2021. november 19., péntek 14:42

Sajtótájékoztatón mutatták be a november 26-tól december 23-ig tartó Debreceni Advent programjait

A 2021 adventi időszakára tervezett debreceni eseményekről Papp László, a város polgármestere és Mészáros Réka, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője számolt be sajtótájékoztató keretében 2021. november 19-én.

 

A tavalyi adventi időszak a járvány miatt visszafogott volt, ebben az évben azonban – figyelve az egészségünket garantáló intézkedésekre – Debrecen szeretné megidézni a korábbi évek adventi hangulatát, s újdonságokkal is szolgálni. A város most is díszbe öltözik, több mint 200 ezer fényforrás fogja díszíteni a Belvárost és a város több pontját, s Debrecen karácsonyfáján – melyet Szabó István felsőjózsai lakos ajándékaként november 19-én állítanak fel – több mint 16 ezer égő lesz – mondta Papp László polgármester a sajtótájékoztatón. November 28-tól az 1-es és a 2-es villamos vonalán is közlekedik majd a „fényvillamos”, és a Dósa nádor tér is részese lesz az adventi időszaknak.

A kirakodóvásár  november 26-tól várja a közönséget. A korábbinál nagyobb területen – a Kossuth téren, a Dósa nádor téren, a Csapó utcán és a Rózsa utcán is – feldíszített faházak fognak állni. 20 vendéglátó egység és csaknem 80 kereskedő fogadja az ide látogatókat. A szabadtéri kirakodóvásárt – a jelenlegi szabályok szerint – védettségi igazolvány nélkül lehet majd látogatni.

Újdonság lesz idén az Adventi Kuckó. A Bajcsy-Zsilinszky utca és Piac utca sarkától néhány lépésnyire (az Aranybika épületében) berendezett Adventi Kuckó programsorozatában CSAK Design vásár, népi kézművesvásár, s a gyerekek számára Mikulás-várás szerepel majd. Az Adventi Kuckó ad majd helyet a Debreceni Karitatív Testület „Add tovább!” adománygyűjtő akciójának is, ahol december 23-ig várják majd az adományokat.

A Kossuth téren adventi korcsolyapálya is várja majd az érdeklődőket összesen 750 négyzetméternyi egybefüggő jégfelülettel, egyedülálló élményt nyújtva a 120 méteres hosszú jégfolyosóval.

A rendezvénytartás jelenlegi szabályait betartva advent vasárnapjain a gyartyagyújtások nem a megszokott, Kossuth téri helyszínen lesznek, hanem a kirakodóvásár helyszínétől elválasztva, a Nagytemplom mögötti Emlékkertben, ahová védettségi igazolvánnyal lehet majd belépni. A gyertyagyújtásokat a Facebookon keresztül is meg lehet majd tekinteni, illetve a Debrecen Televízió élőben adja majd őket.

Mészáros Réka szavai szerint a kulturális programok keretében idén is sor kerül a Debrecen Helyőrségi Zenekar Adventissimo címet viselő koncertjéren november 28-án, a Valcer Táncstúdió műsora pedig Karácsonyi Valceremónia címmel látható majd december 18-án. A debreceni óvodák december 3-án a Dósa nádor téren összesen 24 kis karácsonyfát díszítenek fel, melyeket 1-1 óvoda fogadott örökbe és el is készítik hozzájuk a díszeket. A gyerekek december 5-én a Kölcsey Központban a lappföldi Mikulással, Joulupukkival találkozhatnak.

Az adventi programsorozat egyik kiemelkedő eseménye lesz az Ők tizenketten című, beszélgetéssel egybekötött könyvbemutató. A délután házigazdája, s egyben a kötet szerzője Zsuffa Tünde író, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus sajtószóvivője. Erdő Péter bíboros támogatásával indul útjára a rendezvénysorozat, melyet az ország különböző városaiba visznek el. A meghívott hírnökök: Laczkfi János, Pindroch Csaba, Csókay András, Kubik Anna, Szikora Róbert.

***

A PROGRAMOKRÓL

 Advent terkep

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész emlékkiállítása – 2021. november 19., 17.00 óra

Helyszín: Görögkatolikus Turisztikai Látogatóközpont (Debrecen, Attila tér 5.)

A Vendégségben az Úrnál című kiállítás megnyitója – 2021. november 25., 17.30 óra

Helyszín: Szent László Domonkos Plébánia

Kirakodóvásár – 2021. november 26. - december 23. – Belváros

Adventi korcsolyapálya – 2021. november 26. - 2022. január 31. – Kossuth tér

 

Gyertyagyújtások

Helyszín: a Nagytemplom mögötti Emlékkert. Az Emlékkertbe védettségi igazolvánnyal lehet majd belépni.

Advent első vasárnapja – 2021. november 28., 17:00 óra

Beszédet mond: Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere; Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája; Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke és Püski Lajos, a Tiszántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője.

Advent második vasárnapja – 2021. december 5., 17.00 óra

Beszédet mond: Puskás István, Debrecen alpolgármestere; Asztalos Richárd, a Debreceni Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze és Sipos Barnabás, a Debreceni Szentháromság Magyar Ortodox Egyházközség parókusa.

Advent harmadik vasárnapja – 2021. december 12., 17.00 óra

Beszédet mond: Balázs Ákos, Debrecen Város alpolgármestere; Beszterczey András, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség lelkipásztora; Kiss János, a Debreceni Baptista Gyülekezet lelkipásztora.

A harmadik gyertyagyújtásra az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hírnökeinek (Laczkfi János, Pindroch Csaba, Csókay András, Kubik Anna, Szikora Róbert) részvételével kerül sor.

Advent negyedik vasárnapja – 2021. december 19., 17.00 óra

Beszédet mond: Barcsa Lajos, Debrecen város alpolgármestere; Tóth László, a Debreceni Megtestesülés Plébánia plébánosa; Kapin István, a Debreceni Görögkatolikus Parókia parókusa.

 

A betlehemi láng továbbadása a 43. Főnix Cserkészcsapat és az Ort-Iki Báb- és Utcaszínház közreműködésével történik.

Az Emlékkertbe védettségi igazolvánnyal lehet majd belépni.

 

Adventi Kuckó – 2021. november 27. - december 23.

Újdonság lesz a Bajcsy-Zsilinszky utca és Piac utca sarkától néhány lépésnyire (az Aranybika épületében) berendezett Adventi Kuckó programsorozata: CSAK Design vásár, népi kézművesvásár, Mikulás-várás.

A programok ingyenesen látogathatók.

 

A Debreceni Karitatív Testület „Add tovább!” adománygyűjtési akciója az Adventi Kuckóban – 2021. december 7. - december 23.

December 7-én nyitja meg az Advent Kuckó a Karitatív Testület „Add tovább!” adománygyűjtő pontját és egészen december 23-ig várják a felajánlásokat.

Belépés nélkül az adományok az épület előtt kihelyezett gyűjtőládában helyezhetők majd el.

 

Lighthouse-piramis – 2021. november 28. – 2022. január 6.

A debreceni székhelyű Lighthouse-csoport különleges vizuális élménnyel örvendezteti meg a látogatókat. Az adventi időszak alatt a Nagytemplom mellett a hajdani Verestorony alapjai fölé emelt piramisba szerelt led-csövek különlegesen programozott fényjátéka egyedi hangulatot varázsol a Kossuth térre.

Adventissimo – 2021. november 28.

A Debrecen Helyőrségi Zenekar koncertje, 19:00 óra

Helyszín: Kölcsey Központ (Hunyadi utca 1-3.)

A program ingyenes látogatható.

 

„És fölzeng a világ” című képzőművészeti kiállítás – 2021. december 3., 11.00 óra

Helyszín: a Debrecen-Széchenyikerti Református Egyházközség kiállítóterme (István király tér 2.)

Kiállító művészek: Richter Sára, Aknay János, Bráda Tibor, Pogány Gábor Benő

Megnyitja: Kósa Lajos országgyűlési képviselő, Bölcskei Gusztáv nyugalmazott református püspök

 

Óvodák kis karácsonyfáinak bemutatója – 2021. december 3., 9.00-12.00 óra

Helyszín: Dósa nádor tér

A debreceni óvodák összesen 24 kis karácsonyfát díszítenek fel, melyeket 1-1 óvoda fogadott örökbe és el is készítik hozzájuk a díszeket.

 

Találkozás a lappföldi Mikulással, Joulupukkival – 2021. december 5., 16:30 óra

Helszín: Kölcsey Központ (Hunyadi utca 1-3.)

A program ingyenes látogatható.

 

Jótékonysági futás – 2021. december 11., 10:30 óra

VI. Karácsonyi Ronda Pulcsis Futás

Helyszín: Baltazár Dezső tér

Hatodik alkalommal gyűjtenek ajándékot rászorulóknak karácsonyi „ronda” pulcsiban Budapesten és Debrecenben.

A futáson előzetes regisztrációt követően, védettségi igazolvánnyal bárki ingyenesen részt vehet. Regisztráció: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

 

Ők tizenketten - 2021. december 12., 15.00 – 17.00 óra

Helyszín: Kölcsey Központ (Hunyadi utca 1-3.) Görömbei András terem

Az Ők tizenketten című, beszélgetéssel egybekötött könyvbemutató házigazdája, s egyben a kötet szerzője Zsuffa Tünde író, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus sajtószóvivője. Erdő Péter bíboros támogatásával indul útjára a rendezvénysorozat, melyet az ország különböző városaiba visznek el. A meghívott hírnökök: Laczkfi János, Pindroch Csaba, Csókay András, Kubik Anna, Szikora Róbert.

A rendezvény ingyenesen látogatható, de előzetes regisztrációhoz kötött: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Karácsonyi Valceremónia – 2021. december 18., 19.00 óra

A Valcer Táncstúdió karácsonyi műsora

Helyszín: Kölcsey Központ (Hunyadi utca 1-3.)

A Valcer Táncstúdió karácsonyi gálaműsora az idén is hagyományosan az ünnepvárás jegyében zajlik.

A Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház (Demki) több egységében lesznek adventi programok, kézműves foglalkozások, kiállítások.

A programokról a következő linken részletesen olvashatnak: https://debreceniadvent.hu/

 

Forrás: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata - sajtóiroda

 

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • 0016-TLL_8078
    • Advent_terkep