2021. szeptember 24., péntek 08:30

Valami elkezdődött! – Palánki Ferenc megyéspüspök tanúságtétele a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról a Debrecen Televízió műsorában

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök tanúságot tett nemcsak a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus ünnepi hangulatáról, hanem az élő Jézus jelenlétéről.

A főpásztorral Vojtkó Ferenc szerkesztő-műsorvezető beszélget a Debrecen Televízió Erőnk Forrása című felekezeti magazinműsorban.

A stúdióbeszélgetésen Ferenc püspök atya bevezető gondolataiban úgy fogalmazott: „rengeteg panasz éri az Egyházat a keresztények számának csökkenése miatt, de most annak élményét éltük át, hogy sokan vagyunk. Talán ez a megújulás kezdete.

Az Egyház nem a csökkenés egyháza. Isten a szeretet növekedésének, a jóságnak, az egységnek, a közösségnek, a szépségnek az Istene, Aki azért alapította meg az Egyházat, hogy megmutassa, itt van közöttünk.

Nagy élmény volt, hogy jelen lehettem mind az előkészületekben, mind a lebonyolításban és megtapasztaltam, hogy a közös munkának milyen gyümölcsei, eredményei vannak.

Önmagában a rendezvény lebonyolítása is nagy dolog volt, és azt sem tudjuk lemérni, kinek mi indult el a lelkében, és az, akár évek múlva milyen gyümölcsöket fog teremni. A kongresszus hatalmas ajándéka, hogy a jelenlegi vírushelyzetben mi magyarok szabadon, nyitottan meg tudtuk rendezni. Elmondhatjuk, hogy rajtunk, magyarokon keresztül mekkora ajándékot adott a Jóisten az egész világnak! Istennek a boldogító jelenlétét tapasztalhattuk meg a világ minden részéről érkező több ezer és együtt több százezer emberrel.

A kongresszusnak határozott menetrendje volt, naponta 10-15 ezer ember ünnepelt együtt, egy hét alatt a délelőtti előadások, tanúságtételek, katekézisek, felemelő ünnepi szentmisék mellett mintegy 400 kulturális program volt Budapesten és vidéken. Ehhez kapcsolódtak a központi nagyrendezvények, ahol a nyitó szentmisén 1 200 elsőáldozóval ünnepeltünk, a pénteki Forráspont Esten pedig 12 000 fiatallal találkoztunk, ahol a szentségimádást vezettem. Az Ákos koncerten a fiatalok önfeledten ugráltak, táncoltak, majd egyik pillanatról a másikra hatalmas csend uralkodott az Oltáriszentség előtt az arénában. Különleges élményt jelentett, ahogyan meg tudtak nyílni Isten jelenlétének.

A szombat délutáni Kossuth-téri szentmisén és a körmeneten becslések szerint 250 ezer ember vett rész. Amikor a papság az Oltáriszentséggel megérkezett a Hősök terére, a menet vége még a Kossuth téren volt.

A hét csúcspontján, a Statio Orbis szentmisén pedig megállt a világ. Nem azért mert itt volt a pápa, hanem azért, mert itt volt Krisztus.

Ez arra szólította fel a világot, hogy álljon meg, szakadjon ki a hétköznapok szürkeségéből, a taposómalomból, nézzünk magunkba és figyeljünk oda, Isten mit akar adni nekünk azáltal, hogy a Katolikus Egyház feje, Krisztus földi helytartója eljött Magyarországra. A pápa nem szokott jelen lenni a kongresszusok záró szentmiséjén. Utoljára 21 éve Szent II. János Pál pápa volt jelen, de azért, mert akkor Rómában rendezték meg a világeseményt.

Ferenc pápa fontosnak tartotta, hogy eljöjjön, részt vegyen ezen a szentmisén. Ő is nagyon hálás volt, hogy két év után újra közösségben ünnepelhetett, látva a rengeteg áhítatos, mélyen hívő embert, akik között sok fiatal és fiatal családok voltak jelen.

„Valami elkezdődött!”

A világban rengeteg félelemkeltő esemény történik, befolyásolva az emberek hitét, gondolkodását. Nem az a kérdés, miért történnek rossz dolgok, hanem hogy a jó emberek jók maradnak-e ilyen helyzetekben is. Mibe kapaszkodunk, kihez fordulunk?

Ha az ember hitében elkötelezett, akkor egy új kezdet indulhat el nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon is, hiszen ezért: „fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulásáért” imádkoztunk az előkészületi években is” – zárta tanúságtevő gondolatait Ferenc püspök, majd örömét és háláját fejezte ki azért is, hogy az egyházmegyénkből szervezetten 49 autóbusszal, továbbá különvonattal, személyautókkal is érkeztek zarándokok a záró szentmisére.

Az Erőnk Forrása című magazinműsorban felvillanó képek adnak ízelítőt a kongresszus hangulatáról, majd a beszélgetés végén Szabó Gábor, egyházmegyénk diakónusa elmélkedését is meghallgathatjuk.

 

Dehir - Erőnk Forrása 2021-09-23

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • 7M7A6465