A Máltai Szeretetszolgálat „mustármagja” Debrecenben – Fodor András atya visszaemlékezése a kezdetekre
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Debrecenben és az Észak-alföldi régióban idén ünnepli 30...
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 30 évvel ezelőtt tűzben született Budapesten és Debrecenben is – Debrecenben is ünnepeltek az évfordulón
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület idén ünnepli 30. születésnapját. Mivel Debrecen városába...
Meggyújtották a második gyertyát a Kenézy Kórház Ápolási Osztályának adventi koszorúján
Meggyújtották a második gyertyát a Kenézy Kórház Ápolási Osztályának adventi koszorúján
9-én, ...
A titok tanúi - Nyomozás Krisztus ereklyéi ügyében – Könyvbemutató a debreceni Szent László Plébánián
Grzegorz Górny-Janusz Rosikoń: A titok tanúi – Nyomozás Krisztus ereklyéinek ügyében című könyvének ...
A Máltai Szeretetszolgálat „mustármagja” Debrecenben – Fodor András atya visszaemlékezése a kezdetekre
A Máltai Szeretetszolgálat „mustármagja” Debrecenben – Fodor András...
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 30 évvel ezelőtt tűzben született Budapesten és Debrecenben is – Debrecenben is ünnepeltek az évfordulón
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 30 évvel ezelőtt tűzben...
Meggyújtották a második gyertyát a Kenézy Kórház Ápolási Osztályának adventi koszorúján
Meggyújtották a második gyertyát a Kenézy Kórház Ápolási...
A titok tanúi - Nyomozás Krisztus ereklyéi ügyében – Könyvbemutató a debreceni Szent László Plébánián
A titok tanúi - Nyomozás Krisztus ereklyéi ügyében...
Elemek szűrése dátum szerint: szerda, 08 augusztus 2018
2018. augusztus 08., szerda 20:31

Nagyboldogasszony templom búcsúja Ajakon

„A szeplőtelen Szűz, aki megőriztetett az eredendő bűn minden szeplőjétől, földi életének végeztével testben és lélekben felvétetett a mennyei dicsőségbe” (Lumen gentium 59.)
Nagyboldogasszony tiszteletére felszentelt ajaki római katolikus templom hívei 2018. augusztus 05-én ünnepelték védőszentjük, Szűz Mária mennybevételét. A későbarokk stílusban épült templomnak - mely már műemlék - az idén 200 éve, hogy lerakták az alapkövét. A templom díszítő elemeiben többek között a Mária szobrok, a középső mennyezeti freskón Mária megkoronázása, a főoltáron pedig Mária mennybevételének festménye csodálhatók meg.
A virágokkal díszített nyári oltárnál Gáspár Mátyás plébános atya mutatott be ünnepi szentmisét, és köszöntötte e jeles ünnepre érkezett Szenes István atyát a Vianney Testvérek Közösségének priorját, szerzetes testvéreit, a helyi egyházak elöljáróit és a híveket.
Mire tanít bennünket a Boldogságos Szűz Mária ezen az ünnepen? István atya ezzel a kérdéssel kezdte szentbeszédét, majd kifejtette: „A Szűzanya megtanít bennünket keresztényként élni, mert egyetlen vágya, hogy egyesüljünk Krisztusban, mindnyájan egy családdá az örökkévalóságban. Az Isten a Szűzanyának is azt a szolgálatot adja, hogy a mennyországba segítsen bennünket. Ezért meg kell tanulnunk kereszténynek lenni, ahogy ő is megtanult azzá lenni és látjuk, hogy az ő példáját érdemes komolyan vennünk, mert be is bizonyította, hogy az ő élete a mennyországba vezető élet testestől, lelkestől. Az első, amit megtanulhatunk Máriától, hogy kereszténynek lenni azt jelenti, találkozunk Istennel. Ennek a felefedezésére minden nap szükségünk van.”
Majd István atya egy gyermekkori élményét osztotta meg a jelenlévőkkel, mikor először találkozott Istennel egy körtefa által: „A hétköznapi csodáknak meglátásáról van itt szó, mindenünk, amink van, az az Istennel együtt van. El kell tudnunk mondani, találkoztam Istennel, és ha ezt megtapasztaljuk, szüntelen hálát is kell adnunk, mert az Isten egész nap jelen van az életünkben. Ha egész életünk ezekben a nagy és egészen apró találkozásokban zajlik, akkor keresztények leszünk. Az Istennel való találkozásunkat meg is kell osztani, ez a másik, amire tanít bennünket a Szűzanya. Közösségben, családban, egyházközségben kell gondolkodni, így mélyül a hit, aminek a lángja fölragyog és szeretetet szül. A Szűzanya megtanít bennünket a közbenjárásra is, e különleges napon ezt is megtanítja nekünk, csak kérni kell, hogy amiben közbenjárunk, azt töltse be a lélek.
Ez az a vágy, a széppé lenni vágy, az egyik mozgatórugója a közösségalapításnak, hogy ösztökéld testvéreidet, miközben önmagunkat is, hogy legyenek szépek, hogy Isten terve minél mélyebben és jobban megvalósulhasson az ő életükben. Jézusnak a vágya van bennünk. Azt érezzük, hogy nem lehet az Úr Jézust vágyában magára hagyni. Ott legyünk és lássuk az ő dicsősségét már itt a földön, azáltal, hogy keresztényekké leszünk.”
A szentmise végén a házak virágokkal díszített ablakai előtt, a Nagyboldogasszony templom utcáján elindult a körmenet a kereszttel és lobogókkal az élen. Három Mária szobor is útra kelt az ajaki népviseletbe öltözött Máriás lányok vállán. A rózsafűzért vivő asszonyok követték őket, majd az egyházak elöljárói, illetve Szenes István atya, Oltáriszentséggel a kezében, majd a nagyszámban megjelent hívek imádsággal, énekekkel, megkerülve a Báró-kertet visszatértek a templom udvarára.
Hasulyóné Rutkai Éva

pályázatot hirdet a 2018/2019. tanévre

Vizuális kultúra szakos általános iskolai tanár munkakör betöltésére. Részletek

 

Óvónői munkakör betöltésére. Részletek

 

A pályázat benyújtásának határideje: 2018. augusztus 21. (kedd)

A pályázat benyújtásának módja:

· Postai úton vagy személyesen: Szent Anna Katolikus Óvoda és Általános Iskola 4232 Geszteréd, Petőfi utca 8. Tel.:42/568-015

· Elektronikus úton: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A pályázat elbírálásának határideje: 2018. augusztus 27. (hétfő)

Free Joomla templates by L.THEME