2021. szeptember 13., hétfő 14:11

Bronzérmes lett Jenei Marcell kisvárdai diákunk az Európai Junior Informatikai Diákolimpián

Nyílt tekintetű, könnyen mosolygó, szerény és tisztelettudó fiatalember vár. A kisvárdai Szent László Katolikus Gimnázium folyosóján álló Jenei Marcellről diáktársai többsége nem tudja, hogy a 15 éves fiatalember tagja volt annak a csapatnak, amely a napokban az Európai Junior Informatikai Diákolimpián (EJOI) egy arany-, egy ezüst-, és három bronzérmet szerzett.

(A SZON beszámolóját olvashatjuk)

Ezt az eredményt az sem kisebbíti, hogy Marcell a nem hivatalos csapatban lett az egyik bronzérmes.

– Ez igazából nem csapatverseny volt, mindenki saját magáért dolgozott, de a végén csapatként kezeltek minket – avat be a részletekbe Jenei Marcell. – Általában erre a versenyre egy ország csak négy diákot nevezhet, idén a pandémia miatt indulhattak nem hivatalos csapatok is. Ide úgy lehet bekerülni, hogy az év közbeni itthoni versenyeken a legjobb négy helyezést elérő versenyző indulhat a diákolimpián. Miután ebben az évben emelték a létszámot, nyolcadikként én is részt vehettem a versenyen.

Jenei Marcell nagy előrelépésnek tekinti a versenyen elért eredményét. Maga a viadal online zajlott.

– Miskolcon a Földes Ferenc Gimnáziumban volt a verseny – folytatja Marcell.

– Mindkét nap három-három feladatot kaptunk, és a megoldásokat kellett feltöltenünk. Ezek általában matematikai problémák voltak, erre kellett alkotnunk minél gyorsabban működő algoritmusokat. A feladatokat rögtön pontozták. Végül az indulók felét díjazták, ebből az első hatod arany-, két hatod ezüst-, három hatod pedig bronzérmet kapott. Tavaly a magyar csapat érem nélkül maradt, ehhez képest a mostani eredmény hatalmas előrelépés a csapattársaknak és természetesen nekem is.

A matek a kedvenc

A 15 éves kisvárdai diák harmadikos korában kezdett el programozni.

– Ötödikes koromtól veszek részt versenyeken – mondja Marcell.

– Eleinte alkalmazásban, később már programozásban is. Az előbbinél az odafigyelés, a precizitás és a gyorsaság számít elsősorban, az utóbbiban a logika. Édesanyám matematikatanár, de nem ezért szeretem nagyon a matematikát, hanem azért, mert vonzanak a benne rejlő kihívások. Elég hamar rájöttem arra, minél jobban elmélyedünk a programozásban, annál inkább távolodunk a matematikától. Egyre inkább a szenvedélyemmé vált a programozás, ezért döntöttem úgy, hogy ebben az iskolában folytatom a tanulmányaimat matematika–informatika szakon, de szakkörön is foglalkozom a programozással.

Jenei Marcell azt még elárulja, a szabadidejében leginkább fantasy-könyveket olvas és számítógépes játékot is játszik csapatban. Felmerül a kérdés, mennyire értékelik a diáktársak az iskolában a bronzérmet.

– Nem igazán tudják, csak azok, akikkel egy szakkörre járok, és a tanárok – mondja végül Marcell.

 

Forrás: szon.hu ( https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/kisvardara-kerult-a-bronz-5370278/ )

Fotó: Jernei Gábor

 

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • 111825604JeneiMarcell-scaled