatlan az érzés, hogy tartozunk valahová, ahol szeretettel fordulnak felénk, ahol megértenek, ahol őszintén kinyílhatunk. Az elmélkedések olykor nehezek voltak, nehéz témákat érintettünk, van mit emészteni. Most hazaérve is így gondolkodom. Köszönjük, hogy részesei lehettünk mindennek, köszönjük a szervezést, megvalósítást, és izgatottan várjuk a következő programot.”

                „Megint sokat nevettünk a gyerekekkel dekorozás közben. Bár szükséges volt ismét tisztáznunk, hogy kik voltak Szűz Mária szülei és hogy Szent István királyunk nem egy közös vacsorán ajánlotta fel országunkat a Szűzanyának. A közös alkotómunka és a kis expedíciónk között mi is fontos dolgokat értettünk és fogalmaztunk meg: szükségünk vagy egymásra, hogy biztonságosan tudjunk felmászni a hegyre és lejönni onnan; és ha azt látom, hogy a társam téved valamiben, ne ítéljem el rögtön, hiszen a tanítványokon is úrrá lett a félelem Jézus kereszthalálakor, de később mégis vállalták a mártírhalált.”

                „Nagyon jó volt, hogy együtt is voltunk a gyerekekkel, és nem is! Örülök, hogy most már nem csak látásból ismerjük egymást a családokkal! Nagyon jó egy ilyen közösséghez tartozni! Hálásak vagyunk!”

                „A közösségnek megtartó ereje van és egy családi nyaralásnál számomra a legfontosabb, hogy lelkileg töltekezzek. Ez erőt ad a szürke hétköznapok során. A gyerekek megtapasztalhatták, hogy számíthatnak egymásra és nemcsak barátok, hanem lelki társak is lehetnek.”

                Hálásak vagyunk a csodaszép helyszínért, a Smaragdvölgy Pihenőpark személyzetének kedvességéért, rugalmasságáért, és természetesen a pályázati lehetőségért, hiszen a családok számára komoly segítség az így kapott támogatás.

                Reméljük, a Család Táborról készült kisfilmünk más családokat is bátorít arra, hogy részt vegyenek hasonló programokon: https://www.youtube.com/watch?v=GWr6hBgi2eY

               

Szeretettel gondolva mindenkire: Nagy Csaba plébániai kormányzó és a táborozó családok

 

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 

  • Galéria:
    • 1-1
    • 12-1
    • 15-1
    • 4a9-1