Boldog papképpel találkoznak a ministránsok a debreceni táborban
A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye ministránsai a napokban (2017. július 24-28-i...

Bővebben...

Nyári tábor rendkívüli forma szerint
A budapesti központú Juventutem Magyarország mozgalom országos nyári táborának h...

Bővebben...

A Képmás zenekar Egerszalókon
A Képmás zenekar Egerszalókon július 15-én, szombaton a 34. alkalommal megrendez...

Bővebben...

52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus - Himnuszpályázat
A Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkárság himnuszpál...

Bővebben...

Boldog papképpel találkoznak a ministrán...
Nyári tábor rendkívüli forma szerint
A Képmás zenekar Egerszalókon
52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszu...

 banner palyazat

  

keruld banner KatHu 545x140 01

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye hírei

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye ministránsai a napokban (2017. július 24-28-ig) ministránstáborban töltenek együtt egy hetet Debrecenben a Szent József Gimnázium kollégiumában. A színes, gazdag programmal tarkított táborban a fiataloknak bőven van lehetőségük önfeledt játékokra; vetélkedők, csónakázás, foci, csúszdaparkban eltöltött órák, városnézés, hortobágyi kalandtúra teszik még emlékezetesebbé a hetet és nem utolsó sorban többször találkozhatnak Palánki Ferenc megyéspüspök atyával. Először szentmisén, amelyet a főpásztor Szent Jakab ünnepén mutatott be a kollégium meghitt, családias kápolnájában. 

„Legjobb a győztes csapatban játszani” — hangsúlyozta a főpásztor a szentmisén mondott gondolataiban, amikor a focimeccsen szerzett gólokhoz hasonlította Jakab és testvére, János apostol meghívását, viselkedését. Amikor az apostolok éppen rendezgették hálójukat a halászathoz, Jézus a követésére hívta meg őket. A két apostol készséggel elfogadta ezt és mindent feladva, addigi életüket is azonnal otthagyva egy bizonytalan jövőért követték Jézust. Ez gólnak számított a ministránsok szerint is Jakab csapatában. Később, amikor Jézussal Szamárián keresztül haladtak és nem akarták őket befogadni, Jakab és János felháborodásuknak adtak hangot, de Jézus a békés lelkületre intette őket.  A dühös lelkület már csak öngólnak számított. A püspök atya kiemelte, mIndannyiunkban vannak hasonló érzések, sokszor különbnek érezzük magunkat a többi embernél, gőgösek, fölényesek vagyunk és ezek mind-mind öngólnak számítanak. Szent Jakab apostol is sokszor így gondolkodott, de amikor megértette Jézus tanítását, akkor olyan ember lett, aki elsőként odaadta az életét hitéért. Bennünk is győzhet a jó, Istennel aranygólt lőhetünk, mert ő az, aki képessé tud tenni arra, hogy mások szolgálatára legyünk, hogy igazi, nagy dolgokra, az üdvösségre, örökéletre vágyakozzunk a szeretet gyakorlásával. 

Az 58 fős tábor életébe az egyházmegye kispapjai is bekapcsolódtak. A túlnyomórészt általános iskolás korú ministránsok közelebbről is megtapasztalhatták, hogy a papi hivatásra készülők és a jelen lévő papok ugyanolyan hétköznapi emberek, mint ők. Kálmán József atya, egyházmegyei ministránsreferens, a tábor főszervezője beszélgetésünkkor elmondta, az önfeledt, szórakoztató játékban gazdag tábor célja elsősorban az, hogy a ministránsok egy boldog, vidám pappal találkozzanak. Ilyenkor lehet velük is jobban viccelődni, közvetlenebb hangnemet megengedni. A hétköznapi életben, vagy akár a búcsúi szentmiséken kevés a lehetőség, idő a kötetlenebb beszélgetésre. A hivatás alakulásában ez kiemelten fontos. Szükséges, hogy pozitív képet alakítsanak ki a papi hivatásról. Egy felhőtlen, nyári időszakban van idő a beszélgetésre, megszólításra, játékra, egészséges viccelődésre, amely során teljesen más kapcsolat alakul ki a papok és a ministránsok között.

Kálmán József atya arra a kérdésre, hogy hogyan látja az egyházmegyei ministránsok aktivitását, elmondta, a létszámuk papfüggő. Vannak olyan kisebb egyházközségek, ahol népszerű az oltár körüli szolgálat, viszont sajnos arra is van példa, amikor nagyobb egyházközségben nem sikerül őket megszólítani. Egyházmegyei szinten is igyekeznek minden évben több programmal közvetlenebb, kötetlenebb találkozásra alkalmat adni. Ebben az évben szervezték meg először a nagy érdeklődést övező ministránstalálkozót, továbbá a táborokba, és az éves komolyabb ünnepekre (papszentelés, olajszentelési szentmise) is rendszeresen meghívják őket, valamint a facebook csoporton keresztül napi szintű kapcsolatra is van lehetőség.

József atya már most tolmácsolta Ferenc pápa meghívását a 2018. július végi római nemzetközi ministránstalálkozóra, amelyen az egyházmegye ministránsai is részt fognak venni.

 Kovács Ágnes

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye - Sajtóiroda

A budapesti központú Juventutem Magyarország mozgalom országos nyári táborának helyszínéül ezúttal egy vidéki, a Hajdú-Bihar megyei egyeki római katolikus egyházközséget választotta, ahol július 24-29-ig mintegy 40 fő ismerkedett a római rítus rendkívüli formájával. A táborba azon fiatalok érkeztek, akik a római rítus mindkét formája iránt elkötelezettek. Papp László egyeki plébános örömmel fogadta az ország területéről és határon túlról is érkező mintegy 40 résztvevőt.

Kiss Bertalan, aki a mozgalom nemzetközi és magyarországi világi vezetője kérdésünkre elmondta, a szövetség 17 országban van jelen, 37 közösséggel. A nyári táborokat kettős céllal szervezik. Egyrészt, az intenzív töltekezés egyfajta lelkigyakorlatot is jelent a közösségnek, hiszen egy hét alatt végigéneklik a teljes zsolozsmát— kivéve az éjszakai imaórákat —, reggelente rendkívüli forma szerinti (latin nyelvű) szentmisén vesznek részt és a szabadidő nagy részét is művelődésre fordítják, Déri Balázs professzor himnuszelemzéseit, Kajtár Edvárd pécsi székesegyházi plébános valamint Alácsi Ervin tábori lelkész előadásait hallhatják. A mozgalom vezetője hozzátette, áldás a budapesti közösségnek az, hogy ténylegesen meg tudják valósítani, amely XVI. Benedek pápa a Summorum Pontificum című dokumentumának egyik üzenete is, hogy a két liturgikus formát (régi és új rítus szerint) békében gyakorolják a plébániákon, hogy azok kölcsönösen gazdagítsák egymást. Napjainkban kérdések merülnek fel a régi rítus gyakorlásával kapcsolatban, ezért feszültségek vannak a két liturgia használatában. Bertalan hozzátette, a Juventutem Magyarország mozgalom budapesti közössége a példa arra, hogy ezt e nélkül is meg lehet élni.  Erről tesznek tanúságot olyan plébániákon, közösségekben, ahol törekszenek arra, hogy a liturgiát a maga teljességében végezzék. 

A táborba Palánki Ferenc debreceni-nyíregyházi megyéspüspök is meghívást kapott július 26-ára, amikor a főpásztor katekézist tartott a hivatásról, majd megáldotta az egyeki Szent János római katolikus általános iskola előtt felállított kőkeresztet, és a templomban elnyelezett új orgonát. Ezt követően a jelen lévő papokkal, a tábor résztvevőivel és a hívekkel részt vett a rendkívüli formában elénekelt pontifikális vesperáson.

A főpásztor katekézisében többek között hangsúlyozta, ha együtt imádkozva Istent dicsőítjük, akkor megjelenik közöttünk az Isten országa. Ezt úgy érhetjük el, ha mindannyian felismerjük, mire kaptunk meghívást az Istentől. A püspök atya korábbi éveiben, mint szemináriumi lelkivezető sok fiatallal találkozott és látta, hogy egy-egy ember lelkéből mit tud alkotni, formálni az isteni kegyelem: „Ha a hivatásról beszélünk, arról elmélkedünk, mit jelent a keresztény életünk. Mennyire valóság az, hogy nem a saját életünket kezdjük élni, hanem Isten életét. A keresztény élet azt jelenti, hogy tudatosan elkötelezzük magunkat Isten mellett. Ez egyfajta várakozás és törekvés a krisztusi, a jó keresztény életre. Egyre inkább törekedni kell arra, hogy hozzá hasonlóvá váljunk, aki nemcsak példa, hanem a kegyelem forrása is. Ő ébreszti a szívünkben annak vágyát, hogy egyre inkább hasonlítsunk hozzá. Van e bennünk vágyakozás erre?” Ezt ébren kell tartani magunkban, és kérjük Istent — aki az embert boldogságra teremtette —, hogy minden körülmény között szítsa bennünk a vágyat. A hivatás azt jelenti, hogy Isten létre, életre hívott, hogy feladatot küldetést adjon nekünk. Életünk tehát nem sors, szerencse kérdése, hanem küldetés a keresztény életre, amely vonzó, igaz gyakran az ellenkezője látszik rajtunk.” Palánki Ferenc megyéspüspök hangsúlyozta, a keresztény életet a radikalizáció teszi vonzóvá. Ez pedig azt jelenti, hogy minden keresztény embernek tudatosítani kell önmagában, hogy ő meghívott a szeretetre, arra a különleges életútra, amiben ki tudja munkálni Isten képmását.

A juventutem tábor 29-én ünnepélyes szentmisével zárul.

Kovács Ágnes

A Képmás zenekar Egerszalókon július 15-én, szombaton a 34. alkalommal megrendezésre kerülő Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat meghívott vendégeként vett részt.

A 70. születésnapját ünneplő Sillye Jenő és barátai jubileumi koncertjét követően 18 órától adott nagy sikerű koncertet, majd az érseki szentmisén és az azt követő körmeneten végzett zenei szolgálatot.

A Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkárság himnuszpályázatot ír ki.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust általában négyévente ünneplik. Legutóbb Magyarországon 1938-ban rendezték meg. Ferenc pápa 2016 januárjában jelentette be, hogy a következő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak 2020-ban Budapest ad otthont. A kongresszussal kapcsolatos további információk a www.iec2020.hu honlapon találhatók.

A NEK lelkipásztori előkészítésének egyik eleme a kongresszus himnuszának megkomponálása. Bízunk benne, hogy olyan himnusz születik, amely nemcsak a kongresszuson hangzik el, hanem utána sokáig felhangzik majd szentmiséken, vagy más eucharisztikus liturgiákon. A beérkezett pályaműveket független zsűri bírálja el.

További részletek és a pályázati kiírás a honlapon olvasható:

http://www.iec2020.hu/himnuszpalyazat/

A nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Főplébánia idén is megrendezte a hagyományos egy hetes nyári gyerektáborát, melynek úti célja ezúttal Esztergom volt. Július 3-8. között mintegy 43 hittanos gyermek és 5 kísérő járta be és fedezte fel hazánk eme csodálatos és katolikus egyházunk számára fontos, központi helyét.
Az első nap hosszú utazásunkat követően az ország legnagyobb templomát, a Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert főszékesegyházat ismertük meg az altemplomtól egészen a kupoláig, bejárva a mintegy 100 méteres szintkülönbséget. Az este folyamán ismerkedős és csapatépítő játékok segítségével barátkozhattak a hittanosok. A tábor többi napján 9 állomásos városjátékkal fedezhették fel a gyerekek a város értékeit. A Duna másik oldalán lévő Párkány parti sétányáról egy jóízű fagylalttal a kezünkben nézhettük az elénk táruló panorámát. Ugyanakkor sétahajóztunk és természetesen nem maradhatott el a szellemi és sportvetélkedő sem, melyekre a Prímás szigeten került sor. Egész napos kirándulásra is kimozdultunk, mégpedig a Börzsönyben fekvő Kemence településre látogattunk el, ahol erdei kisvasút, gyalogtúra, eszközbemutató, no meg sok-sok játék várt bennünket. Voltunk még egy interaktív őslénykiállításon, melyen megtanultuk az aranymosás és a régészet rejtelmeit is. A nyári meleg elviselése végett élményfürdőbe mentünk, amelyet mondanom sem kell mindenki élvezett.
A tábor folyamán nem maradhattak el a közös imaalkalmak, melyeket lelki vezetőnk Hajdu István atya tartott. Hálaadó szentmisénk a prímás palota melletti vízivárosi plébániatemplomban volt, ahol a jó Istennek köszöntük meg kegyelmeit, melyekkel elárasztott bennünket.
Rengetek jó élménnyel gazdagodva térhettünk épségben és egészségben haza.
Ugyanakkor már várva a következő találkozási alkalmat.

Gerhes József
hittanár, a tábor szervezője

Forró júliusi nyár tombolásában került sor a jubileumi előadássorozat második felének kezdetére. Szám szerint ez volt a hetedik előadás, melynek szónoka nagytiszteletű Czető Norbert, Tiszacsege református gyülekezetének lelkésze.

Téma: A közös tanúságtétel lehetőségei.  Lelkész úr példaadóan, stílusosan nem egyedül, hanem gyülekezetének tagjaival, református testvéreinkkel együtt érkezett. Papp László plébánosunk bevezetője és a köszöntések után a Szent József litánia elimádkozásával indult az est. Előadónk Mahatma Gandhi idézetével irányította figyelmünk hajójának vitorláját a mélységek, mélyen szántó gondolatok felé. „Bizonyosan keresztyénné lennék, ha egy keresztyén a nap 24 órájában keresztyén lenne.” Nagytiszteletű úr előadásában az alapok tisztázását tartotta mindenekelőtt fontosnak. A hűség, a példakép és a tanúságtétel hitbeli alapjait Szent József életén és személyiségén át tárta elénk. József hűséges volt Istenéhez, feleségéhez, gyermekéhez és ezzel együtt Jézusához is. Csak Istentől van értelme az ő hűségének, mely tettekben mérhető és állandó felelősséggel jár.

Szent József hitvallását közösségben élte meg, hiszen komolyan vette a templomba járást, volt személyes istenkapcsolata és Jézus központú volt. Ez a Jézus központú hitvallás az, ami összeköt minket: reformátusokat és katolikusokat. Ez a közös tanúságtételnek a szíve: az istentisztelet betöltése szeretetben. Különös jelentősége van korunkban a hitvallásnak, hiszen a keresztényüldözések korát éljük újra. Próba alá vétetik a magyarság hite is. István diakónus vértanúságától, napjainkig, a virágvasárnapon, az egyiptomi templomban történt véres terrortámadásig vonultatta fel előttünk a keresztényüldözés szomorú valóságát előadónk.

Ahol nincs hűség, ott a gonosz erők felülkerekednek. Hűségesnek kell lennünk Istenünkhöz, Jézus Krisztus koronás fejéhez, hisz az iszlám, mint ellenség mindig a fejet támadja. Ne legyünk mi magunk ennek a fejnek az árulója. Hitünket vegyük komolyan, mert elérkezett a megmérettetés ideje hűségünk vonatkozásában. Legyen a hitvallásunk személyes hiten alapuló, közösségben megélt élő kapcsolat Istennel, s akkor nem vesz erőt rajtunk a diabolos!

A Szentírás ne egy kis édesség legyen speciális alkalmakra, de mindennapi kenyér! - figyelmeztetett minket előadónk. Hogy milyen legyen az együttélésünk, és milyen ne legyen, arra beszédes képeket vetített lelkész úr. Lehet az együttélés skizmatikus, vagy prizmatikus. A prizmatikus, közös fókuszon áthaladó sokszínűséget választhatjuk csak, ha az egyház hajóját szeretnénk közösen építeni. Az emberi korlátokat túlnövő, falakat áthidaló szeretet hitvallása nem ars poetica, hanem confessio kell legyen! Hitünk nem akar uniformizálni, hanem az egységet akarja formába önteni. Jézus áldozatának és a szakramentumoknak komolyan vétele is a mi közös tanúságtételünk. Együtt kell gondolkodnunk és az alapján továbbépítenünk a már jól működők mellett az újabb, közös tanúságtevési lehetőségeket!- szögezte le lelkész úr.

Itt, át is adta a szót a nagyközönségnek és együtt gyűjtöttük össze a már megélt és élő kapcsolatok mellett a továbbépíthetőket.

A fórum után, Czető Norbert nagytiszteletű úr áldáskívánásával, és a székely asztali áldás közös elimádkozásával kezdetét vette a terített asztal melletti megvitatása az elhangzottaknak.

Farkas Éva

Fotó: Papp Ágoston 

Az idei évben, ahogyan már korábban is hirdettük, a táborunk az egyeki Szent József plébánián lesz Papp László plébános atya meghívására. Táborunkba ellátogat Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök úr is, aki a hivatásról tart katekézist és közösségünkkel együtt fogja imádkozni a vesperást. A tábor várható költségei, amelyek a szállást és az étkezést tartalmazzák egész hétre, 25.000 forint.

Jelentkezni a táborra a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. oldalon lehet.

Örömmel adunk hírt az idei nyári táborunkról, és annak programjáról. Idén is igyekeztünk érdekes témákat összeválogatni, és neves előadókat meghívni.

A tábor gerincét szokásosan a közösen énekelt zsolozsma és a rendkívüli formájú szentmisék napi ünneplése alkotja majd.

JUVENTUTEM Nyári Tábor 2017

Egyek

Napirend:

 • 07:00: Laudes, szentmise, reggeli
 • 10:00: Tercia és délelőtti előadás
 • 12:00: Sexta
 • 12:30: Ebéd
 • 17:00: Nóna és délutáni előadás
 • 19:00: Vesperás
 • 21:30: Kompletórium

Részletes Program és előadók:

Július 25.

 • 10:00 Papp László, egyeki plébános: Tábor megnyitása, Egyek bemutatkozása
 • 17:00 Déri Balázs professzor: Himnuszelemzés

Július 26.

 • 10:00 Déri Balázs professzor: Himnuszelemzés
 • 17:00 Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök katekézise
 • 19:00 Pontifikális vesperás

Július 27.

 • 10:00 Déri Balázs professzor: Himnuszelemzés
 • 17:00 Kajtár Edvárd, pécsi székesegyházi plébános: Középkori liturgia

Július 28.

 • Reggeli után közös hortobágyi tanyalátogatás
 • 17:00 Alácsi Ervin János tábori lelkész előadása

Július 29.

 • 10:00 Ünnepélyes szentmise, a tábor lezárása és kiköltözés

           

Mindenkit szeretettel várunk!

A szervezők

A Katolikus Pedagógiai Intézet által a Szent László - év alkalmából meghirdetett országos énekpályázat döntőjébe 114 pályázó közül a Szent Imre Gimnázium és Általános Iskola két alsó tagozatos énekcsoportja és két tizedikes tanulója jutott a döntőbe, kategóriájuk tíz legjobbja közé.

A zsűri elnöke Szvorák Katalin Kossuth-díjas népdalénekes, előadóművész volt.

3. osztályos tanulók: Ilonczai Julianna, Sárga Kitti Zselyke és Szűcs Anna Ágnes

4. osztályos tanulók: Ádám Elizabet, Fabók Bálint, Fabu Hanna

Felkészítő tanáruk: Gyöngyössy Boglárka

10. osztály: Kapitány Virág -  1. helyezés

10. osztály: Kristóf Dóra -  2. helyezés

Felkészítő tanáruk: Tarczyné Alföldi Anikó

A Katolikus Pedagógiai Intézet (KAPI) fennállásának 20. évfordulóját 2017. október 6-án ünnepli a Nemzeti Színházban.  Ennek keretében az elmúlt évek KAPI által szervezett pályázatainak (vers, ének, színdarab stb.) legsikeresebb díjazottjait kérik fel szereplésre, így iskolánk tanulója, Kapitány Virág (10. c) is meghívást kapott a gálára. 

A nyár folyamán 2017. július 10–21 között a Püspöki Hivatal rövidített nyitva tartással végzi a feladatait, azaz 9–13 óráig fogadja a telefonhívásokat és a személyes megkereséseket.

Az egyházközségek életében mindig jelentős helyet foglal el az oltárszolgálat, amely bölcsője a papi és szerzetesi hivatásoknak.  Az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció 1994. március 15-én a püspököknek a következőket írta:  „A Szentszék emlékeztetni kíván, hogy mindenkor nagyon helyes követni annak nemes hagyományát, hogy kizárólag fiúk szolgálnak az oltárnál. Ahogy az ismeretes, ez a papi hivatások biztató kibontakozásához vezet. Annak kötelezettsége tehát, hogy a ministránsfiúk ilyen közösségét támogassuk, mindenkor folytatódni fog.”Plébániánkon kizárólag fiúk és férfiak szolgálhatnak az oltár körül, s emiatt buzgó, elkötelezett fiúkból és felnőtt akolitusokból álló testület szolgál rendszeresen a szentmiséken és egyéb liturgikus alkalmakon. Feladatuk legfőképpen az, hogy a szentmisén szolgáljanak, a bevonuláskor a keresztet vigyék, felolvasnak, az adományokat az oltárra helyezzék, a füstölőt kezelik a tömjénezéshez. Az akolitusok részt vesznek az áldoztatásban és szentségimádást is vezetnek.

A mai vasárnapon két ministráns jelöltet vettünk fel, és hat fiatal testvérünket avattuk ministránssá. Pruck Ábel, Lukács Balázs ministránsjelöltekként, Bujdosó Bence, Nagy Balázs, Seres Róbert, Tóth Levente, Papp Ágoston és Papp Benedek pedig felavatott ministránsként folytatják szolgálatukat. A most felavatott új ministránsok több éve készültek a mai napra, évek óta hűségesen szolgálnak, nem csak vasárnap, de hétköznapokon is, úgy a szentmiséken, mint a vesperásokon, keresztúti ájtatosságon, szentségimádáson, esküvőkön.

Imádkozzunk értük, hogy hűségesek maradjanak és ha a Mester jónak látja, hívjon el közülük papjai sorába. Az egyházközség tagjai egyébként több mint egy éve minden nap imádkoznak azért, hogy újra legyen hivatás egyházközségünkből.

Forrás: Szent József Plébánia

Fotó: Papp Ágoston

<<  Július 2017  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
31      

 

Elérhetőségek

Cím: 4024 Debrecen, Varga u. 4.
Levélcím 4002 Debrecen, Pf. 230.
Telefon:

52/431-631

30/445-4002

Fax: 52/431-632
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Hírbeküldés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Püspöki titkár: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

szentkut
Máriapócsi búcsúk 2016 2 0
 
DMK logo 1
 
 
nyhmuv kp 

 

Napi evangélium

 • 2017. július 28. – Péntek (Mt 13,18-23)
  Miután Jézus megmagyarázta tanítványainak, hogy miért mond példabeszédeket, így folytatta: „Értsétek meg hát a magvetőről szóló példabeszédet! Akik hallgatják a mennyek országáról szóló tanítást, és nem értik meg, azokhoz eljön a gonosz, és...