A Jézus Szíve nagykilenced gyakorlata nem más, mint egy felajánlás, szerződés
„Gazdag gyümölcsöket és nagy átalakulást eredményez mindazokban, akik magukat neki átadják és buzgón...
Magasabb vezetői tanácskozást tartott a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye
2020. január 15-én a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye 10 köznevelési és 3 szociális intézményének in...
Hála-adás a Debrecen Televízió műsorán – 1041. adását kezdte meg a 20 éves Erőnk Forrása című hitéleti, magazinműsor
20 évvel ezelőtt az ökumené jegyében fogalmazódott meg az a gondolat, hogy a Debrecen Televízióban é...
A családpasztoráció megújításáról fognak tanácskozni az országos családreferens-találkozón Nyíregyházán
Családreferensek szokásos évindító találkozóját 2020. jan. 17-18-án tartják Nyíregyházán, a Szent Im...
A Jézus Szíve nagykilenced gyakorlata nem más, mint egy felajánlás, szerződés
A Jézus Szíve nagykilenced gyakorlata nem más, mint...
Magasabb vezetői tanácskozást tartott a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye
Magasabb vezetői tanácskozást tartott a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye
Hála-adás a Debrecen Televízió műsorán – 1041. adását kezdte meg a 20 éves Erőnk Forrása című hitéleti, magazinműsor
Hála-adás a Debrecen Televízió műsorán – 1041. adását...
A családpasztoráció megújításáról fognak tanácskozni az országos családreferens-találkozón Nyíregyházán
A családpasztoráció megújításáról fognak tanácskozni az országos családreferens-találkozón...
csütörtök, 16 augusztus 2018

„A sportban a legnagyobb lelki támaszom Isten, segített felállni, átvészelni a nehéz időket és, Neki adok hálát az eredményeimért is. Minden edzés, erőfeszítés fölösleges, ha azt Isten nélkül teszed.”
Tanulmányok, sport, hitélet. Hornyák Dániel ifjúsági úszó mindhárom téren példaképként állítható gyermekeink elé. Vallását aktívan gyakorló fiatal, aki amellett, hogy országos és nemzetközi versenyeken is eredményesen szerepel, még az érettségire is készül, tanulmányi eredményei pedig magasan kiemelkednek korosztályából. Danit kérdeztük meg eddigi karrierjéről, terveiről, céljairól.

— Hogyan kerültél kapcsolatba az úszással? Hány éves korod óta sportolsz?
— 14-15 éve, amikor a szüleim először vittek le az uszodába, még csak kiscsoportos óvodás voltam. Édesanyám is úszott, így nem volt kérdéses, melyik sportot fogom követni, és sosem bántam meg, hogy ezt választottam.

— Melyik versenyeredményedre vagy a legbüszkébb?
— Nagyon sok hazai és nemzetközi versenyen vagyok túl, és nagyon sok olyan eredmény áll a hátam mögött, amikre boldogan tekintek vissza, ám a legbüszkébb mégis a 2016-os, Franciaországban megrendezett Keresztény Országok Világbajnokságán elért 1. helyemre vagyok. Több mint 30 ország legjobb fiataljai mérték össze tudásukat, és egy nagyon erős mezőnyben sikerült első helyet elérnem, büszkén képviselve a magyar címert.

— Hogyan kapcsolódik számodra a vallás a sporthoz?
— A hit és Isten nem csak a sportban, hanem életem minden területén jelen van. A sportban is a legnagyobb lelki támaszom, segített felállni, átvészelni a nehéz időket és, Istennek adok hálát az eredményeimért is. Minden edzés, minden erőfeszítés fölösleges, ha azt Isten nélkül teszed.

— Milyen rövid és hosszú távú célokat tűztél ki a sport terén?
— A jövő mindig kérdéseket rejt. Rövid távú célom, hogy olyan eredményeket ússzak, melyek elégnek bizonyulnak egy amerikai egyetem sportösztöndíjához. Hosszú távú cél szerintem minden úszó életében az olimpiai arany, természetesen nekem is ez a legfőbb célkitűzésem.

— Hogy sikerült az idei szezonod?
— Mondhatni életem legrosszabb szezonján vagyok túl. Először egy törött ujj, majd egy komolyabb vállsérülés hátráltatott, így nagyon sok kihagyás nehezítette az idényem. Sajnos a felkészülésem az országos versenyeken sem bizonyult elégnek, így csak a városi és megyei versenyeken tudtam aranyérmet szerezni.

— Egy ilyen aranygeneráció után, mint Gyurta, Cseh, Hosszú és a többiek, mennyire vannak magasan az elvárások? Mekkora a nyomás az utánpótlás úszókon?
— Igen, ahogy te is mondtad, egy ilyen generáció után nyilván nagyok az elvárások, de a nyomás szerintem kezelhető. Saját magamról azt tudom elmondani, hogy bármekkora a közönség elvárása, a legmagasabb elvárást mégis én tartom magammal szemben, hiszen mindig egyre jobb teljesítményt szeretnék nyújtani, így biztos lehetek abban, hogy ha én elégedett voltam a saját teljesítményemmel, akkor azzal a közönség is meg lesz elégedve.

— A céljaidra vonatkozó kérdésnél említetted Amerikát és az olimpiát is. Ha sikerül az amerikai ösztöndíj, milyen színekben lenne várható az indulásod?
— Jelenleg számomra ez nem is kérdés. Természetesen magyar színekben szeretnék indulni. Wass Albert azt írta: „A csillagok járása változó”. Remélhetőleg kedvezően alakul a jövő hazánkban, mivel itt éltem le eddigi életemet, ide köt minden, ez az anyanyelvem, és a magyar emberek a honfitársaim. A magyar címert és a piros-fehér-zöld trikolort szeretném képviselni.
— Az élsport és kifejezetten az úszás körül egyre gyakrabban bukkannak fel dopping botrányok. Mi erről a te véleményed? Szentesítheti a cél az eszközt?
— Szerintem ez egy nagyon sajnálatos és elítélendő dolog. Sajnos azt kell mondanom, hogy a média által bemutatott botrányok csak a jéghegy csúcsai. Már a legfiatalabb korosztály is többet készül egy versenyre különböző készítményekkel, mint valódi edzéssel. Semmilyen formában nem tartom megengedhetőnek, hogy valaki ilyen eszközökhöz nyúljon. Rossz érzéssel tölt el, hogy a 12-13 éves sportoló gyerekek a szemem láttára kapkodják be a bogyókat.

— Jelenleg a legeredményesebb sportunk az úszás, mégsem mondható, hogy a legtámogatottabb lenne. Milyen formában érzitek a szövetség és az állam támogatását?
— A kevés is több mint a semmi. Sajnos hiába megvan a forrás, az elosztással van a probléma. Pont azok kapnak nagyobb támogatást, akik már nagyon magas szinten járnak, így kevésbé van rá szükségük. Nagyon kevés jut az utánpótlásra, és még ennek a felhasználása is sokszor homályos. Nyilván jobb lenne, ha nagyobb hangsúlyt fektetnének a fiatalok segítésére, de hiszek abban, hogy kitartó munkával a tehetség úgyis utat tör magának, és nem a támogatástól függ, hogy valaki meddig jut el.

— Debreceniként logikusnak tűnik, hogy itt is edzel. A sportuszoda biztosítja a helyszínt az edzéseidhez?
— Sajnos nem. Egy nagyon igazságtalan elosztás miatt nem jut hely számunkra az uszodában, ugyanis a városi csapat eléggé kisajátítja az uszodát. Nekem minden nap ki kell utazni Hajdúszoboszlóra, és ott megtartani az edzéseimet, ami így nagyon sok időveszteséget jelent. Sajnos többszöri kérvényezés ellenére sem biztosítanak egy pályát számunkra, így kijelenthető, hogy előnyben részesítik a városi egyesület sportolóit.

Hutóczki Péter Zsombor
egyházmegyei média-képzős hallgató

Nagyboldogasszony ünnepén, augusztus 15-én, Nyíregyházán a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban a Nagyboldogasszonyról nevezett Világban Élő Kármelita Közösség (VÉK) 5 tagja végleges ígéretet tett a Sarutlan Kármeliták Világi Rendjére, hárman pedig elkezdték a felkészülési időt. Az ünnepélyes alkalom Szentségimádással kezdődött, majd elénekelték a hívek a Lorettói litániát, ezt követően pedig fr. Vörös Imre András OCD a Kármelita Rend magyarországi tartományfőnöke szentmisét mutatott be.

Vörös Imre atya homíliájában a Boldogságos Szűz Mária életének példáját állította a hívek elé. Hangsúlyozta: „Ahogy Isten Máriát lefoglalta magának, ugyanúgy a keresztségben bennünket is. Mária igenjét mi is kimondtuk e szentség felvételével, így az Úr, áldó, életadó módon velünk van. Mária Isten által megérintve élte az életét, ahogyan érdemes. Amikor ellátogatott Erzsébethez, hogy segítsen neki, valójában Jézust vitte a rokonának. A Szűzanya hivatása, hogy Jézust vigye minden embernek, hiszen mindannyiunknak szükségünk van az Ő segítségére. Ha ezt felismerem, akkor boldog vagyok, mert a Boldogságos Szűzanya köszönt ezáltal, nekem ajándékozza önmagát, Jézusát, és ettől nagyobb ajándékot senkitől nem kaphatok.”

A világban élő karmelita testvérek közül ezen ünnepélyes alkalmon öten beöltöztek, végleges ígéretet tettek és hárman elkezdték a képzési időszakot. A tartományfőnök elmondta, a közösséghez tartozók életét a Szentírás abban segíti, hogy mindig jól értsék Isten jelenlétét életük zarándokútján, a hivatásukban és a küldetésükben. Tanulják értelmezni és élni azt, hogy Isten irgalma hogyan járja át életük fonalát.

A szentmisében a végleges ígérettévők a feszületet a kezükben tartva tettek ígéretet arra, hogy Szűz Mária példáját követve az evangélium szerint fognak élni, amelyet Jézusról nevezett Szent Teréz és Keresztes Szent János példája és szavai sugallnak, és amit a Sarutlan Kármeliták Világi Rendjének Regulája tartalmaz.

Öröm-Hír Sajtóiroda
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Nagyboldogasszony napján - a 2016-ban megkezdődött hagyományt folytatva - ismét Esztergomba utazott az egyik ismertebb debreceni virágkocsi, a Szent Korona. Erdő Péter bíboros, esztergomi-budapesti érsek az esztergomi bazilikában celebrált szentmisét követően megáldotta a kompozíciót. Romanek Etelka esztergomi polgármester meghívására az ünnepségen részt vett Komolay Szabolcs Debrecen alpolgármestere és Bódor Edit, a Debreceni Virágkarnevál főszervezője.

Nagyboldogasszony napja a legfontosabb katolikus Mária-ünnep, amikor Szűz Mária halálára és mennybevételére emlékeznek a hívek. Erdő Péter az esztergomi bazilikában tartott szentmisén elmondta: „Az ősegyházig visszanyúló hagyomány szerint Jézus Krisztus "röviddel halála után föltámasztotta és magához emelte a mennyei dicsőségbe édesanyja, Mária holttestét. Az ünnepet Szent István király olyan fontosnak tartotta, hogy ezen a napon ajánlotta Magyarországot a Szűzanya oltalmába. Ezért nevezi a magyar katolikus egyház Szűz Máriát Magyarország égi pártfogójának, vagyis Patrona Hungariaenek. Szent István 1038-ban éppen Nagyboldogasszony napján hunyt el” - hangsúlyozta a bíboros.

Szimbolikus üzenetet hordoz a Szent Korona virágkocsi utazása, amely a Debreceni Virágkarnevál szakrális hírnökeként 2009 óta járja az országot. Ennek jegyében idén ismét látható volt a Szent Korona virágkompozíciója az Esztergomi Bazilika előtt. Az érdeklődők Debrecen és Esztergom város közös virágkocsiját, a "Napba öltözött asszonyt" is megcsodálhatták.

A Főpásztori szentmise után a Bazilika elé vonultak a hívek, ahol a debreceni virágkocsikat állították ki. Az ünnepi eseményen Romanek Etelka esztergomi polgármester és Komolay Szabolcs Debrecen alpolgármestere ünnepi beszédét követően Erdő Péter bíboros, prímás megáldotta a Debreceni Virágkarnevál Szent koronát ábrázoló virágkocsit és a "Napba öltözött asszonyt". A virágkarnevál küldöttsége Debrecen Város tortájával köszöntötte az érseket.

A SZENT KORONA - a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. virágkocsija

A Szent Korona a magyarok legfontosabb nemzeti ereklyéje, a magyar államiság jelképe. Szent István király intelmeinek bizonysága szerint a Szent Korona jelenti az országot, a királyságot, a királyt, a hitet, az egyházat, az uralkodói tulajdonságokat és az erényeket. Fiának, Imre hercegnek azt írja, hogy „az erények mértéke teszi teljessé a királyok koronáját”. A kompozíció a koronázási jelvényekkel – az országalmával és a jogarral – teljes. A 40. Debreceni Virágkarnevál óta hagyománnyá vált, hogy magyarországi és határon túli városok fogadják ezt a virágkocsit: a Szent Korona tiszteletét tette Budapest, Balatonfüred, Eger, Pécs, Nagyvárad, Cegléd, Kecskemét, Székesfehérvár, Gyula, Tiszafüred városában, 2017-ben a Hortobágyi Lovasnapokon.
Tervező és szobrász: Nádasdi Róbert, Virágdizájn: Simon Ágnes, Statikus: Domokos Zoltán, Kivitelező: Gulyás Tamás

A NAPBA ÖLTÖZÖTT ASSZONY - Esztergom és Debrecen közös virágkocsija

Esztergom és Debrecen közös virágkocsija a Biblia 66. könyvének, a Jelenések könyvének nagy látomását önti formába. János apostol a hét levél, a hét pecsét és a hét trombitaszó látomása után a Napba öltözött asszony jelét látja az égen. A fényes mandorlában megjelenő asszony lábai alatt a Hold, fejében pedig 12 csillagból álló korona. A másik égi jel a nagy veres sárkányt mutatja, a régi kígyót, akinek hét feje és tíz szarva van, fejében pedig hét korona. Ő az, akit a mennyégből való kivettetése óta a csillagok-angyalok harmadrésze követ. A sárkány az asszony nemrég született fiát készül elpusztítani. A harcnak azt a pillanatát rögzíti a kompozíció, mikor a sárkánnyal való küzdelem mellett az anyai szív is küzd. Menekülés a gyermek számára csak egy irányba kínálkozik, fölfelé. Az anyai óvó ölelés helyett az elengedés, pontosabban a felengedés a győzelem záloga. A görcsös szorítás helyett a hit, a nem látható dolgokban való bizonyosság hozza meg a megoldást. A Fiúnak nem árthatott a sárkány, így a gonosz a szájából kibocsátott folyóvízzel immár az asszonyra támad. A látomás folytatásában az asszonynak adatott sasszárny és a föld megnyílása az, mely megakadályozza a sárkány győzelmét. A teljes Jelenések könyvére vonatkozik a könyv felütése: Boldog, aki olvassa, hallgatja, megtartja...

Tervező és szobrász: Pikó Sándor, Virágdizájn: Antal István és Antal Istvánné, Statikus: Kiss Péter

Öröm-hír Sajtóiroda
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Forrás: FŐNIX –Kommunikáció és PR

Free Joomla templates by L.THEME