2021. szeptember 08., szerda 00:11

A Debreceni Virágkarnevál két virágkocsijában gyönyörködhetnek Budapesten az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus résztvevői

Az alábiakban a Főnix Rendezvényszervező Kft sajtóközleményét olvashatjuk.

 

A Szent Korona és a „Minden forrásom belőled fakad” (Zsolt 87,7), az Emberi Erőforrások Minisztériumának virágkocsija tekinthető meg szeptember 6. és 12. között a budavári Nagyboldogasszony-templom, ismertebb nevén Mátyás Templom előtt.

 

Bódor Edit, a Debreceni Virágkarnevál főszervezője elmondta, nagy megtiszteltetés Debrecen városa számára, hogy az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus programkínálatában helyett kapott két virágkompozíció is.

Az egyik alkotás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának virágkocsija már a nevében hirdeti a világméretű katolikus ünnepségsorozat mottóját a „Minden forrásom belőled fakad” (Zsolt 87,7). A Pikó Sándor képzőművész és Szabó Erzsébet virágdesigner által megálmodott virágkocsi is azt hirdeti, hogy egyre jobban felismerje mindenki, mennyire szereti Isten a világot. Isten szeretetének ugyanis egyik legnagyobb jele a találkozó középpontjában álló Eucharisztia, ami mindennapos valóságos találkozást enged az Istennel. Az Eucharisztia tulajdonképpen Jézus valóságos Teste és valóságos Vére a kenyér és a bor színe alatt, az évek során számos csoda kötődik az Eucharisztiához, az egyik legismertebb a magyarországi Bátán történt, amikor egy átváltoztatott ostya vérezni kezdett. Ezen a virágkompozíción ez próbál megelevenedni: fontos az, hogy egy világméretű találkozót a Szent István által Mária oltalmába ajánlott országban rendeznek meg. Mária életének pedig a középpontjában az Isten volt, ezt szimbolizálja az Eucharisztia, amelynek piros színe a bátai csodára emlékeztet. (Tervező és szobrász: Pikó Sándor és Nádasdi Róbert, virágdizájn: Szabó Erzsébet, statikus: Kiss Péter)

A másik virágkocsi a Szent Korona, amely a magyarok legfontosabb nemzeti ereklyéjét, a magyar államiság jelképét jeleníti meg.

Szent István király intelmeinek bizonysága szerint a Szent Korona jelenti az országot, a királyságot, a király, a hitet, az egyházat, az uralkodói tulajdonságokat és az erényeket. Fiának, Imre hercegnek azt írja, hogy „az erények mértéke teszi teljessé a királyok koronáját”. A kompozíció a koronázási jelvényekkel – az országalmával és a jogarral – teljes. A 40. Debreceni Virágkarnevál óta hagyománnyá vált, hogy magyarországi és határon túli városok fogadják a virágkocsit: a Szent Korona tiszteletét tette már Budapest, Balatonfüred, Pécs, Eger, Nagyvárad, Cegléd, Kecskemét, Székesfehérvár, Gyula, Tiszafüred városában. A kompozíció rendszeres vendég Esztergomban, ahol Nagyboldogasszony napján Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek áldja meg. A virágkocsi – a Szent Korona nemzetegyesítő küldetését beteljesítve – a nyugati országrésztől egészen Székelyföldig bejárta tehát a Kárpát- medencét, hirdetve a magyarok összetartozását.

Debrecen város külön ajándékaként a Mátyás Templom előtti téren szeptember 8-án, szerdán 18.30-tól koncertet ad a Karaván Família és a Szent Efrém Görögkatolikus Általános Iskola kórusa, Nemes József karnagy vezetésével.

 

Forrás: Kerekes Sándor s.k. kommunikációs vezető/ Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • 21.09.06-viragkocsi-022
    • 21.09.06-viragkocsi-041
    • 21.09.06-viragkocsi-111