Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye hírei
2017. szeptember 20., szerda 11:33

Nyírbátori alapkőletétel

A nyírbátori Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnáziumban egy 500 adagos főzőkonyha, ebédlő, 9 tantermes oktatási épület és „C” típusú tornaterem alapkőletételére került sor 2017. szeptember 15-én.

A beruházás Magyarország Kormányának és az intézmény fenntartójának, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyének a támogatásával valósul meg. Az épületegység beruházásának bekerülési értéke 1.282.082.141 forint (1 milliárd 282 millió)

3220 m2 új építésű épületrésszel, tantermekkel és tornateremmel bővül az intézmény, a már meglévő épületszárny átalakításával, 950 m2-en készül a főzőkonyha és az ebédlő, összesen 4170 m2 területet érint a beruházás.

A terveket Balázs Tibor Pro Architectúra-díjas építész készítette. A kivitelezési munkálatokat a Nyír-Komplett Kft. végzi.

Az alapkőletétel ünnepségén részt vett:

  • Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke,
  • az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviseletében
  • Soltész Miklós, az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár,
  • Fülöp Attila, az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár,
  • Dr. Simon Miklós, a térség választott országgyűlési képviselője,
  • Máté Antal, Nyírbátor város polgármestere.

Az épületegyüttes műszaki átadásának tervezett határideje: 2018. április vége.

Nyírbátor, 2017. szeptember 12.

Rácz Tiborné

intézményvezető

2017. szeptember 1-én az első tanítási nap tulajdonképpen a lélek, a befelé indulás napja volt a nyírbátori Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium intézményében, hiszen valamennyi tanuló 476 diák és 62 fő dolgozó, valamint az iskola lelkivezetői zarándokoltak el a 11 km-re lévő máriapócsi Nemzeti Kegyhelyre, hogy részt vegyenek a Veni Sancte tanévnyitó szentmisén. Máriapócson Szocska Ábel apostoli kormányzó fogadta a zarándokokat a kegytemplom előtt, majd Babály András atya, az iskola római katolikus lelki vezetője szentmisét mutatott be.

Babály atya az indulás előtti gondolataiban azt fejtette ki, hogy emberi életünk egyik alapvető tapasztalata a szüntelenül úton levés. Az ember: „Homo Viator” – ez zarándokot jelent, az életünk tehát zarándokút.

A lelkivezető hangsúlyozta, a keresztény zarándoklat nem kirándulás, túra vagy kényelmes séta, hanem a vándorló egyház jelképe is. Vezeklést és egyben lelki megtisztulást jelent. A zarándoklat az imádság iskolája, alkalom az Isten szavának meghallására, lehetőség az elmélyedésre, egyben a testet és lelket egyszerre erősítő gyaloglás is, amely csendet, elmélyültséget és erős önuralmat igényel.

Ezután András atya az úton levés lépéseiről azt fogalmazta meg, hogy amikor zarándokolunk, nemcsak szavakkal imádkozunk, hanem a lábunkkal is. Amikor megyünk, tudatosítjuk magunkban, hogy most a lábaink fognak imádkozni. A bal láb lépéseire mondhatjuk Jézus, a jobb láb lépéseire pedig a Krisztus nevet.

Így lépéseink egyre közelebb visznek a célunkhoz, miközben lábainkkal imádkozunk: „Jézus-Krisztus”...

A közös zarándoklat a hit bizonyítása, egy közös ügyért történő imádkozás felajánlása is.

Babály András atya hangsúlyozta, az iskola ötödik tanévét kezdi az egyházi átvétel óta. Ez a tanév nagy kihívás lesz mindannyiuk számára, szükségük lesz lelki életük stabilizálására, amelyhez számos jó szándék, felajánlás megfogalmazható a zarándoklat napján a lelki építkezés sikereiért, az induló-bejövő osztályokért, lelki békéért a családokban, a nehéz helyzetben élőkért, sikeres vizsgákért.

Az iskola tanévnyitó ünnepségét 2017. augusztus 31-én tartotta a nyírbátori Római Katolikus Minorita Plébánia díszudvarán, ahol köszöntő beszédet mondott Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi püspök.

Sajtóiroda

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

2017. szeptember 16.

Az Ars Sacra Fesztivál keretén belül, az Európai Örökségnapokkal együttműködve minden év szeptemberének harmadik szombatján meghívják a történelmi egyházak képviselőit, hogy nyissák meg templomaik kapuját, és színes kulturális programokkal várják az érdeklődőket. Mutassák be a templom építészeti, művészeti értékeit, előadásokat, beszélgetéseket, gyerekprogramokat, filmvetítéseket, kiállításokat szervezzenek a Nyitott Templomok Napján.

Az egyeki Szent József Plébánia évek óta csatlakozik ehhez a kezdeményezéshez, hogy a helyiek számára olyan lelki-szellemi programot kínáljon, melyen keresztül megmutathatja emberközeli és Istenre mutató küldetését.

Ebben az évben katolikus iskolánk és az Alapfokú Művészeti Iskola közös zenei estjével vártuk az érdeklődőket. Barkóczi Zoltán művészeti igazgató úr és az AMI tanárainak műsora nyitotta meg a Nyitott Templomok Napjának programját.

Az est folyamán felcsendülő zenei darabok a következők voltak: Beethoven: c-moll szonátája (Jankovics Barbara), Carcassi: Keringő (Kurucz János), Debussy: Lavine general ( Horváth Marcell), Telemann: I. Fantázia ( Lóránt Dorottya Lilla), Bach: gisz-moll preludium és fúga ( Kiss Erika), Cassini: Ave Maria (Sáriné Barilla Csilla, Barkóczi Zoltán, Csőke Ágnes, Lóránt Dorottya, Kiss Erika, Jankovics Barbara), Albinoni: Adagio (Sáriné Barilla Csilla, Lóránt Dorottya, Kurucz János, Barkóczi Zoltán)

A koncert után kötetlen beszélgetéssel és szeretetvendégséggel folytatódott az este a plébánia közösségi termében.

Fotó: Papp Ágoston

Egyházmegyei karitász hírek

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász szeptember 15-én, Nyíregyházán 40 mázsa burgonyát oszt szét az egyházmegyei karitász a csoportoknak, hogy a rászoruló családoknak tudják továbbosztani.

A burgonya adomány az országos karitász központ és az egyházmegyénk felajánlása.  

Sajtóiroda

Debrecen-Nyíregyházi egyházmegye

Egyházmegyei karitász hírek

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász augusztus 18-án, pénteken egy Németországból érkezett segélyszállítmányt osztott ki a Karitász csoportok között, amely bútorokat, háztartási eszközöket és ruhaneműket tartalmazott. A Karitász csoportok, akik helyileg támogatják a rászoruló családokat, egyúttal átvehették a több mint egymillió értékű Erzsébet utalványt, amellyel a Katolikus Karitász támogatja a rászoruló gyermekek iskolakezdését.

Sajtóiroda

Debrecen-Nyíregyházi egyházmegye

 

Hajdúnánás – Székelykapu-állítás és testvérvárosi együttműködés Hajdúnánás és Csíkszereda között – emlékeztek a hétvégén.

Az 1916-os román támadás után a csíkiek Hajdú vármegyében, Hajdúnánáson találtak menedéket. Több mint negyven csíki településről érkeztek a menekültek az akkor 17 ezer főt számláló Hajdúnánásra. A menekültek között olyan személyiségeket is találunk, mint a későbbi püspök, Jakab Antal, a csángók apostolának is nevezett Domokos Pál Péter vagy a néprajztudós dr. Berze Nagy János. A helyi hatóságoknak több mint 3 ezer menekült befogadásáról és elhelyezéséről kellett gondoskodniuk.

A székelyek befogadására emlékeztek szeptember 10-e vasárnap délelőttjén. Az emléknap a hajdúnánási református és római katolikus templomban vette kezdetét istentisztelettel és szentmisével. Ezt követően a trianoni emlékmű előtt folytatódott az esemény.

Szükségünk van egymásra

Köszöntőt mondott dr. Tiba István, országgyűlési képviselő, aki beszédében kiemelte, hogy Hajdúnánás közössége példát mutatott emberségből, összetartásból, s megmutatták, hogyan kell testvéri szeretettel fogadni a székely magyarokat. Pajna Zoltán a megyei közgyűlés elnöke hangsúlyozta: fontos, hogy megemlékezzünk e nemes cselekedetről évről évre, ami az összetartozást, az otthont, a testvériséget jelképezi, hiszen így adhatjuk tovább ezt a sokszor elfeledett történelmi eseményt.

„A felállított székelykapu sokat ígérő kapu: közös múltunkra irányítja figyelmünket, összetartozásunkra emlékeztet, s ezzel kijelöli a jövő útját” – mondta az ausztriai idegen nyelvű katolikus pasztoráció igazgatója dr. Vencser László, aki így folytatta:

"Ma is szükségünk van és a jövőben is szükségünk lesz egymásra és ezt jó időnként szavakkal, tettekkel érzékelhető módon kifejezésre juttatni. Szükségünk van a közös gondolkodásra, felmerülő problémáink megoldásának keresésében.”

Dr. Gudor Kund Botond gyulafehérvári református lelkész, esperes úgy fogalmazott: „Hálát mondunk Istennek, azért, hogy emlékezhetünk, de azért is, hogy tervezhetünk. Tervezhetünk egy olyan magyar jövőt, amelyet időnként a napi terhek, a hétköznapi élet nehézségei bonyolítanak, de mindezek mellett élni szeretnénk. Ehhez az élethez hozzájárult Hajdúnánás is, azzal, hogy nehéz időkben menedéket és kenyeret adott a székelyeknek” – emelte ki a lelkész.

A köszönet hangja

– Isten fizesse meg önöknek, kedves hajdúk, hajdúságiak, nánásiak mindazt, amit száz évvel ezelőtt, mai napig, s ezután tettek, tesznek és tenni fognak értünk – fogalmazott Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere, aki kiemelte, hogy eleink olyan üzeneteket, olyan „pontokat” hagytak ránk száz esztendő tekintetében, mint a különbözőségeink megélése, összpontosítva arra, ami összetart bennünket, a szülőföld mindenek előtti szeretete és a család, mely nélkül nem létezhet semmi. Az elkövetkező száz év időszakának feladata – mint fogalmazott – legyen a hazánk, a „kapunk” megvédése, védelmezése. Ha ez sikerül meglesz a győzelem – mondta Ráduly Róbert.

A köszönet hangján kezdte beszédét Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere:

"Köszönöm az előttünk járó őseinknek, hogy példát mutattak a befogadásról, az együvé tartozásról. Köszönet a csíkszeredai embereknek, hogy elkészülhetett ez a kapu.”

A polgármester elmondta: az 1916-os eseményeknek előttünk példaként kell szolgálni, össze kell kapaszkodnunk és félre kell tennünk minden vélt vagy valós sérelmet, ha ezt megtudjuk tenni, akkor van magyar újjászületés.

Megáldotta, megszentelte

Az emléknapon Csíkszereda és Hajdúnánás ünnepélyesen is megpecsételte a több mint 100 éves történelmi kapcsolatát és egymást testvérvárossá fogadta. A testvérvárosi szerződést Ráduly Róbert Csíkszereda Megyei Jogú Város polgármestere, Füleki Zoltán, Csíkszereda Megyei Jogú Város alpolgármestere és Hajdúnánás polgármestere Szólláth Tibort kézjegyükkel látták el. A szerződés aláírását követően az ünnepélyes szalagátvágásra került sor.

A Csíkszereda által adományozott székelykaput dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református egyházkerület püspöke, a zsinat lelkészi alelnöke áldotta meg, majd dr. Vencser László, az ausztriai idegen nyelvű katolikus pasztoráció igazgatója szentelte meg.

Az emléknap a római katolikus templom kertjében ért véget az emlékezés koszorúinak elhelyezésével.

HBN–Harsányi Zsolt

Forrás: www.haon.hu

A nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és AMI 25 éves jubileumi tanévnyitó ünnepségét tartotta 2017. szeptember 2-án,  amelyen Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi püspök, Szocska Ábel görögkatolikus apostoli kormányzó, Molnár Katalin egyházmegyei EKIF főigazgató, Fülöp Attila, az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere, Bákonyi János az iskola lelkivezetője, egyházmegyés papok, az iskola diákjai, tanárai, az iskola jogelődjének diákjai, szentimrés öregdiákok is részt vettek.

A hangulatos ünnepség hálaadó szentmisével kezdődött, amelyet Palánki Ferenc megyéspüspök mutatott be. A főpásztor a szentmise homíliájában — utalva a napi evangéliumi (Mt 25,14-30) talentumokról szóló szakaszra — megköszönte Istennek azon képességeket, amelyeket a Szent Imre Gimnázium 25 év alatt a nemzet és az Egyház javára kamatoztatott.  A nyíregyházi katolikus iskolában ez alatt az idő alatt, többek között mintegy 18 papi hivatás született. Az egyházmegyének jelenleg 16 kispapja van, ebből 2 fő szintén a szentimre gimnázium volt diákja. Sokan vannak azok is, akik stabil keresztény értékrenddel bírva családapai, családanyai vagy más hivatásban jeleskednek.

Isten mindenkinek legalább két talentumot adott, a létezés és a szeretet képességét. A megyéspüspök Szent Pál a korintusiakhoz írt első levelét említette, amelyben az apostol a Szentlélek rendkívüli ajándékairól beszél (vö. 1Kor 1, 4-7). Kihangsúlyozta, azért kapjuk a talentumokat és akkor tudjuk azokat igazán kamatoztatni, ha mások szolgálatába állítjuk, szebbé tesszük vele embertársaink életét. Isten a képességeinken, adottságainkon keresztül akarja megmutatni az emberek szeretetét. Ha helyes önismerettel megvizsgáljuk életünket, akkor láthatjuk, hogy miben vagyunk jobbak. Ezt kell kibontakoztatni, mások szolgálatába állítani, akár úgy, hogy az a megélhetésünket is szolgálja. A küldetésünket Istentől kaptuk. Ő meghívott, lehetőségeket adott és küld, hogy segítsük, tegyük boldoggá az embereket.

Ezután a püspök atya az egyházmegye legrégebbi iskolájának pedagógusaihoz fordult és elmondta, az oktatás feladata, hogy a pedagógus megtanítsa a gyermekeket a krisztusi igazságra, a szépre, a jóra, az értékekre. A nevelés feladata pedig, hogy megmutassa, hogyan kell élni a megismert igazságok szerint. Ez a katolikus iskolákban az oktató-nevelő munka felelőssége. „Ezért kérjük a Szentlelket, segítsen az igazság szerint élni. Az is talentum, ha valaki keresztény iskolába járhat és megismerheti értékrendjét, életformáját, magatartási mintáját.  Nagy felelőssége van tehát a tanároknak, akik példájukkal segítik a fiatalokat” — hangsúlyozta a püspök atya.

A főpásztor folytatta: „a katolikus iskolák felelőssége, hogy a diákoknak olyan közeget teremtsen, amelyben meg tanulnak szeretni. A keresztény nevelésben érezzék meg azt, hogy vannak értékek, örök értékek, amelyekért érdemes áldozatot vállalni.  Vannak szabályok, törvények, azokat be kell tartani. A legfőbb törvény pedig a szeretet parancsa, amit akkor kamatoztatunk a legjobban, ha szeretjük embertársainkat.

Végül a megyéspüspök Szent István, fiához, Imre herceghez intézett intelmeire utalt, amelynek első sora a katolikus hit megőrzéséről szól, az utolsó pedig a kegyesség, az irgalom, vagyis az összes többi erény gyakorlásáról. A főpásztor kérte az iskola tanulóit és tanárait, váltsák tettekre a megismert igazságot, éljenek a szeretet, jóság parancsai szerint, hogy ha majd megállnak az Úr színe előtt ezt hallják: „Jól van, te hűséges, derék szolga. Mivel a kevésben hű voltál, sokat bízok rád: menj be urad örömébe!” (Mt 25,23)

A szentmisét követően Megyesi Mária, az iskola igazgatója fogalmazta meg köszönő gondolatait az elmúlt 25 évért. Először a jelenlévők figyelmébe ajánlotta  azt a kiállítást is, amely a hely szellemiségét, sajátos arculatát, kisugárzását ragadja meg a tanárok keze munkájának köszönhetően. Az igazgatónő kifejtette, az iskolaethosz, a hely szellemisége, erkölcsisége a jelmondatukból forrásozik: ”István hitével, Gizella szeretetével, Imre tisztaságával!” Az első szent magyar család tagjainak, Szent István királynak, Szent Imre hercegnek, Boldog Gizellának mások, a közösség szolgálatát vállaló, elkötelezett életvitele áll a szemük előtt, a hit, a szeretet, a tisztaság erényeivel.

Ezután az intézményvezető kérte a diákokat, mindnyájan nyissanak Isten felé, figyeljenek a feltétel nélküli szeretetére, hisz csak ennek befogadásából, átéléséből, azaz hitből nyerhetnek erőt az értelmes élethez. Majd a budapesti vizes világbajnokság egyik dobogós helyezést elért sportoló mondatát idézte: „soha nem éreztem ilyen fájdalmat, de nagyon boldog vagyok.” Megyesi Mária kifejtette: „az igazi öröm csak komoly munkából, fáradságot, áldozatot, gyakran fájdalmat vállaló tevékenységből születik. Pontosan erre tanít minket a mi legbensőségesebb, legszorosabb barátunk, Jézus. „Vajon ő, a legjobb barát, mit kívánna nekünk születésnapunkon?” — tette fel a kérdést az igazgatónő. — „Mindenekelőtt azt, hogy barátságban, beszélő viszonyban maradjunk vele, hallgassuk Őt, fogadjuk meg a tanácsait, úgy, ahogyan a 25 év alatt iskolánkból kirepült szentimrések nagy többsége tette, akik a jelen ünnepség különleges emlékidéző műsorában is arról számolnak be, hogy megérte.”

25 év alatt 12-szeresére bővült az iskola

Ezután az igazgatónő számokban is mérhető fejlődést mutatott be. Az intézmény a 25 év alatt neveltjei létszámát tekintve 12-szeresére bővült. 1992-ben 69 elsős gimnazista kezdte meg tanulmányait 4 főállású és 11 óraadó tanár irányításával. A most induló tanévben 796 diák tanul majd a katolikus intézményben. 72 az óvodások, 165 fő a kollégisták száma, az alapfokú művészeti iskolába pedig több mint 300 diák beiratkozását várják. Az igazgatónőt büszkeséggel tölti el az a tény is, hogy az intézmény egyre jelentősebb mértékben járul hozzá a város, hazánk javáért munkálkodó keresztény értelmiségi réteg gyarapodásához. A krisztusi eszményeken nevelkedett és megalapozott középiskolai tudással az életbe kilépő volt szentimrések ott vannak az emberi tudás és tevékenységek legkülönbözőbb területein, mint jól felkészült szakemberek. Köztük 9 szentimrés tanár, tanító is igazolja nemcsak a színvonalas oktatást, hanem az ott uralkodó jó hangulatot is, ahová tanárként visszavágynak a tanulók. Az igazgatónő megemlítette a szellemi jogelődjük, az egykori Királyi Katolikus Gimnázium magas teljesítményét is, amely mindig követendő példaként állt előttük. Ezt igazolja az előző tanév eredménye is a 4,42-es tanulmányi eredmény, a 4,65 nyolcosztályos gimnáziumi forma átlaga, miközben az általános iskolai osztályban maradó diákjaink is 4,53–ot teljesítettek, és versenyeredményeik is elismerésre méltóak.

A jubileumi ünnepségen díjakkal ismerték el az intézmény azon pedagógusainak a kiemelkedő munkáját, akik a kezdetektől fogva hozzájárultak az intézmény küldetésének teljesítéséhez.  A Szent Imre díj ezüst fokozatát kapta: Konziliné Bunya Julianna, Urbin Istvánné, Mikuláné Már Mónika, dr. Valikovics Ferencné és Gollerné Konyári Irén.

Szent Gellért díj ezüst fokozatát kapta: Kaszásné Tóth Judit igazgatóhelyettes, Tormássiné Kapitány Ágotha igazgatóhelyettes, a Szent Gellért-díj arany fokozatában részesült Béres Nándor, az intézmény korábbi gazdasági vezetője, 2017 januárjától a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye gazdasági igazgatója. A díjakat Palánki Ferenc megyéspüspök adta át.

Ezt követően Fülöp Attila, az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára és dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere gratuláltak és fejezték ki jókívánságaikat az iskolának.

A jubileumi tanévnyitó ünnepséget az óvodások műsora a diákok visszaemlékezése zárta.

Kovács Ágnes

2017. szeptember 08., péntek 13:41

Visszakerült a kereszt az iskola falára

Megható történelmi pillanatnak lehettünk tanúi az immár római katolikus ajaki Tamási Áron Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde ünnepélyes tanévnyitóján. Az intézmény ettől évtől kezdve a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fenntartása alá tartozik. 1949-ben az államosítás idején az ajaki általános iskola faláról is lekerült a kereszt. Akkor Grunda Istvánné, az iskola takarítója engedélyt kért rá, hogy hazavihesse a keresztény szimbólumot. Haláláig otthonában őrizte, majd — a következő generációra — fiára bízta a keresztet. Több mint 60 év után a szintén elhunyt Grunda Istvánnak a felesége — aki ebben az évben már a 90. életévét is betöltötte —, úgy gondolta, hogy eljött az ideje annak, hogy a kereszt visszakerüljön a helyére.

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye életében is különleges ez az év, hiszen a köznevelési intézményei sorába először tartozik bölcsőde. Így az ajaki intézményben már egészen kicsi kortól jelen lehet a keresztény nevelés. A szabolcsi települést paptermő falunak is mondják, hisz az elmúlt évtizedekben itt sok hivatás született. Többek között dr. Dolhai Lajos, az Egri Hittudományi Főiskola rektora is innen származik, aki jelenlétével megtisztelte az ünnepi tanévnyitót.

Palánki Ferenc megyéspüspök a Veni Sancte szentmise homíliájában először az evangélium (Mt 16,21-27) utolsó mondatát emelte ki, amely szerint Jézus azt mondja: az Emberfia eljön és „megfizet mindenkinek tettei szerint” (Mt 16,27). A főpásztor hangsúlyozta: „Ez a mondat számunkra lehet fenyegetés, vagy örömhír. Jézus itt az ígéretét fogalmazza meg, mert akik a tanítása szerint élnek, azoknak megadja az igazi jutalmat. Mi emberi módon gondolkodunk. Erre Jézus azt mondja, bűn az, ha Istent kihagyjuk az életünkből, viszont ha állandóan keressük az ő akaratát, akkor a keresztény erényeket gyakoroljuk. Az is az emberi gondolkodásunkra utal, hogy a jó emberrel nem történhet rossz. Pedig a realitás mást mutat, csak abban is meg kell találnunk azt a többletet, amely összekapcsol Istennel bennünket akkor is, amikor szenvedünk, keresztet hordozunk. Jézus nem szenvedésre ítélt bennünket, hanem meghívott a kereszthordozásra. Aki követni akar, tagadja meg magát, vegye fel keresztjét és kövessen (Mt 16, 24-24) minden nap. Ebben nincs nyári szünet, pihenőnap, mert a kereszt nem más, mint másokért meghozott áldozat. A szeretetben tehát nincs szünet. A katolikus oktatásnak és nevelésnek is az a lényege, hogy igyekszünk fejleszteni azon képességeket a gyermekekben, amelyek segítik majd őket abban, hogy másokért éljenek.”

Ezután a főpásztor a szülőkhöz és a pedagógusokhoz fordulva elmondta, az egyházmegye segíteni szeretné, hogy az eddig is kiváló munkát végző intézmény még jobb lehessen, és még inkább kötődjön, ragaszkodjon ahhoz az irányvonalhoz, amely az itt élők lelkében benne van. „Mi nem evilági sikerekre törekszünk, örök életért dolgozunk, örökre tervezünk” — hangsúlyozta a püspök, majd Hamvas Béla filozófus gondolatára utalt, aki szerint a siker helye az utca, a dicsőségé pedig a szívek titkos kamrája. Az evilági sikerek, a gazdagság, karrier lehet érték, de ha mindezt Isten nélkül építjük fel, nem leszünk boldogok. A katolikus iskolában az a cél, hogy a fiatalok szívei ne elsősorban evilági dolgokra nyíljanak meg, hanem az isteni tanítás szerint a másokért való létezésre.

Végül a püspök atya az utcagyerekeket nevelő Néri Szent Fülöp példáját emelte ki, aki nem fogadta el a bíborosi kinevezést — annak ellenére, hogy azzal evilági karriert futott volna be —, hanem a mennyországot jelentő gyerekeket választotta. A főpásztor kérte a pedagógusokat, szülőket, ők is úgy nézzenek a gyermekekre, hogy lássák bennük a mennyországot, Isten dicsőségét válasszák életük minden pillanatában.

Közös, egyhangú döntés eredménye a katolikus nevelés az iskolában

A szentmise utáni tanévnyitón először Rozinka Mihály, az intézmény igazgatója köszöntötte nagy szeretettel az elsős gyermekeket életüknek nagy pillanatában és egy ígéretes, izgalmas utazást ajánlott fel nekik, amelyeket átélhetnek majd az iskolapadban.  

 Az alsós és felsős tanulókat pedig arra kérte, törekedjetek a négy sarkalatos erény elérésére: az okosságra, melynek birtokában ki tudják választani a lehetőségeik közül a legcélravezetőbbet; az igazságosságra, mely képessé teszi őket mások tiszteletben tartására; a lelki erősségre, ami kitartóvá tesz a jóért való küzdelemben és a nehézségek elviselésében és negyedikként pedig a mértékletességre, ami a túlzásokkal szemben a test és a lélek harmóniáját jelenti. 

Ezután az igazgató elmondta, kollégáival azon generációhoz tartoznak, akik nem látták, csak tanulták és szüleiktől-nagyszüleiktől hallották, hogy valaha az ajaki iskola minden osztályának falán kereszt függött. Nem felkerül hát a kereszt az ajaki iskola falára, hanem visszakerül. Az igazgató kifejtette, a gyermekeiket eddig is vallásosan nevelő szülők döntő többségének akarata ez, és pedagógusainak egyhangú döntése, akik úgy gondolják, hogy a 2000 év óta időt állónak bizonyult keresztény értékrend és az Istenbe vetett hit továbbra is legbiztosabb alapja gyermekei nevelésének, amelyet az Ajakon jelen lévő és működő történelmi egyházak közreműködésével az utóbbi évtizedekben megerősödött ökumenikus szellemben kívánnak folytatni.

 „Ez is rendben van”

„Ez is rendben van” — folytatta a beszédek sorát Kerekes Miklós, Ajak polgármestere, aki örömét fejezte ki, hogy egyházmegyei fenntartásba került az iskola. Mint ahogy az is rendben van, amit már a rendszerváltás óta várnak a faluban, hogy visszakerüljenek a keresztek a tantermek falára.  Köszönetét fejezte ki mindezért és biztosította az iskolát a helyi önkormányzat további támogatásáról. Majd Tamási Áron gondolatára utalva elmondta mi nem sírokat ásunk, hanem fundamentumokat építünk. Ehhez fejezte ki jókívánságait a polgármester, és sikeres, Isten kegyelmében gazdag tanévet kívánt mindenkinek.

Gáspár Mátyás atya, az iskola lelkivezetője megható pillanatnak nevezte az immár katolikus iskolai jelenlétét a városban. „Ezer év az Isten szemében annyi, mint a tegnapi nap, ami tovatűnt. Isten malmai lassan őrölnek, de biztosan” — fogalmazott a plébános, majd hangsúlyozta, teljesült a vágyuk, hogy mindenki az Istent dicsőítse, mert az Ő munkája csodálatos. Ezután Mátyás atya elmondta, amikor eldőlt, hogy az egyházmegye átveszi az iskolát Grunda Istvánné felkereste és felajánlotta az eddig őrzött keresztet.

A tanévnyitó záró mozzanataként Dolhai Lajos rektor atya áldotta meg a kereszteket.

Kovács Ágnes

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye a 2017/18-as tanévtől két új köznevelési intézménnyel gazdagodott.  A nyírtelki Szent Anna Katolikus Általános Iskola és az Ajaki Tamási Áron Általános Iskola, Óvoda és bölcsőde. A nyírtelki iskola ünnepélyes tanévnyitóján a diákokat elsőként Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök köszöntötte 2017. szeptember 1-én a település Királyteleki Vigadójában.

A tanévnyitó ünnepségen részt vettek többek között Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, Molnár Katalin egyházmegyei EKIF főigazgató, dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő, Szekeres József Nyírtelek polgármestere, Kiss Tibor plébános, az iskola lelki vezetője, önkormányzati képviselők, görögkatolikus lelkipásztorok.

Kis Tibor plébános az iskola lelki vezetője örömmel köszöntötte az ünnepség résztvevőit, annak okán, hogy a település iskolája is egyházmegyei intézmények sorába tartozik. Megköszönte a város vezetőinek a bizalmat, hogy iskolájukat rá merték bízni az egyházmegyére, majd az elismerés szavaival illette többek között Horváth-Bócsi Irént, az iskola igazgatónőjét, akinek lendületes,  munkája meghatározta az elmúlt két évet, és segített, rugalmasan kezelte a fenntartóváltás során felmerülő feladatokat.

Palánki Ferenc megyéspüspök köszöntő gondolataiban az evangéliumra utalva (vö. Mt 25,1-13)  ) elmondta nem mindegy, hogy az ember okos, vagy balga. A balgák kimaradnak a lakomából, az előrelátók, okosak pedig bejutnak a menyegzőre. Ezt az okosságot kell elsajátítani, amelynek egyik eszköze a katolikus iskola. Ezután a püspök atya elmondta, az iskola átvétellel azt szeretnék elérni, hogy a gyermekek biztonságban legyenek, érezzék, fontos az ő életük a közösségnek.

Ezután az iskola védőszentjére, Szent Annára, Jézus nagyanyjára irányította a figyelmet, aki tanította Máriát, Isten legkedvesebb leányát.  A főpásztor hangsúlyozta: „Ti is Isten kedves gyermekei vagytok, és az a cél, hogy életre és örök életre valók, okosak legyetek. Legyen előttetek távlat, amely nemcsak a földi, hanem a végtelen életre vonatkozik. Ismerjétek meg azokat az örök értékeket, amelyek megszerzéséért érdemes áldozatot hozni. Az iskolában bár a gyermekek szerint „soha nem történik semmi”, mégis megtörténhet minden. Ezt a mindent szeretné felajánlani az egyházmegyei iskola szellemisége hirdetve a keresztény értékeket, amely szabadságra hív, megszabadít az önzéstől és segít rátalálni a hivatásunkra, megtanít a mások szolgálatára élni, szeretni.

Végül a főpásztor a pedagógusokhoz fordulva arra kérte őket, óvakodjanak a kiégéstől, figyeljenek arra, hogy nap, mint nap tudjanak töltekezni: „A dolgok rendje az, hogy az olaj kiég, elfogy, de az a fontos, hogy legyen honnan újratölteni” — fejezte be gondolatait Palánki Ferenc megyéspüspök.

Dr. Vinnai Győző országgyűlés képviselő, Nyírtelek város szülötte beszédében elmondta, a gyermek életének jelentős részét az iskolában tölti el. Fontos, hogy mit hoz a családból és az is, hogy az iskola hogyan tudja ezt következetes munkával megváltoztatni, jó irányba terelni. Az iskola szerepe az ismeretek átadásán túl a nevelés is, mindent meg kell tennie, hogy csökkentse a családból hozott hátrányokat. A képviselő szerint az iskolának hármas célt kell maga elé tűznie: színvonalas pedagógiai programmal minőségi oktatást kell nyújtania, tehetség gondozónak, valamint esélyt teremtőnek kell lennie, hiszen a társadalmi felemelkedéshez egy jó szakma, tudás alapvetően fontos. Mindezek mellet pedig szükség van a szeretetre, egy szilárd erkölcsi alapra, a másikhoz való közeledésben pedig nemcsak az „én”, hanem a „mi” szemléletre.

Szekeres József Nyírtelek polgármestere a diákoknak, tanároknak és a szülőknek szóló üzeneteit fogalmazta meg. Először a tanulókhoz fordult és kitartó tanulásra biztatta őket: „Ezer mérföld is egyetlen lépéssel kezdődik, amely számotokra az iskolába való első belépést jelenti. Az út bármennyire is rögös, vezessen benneteket minél messzebbre.”

A következő üzenet a pedagógusoknak szólt: „Ha hajót akarsz építeni, ne azzal kezd, hogy a munkásokkal fát gyűjtesz, szó nélkül kiosztod nekik a szerszámokat és rámutatsz a tervrajzra.  Először keltsd fel bennük az olthatatlan vágyat a végtelen tenger iránt.” A polgármester kérte a pedagógusokat, a tanév során számos nehézséggel szemben keltsék fel a vágyakat a gyermekekben, és folyamatosan táplálják bennük a tudásszomjat.

Végül a város első embere örömmel jelentette be a szülőknek, hogy a gyermekvédelmi rendeletben is megfogalmazott határozat alapján a településen ettől a tanévtől már nemcsak a bölcsődések és óvodások számára ingyenes az étkeztetés, hanem az alsó tagozatos gyermekek is megkapják ezt a juttatást. Ezzel járul hozzá az önkormányzat a könnyebb évkezdéshez. Majd Nyírtelek Város Önkormányzatának nevében tanszereket tartalmazó csomagot adott át útravalóként az első osztályos gyermekeknek.

Horváth-Bócsi Irén, a Szent Anna Általános Iskola igazgatója az ünnep fontosságát hangsúlyozta. Többek között elmondta, az ünnep egy településnek kiemelt eseménye, amelyben felismerhető a közösség értékrendje, a város összetartozása és immár a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyéhez való tartozás is. Kifejezi továbbá a tiszteletet, a megbecsülést, előretekintést. Mindezek mellett a legfontosabb a készülődés, amely az ünnepünk bensőségét erősíti. 

Az igazgatónő a szülőkhöz intézett gondolataiban hangsúlyozta, akkor működik jól egy iskola, ha a szülők is segítik nap, mint nap a pedagógusok munkáját. Megköszönte a szülőknek a bizalmat, amelyet az iskola szakmai felkészültséggel, hittel odafigyeléssel fog viszonozni.

Ezután az igazgatónő köszöntötte 38 éves pedagógusi hivatásában a nyugdíjas dr. Hortobágyi Bélánét, aki diákjainak mindig pozitív példát, meghatározó értékrendet, stabil alapokat mutatott. Balogh Zoltán, az emberi erőforrások minisztere „A Pedagógus Szolgálati Emlékérmet” adományozta számára, amelyet az  igazgatónő adott át.

Horváth-Bócsi Irén intézményvezető gondolatait egy imával fejezte be:

„Szent Anna! Máriának

Szülője, gyámola,

Feléd száll az anyáknak

Kérése, óhaja.

Akit követniük kell,

Te vagy a példakép,

Óh áldd meg gyermekekkel

Az anyák seregét.

Kérj mennyben szent kegyelmet,

Ha kéred megleszen,

Hogy éljen minden gyermek

Szentül erényesen.”

Kovács Ágnes

Naptár

« Szeptember 2017 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Linkajánló

kurir logo Radio Vaticana logo bonum 
 kat radio  SzentIstvanradio  ujember
mkpk logo 0   vatican  oromhir
cursillo hal kolping
templom logó
kepmas
szentkut
 oseinkhite banner180x300   Máriapócsi búcsúk 2016 2 0
DMK logo 1  nyhmuv kp

Napi evangélium

Napi Evangélium RSS
  • 2017. szeptember 20. – Szerda (Lk 7,31-35)
    Egy alkalommal Jézus így szólt a néphez: „Kihez hasonlítsam e nemzedék fiait? Kihez is hasonlítanak? Olyanok, mint az utcán tanyázó gyermekek, akik így kiáltoznak egymáshoz: „Furulyáztunk, de nem táncoltatok. Siránkoztunk, de nem zokogtatok.” Eljött...

Magyar Kurír friss hírei

Katolikus Hírportál

Youtube csatornánk