Közzétették a fiatalokról szóló püspöki szinódus résztvevőinek névsorát
Magyarországot Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferen...
Ismét zarándoklattal kezdik a tanévet a nyírbátori katolikus intézményben
Megtartották zarándoklatra felkészítő alkalmakat 2018. szeptember 18-án Nyírbátorban a Báthory Istvá...
Megjelent az ÖRÖM-HÍR, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye lapjának legújabb száma
Ajánló a tartalomból:
„Milyen a viszonyunk az igazsággal?” - Palánki Ferenc megyéspüspök vezér...
Új tagintézménnyel bővült a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye mátészalkai köznevelési intézménye
Kerékpárút, rollerpálya és focipálya is található az újonnan épült mátészalkai római katolikus óvodá...
Közzétették a fiatalokról szóló püspöki szinódus résztvevőinek névsorát
Közzétették a fiatalokról szóló püspöki szinódus résztvevőinek névsorát...
Ismét zarándoklattal kezdik a tanévet a nyírbátori katolikus intézményben
Ismét zarándoklattal kezdik a tanévet a nyírbátori katolikus...
Megjelent az ÖRÖM-HÍR, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye lapjának legújabb száma
Megjelent az ÖRÖM-HÍR, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye lapjának legújabb...
Új tagintézménnyel bővült a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye mátészalkai köznevelési intézménye
Új tagintézménnyel bővült a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye mátészalkai köznevelési...
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye hírei

Magyarországot Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottságának elnöke, valamint a keleti egyházak részéről Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita képviseli.
Ferenc pápa október 3-án nyitja meg az október 28-ig tartó, XV. rendes püspöki szinódust. Magyarországot Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, valamint Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita képviseli.

Október 3-án, kedden délelőtt 10 órakor Ferenc pápa szentmisét mutat be a Szent Péter bazilika előtti emelvényen, amellyel megnyitja a XV. rendes püspöki szinódust, melynek témája a fiatalok, a hit és a hivatástisztázás. A Szentatyával csak a szinódusi tagok koncelebrálnak.
A Vatikáni Sajtóközpont közzétette a szinódusi résztvevők névsorát. A lista elején Ferenc pápa áll, mint a szinódus elnöke. Őt követi Lorenzo Baldisseri bíboros, szinódusi főtitkár, majd a négy delegált elnök: az iraki Louis Raphael Sako, babilóniai káld pátriárka, a káld egyház szinódusának feje; a madagaszkári Desiré Tsarahazana bíboros, toamasinai érsek; a mianmari Charles Maung Bo bíboros, ranguni érsek; valamint a pápua új-guineai John Ribat bíboros, Port Moresby érseke. A főrelátor Sérgio da Rocha brazil bíboros lesz, a szinódus két különleges titkára pedig Giacomo Costa jezsuita és Rossano Sala szalézi atya lesznek.
A szinódusi információs bizottság elnöke Paolo Ruffini, a vatikáni Kommunikációs Dikasztérium prefektusa; titkára az olasz jezsuita folyóira vezetője, Antonio Spadaro. A vitás kérdésekkel foglalkozó bizottság elnöke Giuseppe Versaldi bíboros, a Katolikus Nevelésügyi Kongregáció prefektusa. A bizottság két tagja Charles Scicluna máltai érsek és a nigériai Godfrey Igwebuike püspök.
Ezután részletes felsorolás következik kontinensekre bontva, hogy az egyes országokat mely püspökök képviselik, akiket választás útján vagy hivatalból küldenek a szinódusra. Megtaláljuk a munkatársak, auditorok, tanácsadók, asszisztensek neveit, valamint a más keresztény egyházak küldöttségeinek listáját is. Afrikából 42, Észak-Amerikából 8, Latin-Amerikából 37 püspököt várnak a szinódusra. 26 ázsiai, 47 európai és 5 óceániai püspök lesz jelen az összejövetelen.
Magyarországot Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottságának elnöke, valamint a keleti egyházak részéről Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita képviseli.
A testvéregyházak is elküldik képviselőiket a szinódusra, köztük az ökumenikus pátriárkátus, a romániai ortodox egyház, a Lutheránus Világszövetség, a Református Egyházakat Világszövetsége, valamint az Egyházak Világtanácsa. Különleges küldött lesz továbbá Alois testvér, a Taizéi Ökumenikus Közösség perjele.

Forrás: Magyar Kurír

Megtartották zarándoklatra felkészítő alkalmakat 2018. szeptember 18-án Nyírbátorban a Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnáziumban — tájékoztatta szerkesztőségünket Rácz Tiborné, az intézmény vezetője. Ezúttal 530 fő, 2-12. osztályos diákok, pedagógusok, technikai dolgozók Pannonhalmára zarándokolnak 2018. szeptember 21-én, hogy szívükben megerősödve, a szeretet lendületével kezdhessék az új tanévet. A zarándokokat útjukon Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi püspök is elkíséri.

Az előkészületi napon Babály András plébános lelkivezető a zarándoklat üzenetére, lényegi pontjaira, lélekre gyakorolt hatásaira hívta fel a diákok figyelmét, Kiss Zsolt görög katolikus parókus, lelkivezető pedig Pannonhalma és a lelki központhoz tartozó bencések világát mutatta be képekkel illusztrált előadásában.
A Szent István oltalma alatt álló iskolai közösség a zarándoklat során megtekinti a 996-ban alapított Magyarország egyik kiemelkedő történelmi emlékhelyét, a Pannonhalmi Bencés Főapátságot, a Szent Benedek-rendi monostort, délután 3 órakor pedig szentmisén vesznek részt a pannonhalmi bazilikában, amelyet Bosák Nándor püspök mutat be.

Képünkön: a nyírbátori intézmény 2016-os debreceni lelkinapja

Öröm-Hír Sajtóiroda
Debrecen-Nyír4egyházi Egyházmegye

Ajánló a tartalomból:

„Milyen a viszonyunk az igazsággal?” - Palánki Ferenc megyéspüspök vezérgondolatában az egyházi iskolák küldetését hangsúlyozta, amely nem más, mint az igazsághoz, Krisztushoz való ragaszkodás.

5224 diák tanul az egyházmegyénk 10 köznevelési intézményében. - Molnár Katalin helyi EKIF főigazgató gondolataiban arra válaszolt, hogy mitől vonzóak az iskoláink.
A tanév több intézményünkben (Nyírbátorban, Geszteréden, Debrecenben) iskolaépületek átadásaival kezdődött. Az ezekről szóló tudósításokat is olvashatjuk az őszi lapszámban.

„Tudom a jót és teszem a rosszat érzelmi intelligencia nélkül”Uzsalyné dr. Pécsi Rita neveléskutató elhangzott előadásában az oktató-nevelő munkából kihagyhatatlan érzelmi intelligenciára helyezi a hangsúlyt, amelynek rövid kivonatát olvashatjuk a lapban.

Interjúk készültek: Törő András püspöki titkár, egyetemi lelkésszel, Kálmán József plébános, ministráns-referenssel, Linzenbold József kisvárdai plébánossal, Vojtkó ferenc filmrendezővel, a Dtv szerkesztő, műsorvezetőjével és Kovács Ágnes egyházmegyei sajtóreferenssel.

Már a 30-as években is létezett ajaki Máriás lányok csoportja. Az akkori menyasszonyi ruha viseletet láthatjuk ma is a hagyományőrző fiataljainkon, akikkel a búcsúkban, körmeneteken is találkozhatunk. A hagyományról Hasulyóné Rutkai Éva írását olvashatjuk

„Úgy éljünk, hogy ne sírjon miattunk a Szűzanya!” Mintegy üzenetként is szóltak Palánki Ferenc megyéspüspök Máriapócson, a Kisboldogasszony ünnepén elhangzott szavai, amely ünnep egyben megemlékezett Mindszenty József bíboros, hercegprímás egykori máriapócsi látogatásáról is. Az emlékezés Mindszenty Józsefet ábrázoló szobor megáldásával zárult.

Az Öröm-hír kapható a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye templomaiban.

Öröm-hír Szerkesztőség
4024 Debrecen, Varga u. 4.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.dnyem.hu
30/240-1482

Kerékpárút, rollerpálya és focipálya is található az újonnan épült mátészalkai római katolikus óvodában.
A 2018/19-es tanév kezdetén immár a negyedik iskolai épület átadási ünnepére hívta vendégeit a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye. Palánki Ferenc megyéspüspök 2018. szeptember 14-én megáldotta a Széchenyi István Római Katolikus Németh Nemzetiségű Általános Iskola új tagintézményét, Mátészalka első egyházi fenntartású római katolikus óvodáját. A három vegyes életkorú csoportban 75 kisgyerek kezdte meg a 2018/2019-es nevelési évet.

Az átadó ünnepségen részt vettek: Dienes Béla intézményvezető, Heidelsperger István lelkivezető, Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselő, az IKDSZ elnöke, Kovács Sándor, a térség országgyűlési képviselője, dr. Hanusi Péter, Mátészalka polgármestere, Molnár Katalin helyi EKF főigazgató, Béres Nándor egyházmegyei gazdasági igazgató, a tervező és kivitelező cégek képviselői, más helyi egyházi és világi méltóságok, testvérintézmények vezetői, az óvoda dolgozói, óvodásai, pedagógusok- szülők közössége és természetesen Tárkányiné Budai Éva, az óvoda vezetője, aki elsőként mondott köszönetet a fenntartó és a kormány támogatásáért.

Tárkányiné Budai Éva visszaemlékezett a hat hónappal ezelőtt történt alapkőletételre, majd örömének adott hangot, amikor elmondta, a Zsigmond László Ybl-díjas építész által tervezett épület mindössze fél év alatt épült meg. A csoportszobák több méteres belmagassága, a nagy üvegfelületeken keresztül beáramló fény és a tágas belsők szokatlan egységet alkotnak. Az épület impozáns megjelenésével, organikus stílusjegyeket magán hordozva a városközpont egyik látványossága lett.
Ezt követően az új intézményben megkezdett pedagógiai program fő irányvonalát mutatta be, amely magán hordozza a hit, a nevelés és a tevékenységekben megvalósuló tanulás komplexitásának jegyeit. A mindennapi elcsendesedések, imapercek, változatos tevékenységek, a játéklehetőségek gazdag tárházát kínálják. Nevelési elképzelésük középpontjába pedig a tehetséggondozást, tehetségfejlesztést állítják. Továbbá a gyermekek ismereteket szerezhetnek az angol, német nyelv, néptánc, sakkjátszótér, mozgáskotta, kreatív és barkácsműhely foglalkozásokon is. Az udvaron mozgásfejlesztő játékeszközök, valamint körformában kiépített kerékpárút, rollerpálya, rekortánnal borított focipálya biztosítják az aktív mozgásos lehetőségeket.
Az óvodavezető a tagintézmény védőszentjének Szent Teréz anyának gondolataival zárta az óvoda bemutatását:
”Soha ne engedd, hogy valaki ne legyen boldogabb
a veled való találkozás után, mint előtte!’
„Nagy dolgokat tenni nem tudunk, csak kicsiket, nagy szeretettel.”

Palánki Ferenc megyéspüspök gondolataiban azt hangsúlyozta, az épületet látva csodát élhetünk át, hiszen a semmiből egy gondolatból született, amely után szakemberek javaslatával, igényes munkájával, összefogással, szeretettel, sok áldozattal megvalósult. Mindez szívből jövő hálára kötelez bennünket. A püspök atya ezt követően elmondta, csodát élhetünk át, amikor rácsodálkozunk az életre, a gyermekekre, akikre Jézus azt mondta: ilyeneké az Isten országa. Jézus a felnőtt emberben is azt a gyermeki arcot akarja látni, amely birtokolja Isten országát. A gyerekek a legnagyobb csodák. Az egyházmegye is azért tart fenn köznevelési intézményeket, mert abban szeretné segíteni az embereket, hogy az istengyermeki arcot idős korban is meg tudják mutatni. Istennel való kapcsolatunk állandó növekedésben kell, legyen. Feladatunk, hogy ne csak létszámban, hanem lelki életünk növekedésben is tudjunk előre lépni.
Nacsa Lőrinc elmondta, az egyházmegye vezetőjének, Palánki Ferencnek volt határozott, szilárd elképzelése az egyházmegye köznevelési intézményeinek fejlesztésére vonatkozóan, ezt igazolja az is, hogy az elmúlt öt évben duplájára nőtt a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye köznevelési intézményeinek száma. A politikus továbbá hangsúlyozta, az iskolákban uralkodó keresztény nevelés felkészíti, megalapozza a fiatalok életét, hogy közösségeikben és családjaikban jó keresztény és becsületes állampolgárok legyenek.

Kovács Sándor gondolatait a sokszor elhangzó kérdéssel kezdte: „Mi értelme van az egyházi intézményeknek?” Mint mondta, ezt a kérdést az élet válaszolja meg, hiszen tapasztaljuk, hogy ezen intézmények tartásra, nemzeti identitásra, mások iránti szeretetre, tiszteletre nevelik a gyermekeinket. Majd megköszönte mind az építtetőnek és építőnek, valamint a közreműködő vezetőknek, szakembereknek a munkáját, amellyel emelték a térség intézményeinek színvonalát. Majd hozzátette, a felekezeti köznevelési intézmények a kormány részéről további támogatást várhatnak.

Hanusi Péter polgármester egy „kicsi kéz” történetéről szóló mesét mondott el, amelynek szeretetgondolatához mások is csatlakoztak, majd együtt a szeretet és irgalom csodáját valósították meg. A város vezetője Mátészalkát a fény városának nevezte, amit vallását gyakorló katolikus keresztényként nap, mint nap maga is megtapasztal. A polgármester visszaemlékezett a Hajléktalan Jézus-szobor mátészalkai kiállítására, majd elmondta, a felnőttek a szobrot távolról szemlélték, míg a gyermekek odamentek hozzá, megsimogatták, hozzáértek, hozzászóltak. Az ő szívükben sugárzik Isten fénye. Ezért nevezhetjük őket csodáknak, mer ők közelebb állnak a Jóistenhez. Ezután többek között a szeretetről, az irgalomról, a hitről szóló 13 bibliai idézettel ajándékozta meg az óvodát.

Dienes Béla igazgató köszönő gondolataiban elsősorban hálát adott Istennek, aki erőt és lelki támogatást adott az óvoda építési munkálatainak elvégzéséhez. Továbbá elmondta, ezen esemény alkalom a hálaadásra a kormány, az egyházmegye és mindazok felé, akik részt vettek ebben a munkában, majd az intézmény vezetője mindenkinek külön személyesen is köszönetét fejezte ki.

Kovács Ágnes
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

2018. augusztus 5-10. között idén 21. alkalommal került megrendezésre a Szent Damján tábor, a Debrecen melletti Dorcas Szabadidőközpontban. Az egy hetes táborban közel 90 enyhe- vagy középsúlyos fogyatékkal élő gyerek és felnőtt táborozó, valamint közel 110 segítő vett részt. Mozga Mariann, a Miskolci Görögkatolikus Általános Iskola tanítója már hatodik alkalommal vett részt a táborban segítőként. Mariannal a tapasztalatairól, lékesedéséről Zsiros Zita egyházmegyei médiaképzős hallgató beszélget.

Mi motivál arra, hogy nyaranta segítőként részt vegyél ebben a táborban, hiszen nagyon sok munka vár itt rád?

Erre nem lehet magyarázatot adni. Egyszerűen a Szent Damján tábor már a nyaram kihagyhatatlan része lett. Pedig ezen a nyáron is sok elfoglaltságom volt, de bizton állítom, hogy idén sem bántam meg, hogy újra eljöttem. Valahogy utána mindig azt érezzük és szerintem nincs olyan, aki mást mondana, hogy hiába ott vagyunk, vigyázunk, figyelünk egymásra napi 24 órában — ami valljuk be fárasztó —, mégis lelkileg maximálisan feltöltődünk. Hihetetlen sok szeretetet adunk/kapunk az egy hét alatt, és ezt mind észrevétlenül és természetesen. A táborban (ezt többször is mondjuk egymás között) tényleg olyan mintha megszűnne a valóság és egy másik világban élnénk. Ezután nehéz is visszamenni a hétköznapokba. A média világának köszönhetően már-már mindenki részese lehet ennek az egy heti csodának, és olyan sokan mondják nekem is, hogy " Látom jól érezted magad a táborban!" És még milyen jó ezt nem csak látni, hanem megtapasztalni! Ezzel a pár sorral buzdítanék is mindenkit, hogy legalább egyszer jöjjön el, ismerkedjen meg ezzel a világgal is, és biztos nem fog csalódni.

Felkészítettek benneteket erre a feladatra?

Igen, a tábor előtt mindig van felkészítő nap, ahol megismerjük egymást, beszélgetünk a gyerekekről, élményeinkről és különböző szituációkról. Komoly felelősség van rajtunk és ezt felkészítés nélkül nem is lehetne végig csinálni. Az újonnan jelentkező segítőknek pedig egy személyes beszélgetésen is részt kell venniük, ahol a rutinosabb segítők interjúztatják őket, hogy a nagyon alkalmatlan vagy még önmagában bizonytalan jelentkezőket kiszűrjék.

Vallásosnak kell lenni egy fiatalnak, hogy folyamatosan lelkileg bírja ezt a feladatot? Kiknek tudnád ajánlani a tábort?

Vallásos vagyok, így nem tudom, milyen nehézségekkel küzd az, aki nem vallásos. A tábor görögkatolikus szervezésű és ennek köszönhetően több szertartás van, amit a gyerekek is szeretnek, és jól esik a szívünknek közösen imádkozni. A Jóisten 110%, hogy egész héten ott van velünk és vigyázz ránk. Nélküle nem működne a tábor. Nagyon sok mindent a Gondviselés intéz el, itt gondolok a szervezésre, az adományokra, felajánlásokra. Az idei táborban is rendkívülien munkálkodott az Úr, és hiszünk benne/tapasztaljuk, hogy az ima az egyik elengedhetetlen része ennek a csodának. Persze az, aki nem vallásos is megtapasztalja a szeretetet, és ha nyitott szívvel jár, akkor még többet is. Ezért tudnám mindenkinek ajánlani ezt a tábort, hiszen a szeretet nem válogat, mindenkit elfogad és befogad.

Mi a legkedvesebb emléked a táborból?

Ez a legnehezebb kérdés. Annyi van és annyi volt, hogy órákig tarthatnám az élménybeszámolót. De összegezve, ami mindegyik kedves emlékemben benne van az a boldogság. Amikor meglátjuk egymást egy év után, és olyan mintha el se váltunk volna, vagy amikor együtt énekelünk, táncolunk, nagyokat kacagunk, felejthetetlen élmények.

Alakulnak ki erős kötödések a gyerekek és az ellátást segítők között? Szoktátok tartani a kapcsolatot?

Persze! Egy óra alatt is olyan kapcsolatok alakulhatnak ki, amelyből örök barátságok születhetnek. Az internetnek köszönhetően tudunk egymásnak írni, illetve nagyon sokan a táborozók családjaival is szoros barátságot kötöttünk, így a gyerekekről is informálódunk. Több otthonból is jönnek, ahová akár kisebb csoportokban időnként bejárunk, és egy kis damjánt csempészünk a mindennapokba.

Mi ösztönöz arra téged, hogy sérült gyerekekkel foglalkozz?

Már a gimis évek alatt is kacsingattam a gyógypedagógia felé, de nem volt lehetőségem és a tanítói pályát választottam, amit szintén nagyon szeretek és remélem a későbbiekben ezt tovább tudom vinni. Egyszerűen jól érzem magam köztük, ők olyan dolgokat is észrevesznek benned, amit még lehet, te sem tudsz magadról. Azt gondolom és bátran ki is merem jelenteni, hogy valamilyen szinten mindannyian sérültek vagyunk, de a Jóisten ezt is olyan csodálatosan kitalálta, hogy valaki nem lát, de mondjuk a szívével sokkal többet lát és érez, mint egy átlagos ember. Olyan alázat és szeretet van bennük, ami kompenzál minden testi vagy értelmi hátrányosságot. Őszintén és tisztán mondanak ki bármit, ami a mai világban szinte mindenkiből hiányzik. A legfontosabb pedig, hogy sosem a rosszat keresik egy másik személyben, hanem a jót, ami ott él mindenkiben, csak néha nem vesszük észre, vagy nem engedjük szabadjára engedni. Nagyon sok mindenre megtanít a sérültek világa és néha azt érzem nem is mi segítünk nekik, hanem ők segítenek nekünk.

Mi az, amiben a gyerekek segítenek a segítőknek?

Meg kell tapasztalni. Szerintem mindenkinek máshogy segítenek, és pont úgy, ahogy annak a személynek szüksége van rá. Nagyon sok mindenre ráébresztenek a világgal, önmagaddal kapcsolatban. De nem is folytatom tovább, mert ezt nem is lehet szavakkal leírni. Szerencsére jövőre is lesz Szent Damján tábor, aki pedig ezt a cikket olvasta bátran járjon utána.

Zsiros Zita
egyházmegyei médiaképzős hallgató

(A www.72ora.hu sajtóközleménye)
A 72 óra kompromisszum nélkül szociális, önkéntes, ifjúsági akciót 11. alkalommal rendezik meg a keresztény egyházak hazánkban 2018. október 11-14. között.

Az akció Magyarország fiatalságát közös összefogásra hívja, hogy együtt tegyünk másokért, környezetünkért. Az ország bármely pontján élő diákok a www.72ora.hu honlapon már regisztrálhatnak az eseményre. A rendezvény fővédnöke Böjte Csaba ferences szerzetes lesz.
"Meg vagyok győződve, hogy világunkban nem ruhánkból, nem élelemből, nem pénzből van kevés, hanem szeretetből és jóságból. Ha világunk fortyogó nagy fazekának a fedelét felemeljük, akkor én úgy gondolom, hogy élő szeretetet, jó kedvet, örömet kellene jó nagy kiszerelésben hozzáadni, hogy finom, "ízletes" legyen a mindennapi életünk. Hiszem, hogy ilyen egyszerű, gyertek, fogjunk össze és kompromisszum nélkül szeressük egymást, szeressünk mindenkit és mindent, ami a környezetünkben van. Hajrá! Jézus Krisztus egy parancsot adott, a szeretet parancsát, éljük meg azt kompromisszum nélkül!" – üzeni Böjte Csaba atya.

A 72 óra honlapján lehet regisztrálni az akcióra, a https://72ora.hu/regisztracio oldalon várják önkéntes csoportok, iskolák, osztályok, plébániák, gyülekezetek, közösségek jelentkezését. A vállalkozó önkéntesek az októberi hétvégére olyan feladatokat kapnak, mint intézmények, játszóterek felújítása, erdőtakarítás, szociális segítségnyújtás, kulturális műsorok szervezése különböző közösségeknek (fogyatékkal élők, idősek stb.). Az akció olyan tevékenységeket tartalmaz, amelyek iskolai közösségi szolgálatként is végezhetőek. A 72 óra célja, hogy a fiatalokat, elsősorban a középiskolás és az egyetemista korosztályt meghívja, hogy október második hétvégéjén tegyék szabaddá magukat, és segítsenek ott, ahol szükség van rá. A szervezők 2018. augusztus 31-ig várják önkéntes szervezők jelentkezését is helyi koordinátor, helyi szervező és segédszervező feladatokra.
A 72 óra kompromisszum nélkül célja felhívni a társadalom figyelmét a fiatalok erejére elkötelezettségére, lelkesedésére és segítőkészségére. Az akció évről évre 7-8000 fiatalt mozgat meg, akik országszerte több mint 300 önkéntes projektet valósítanak meg. Az akció „Több vagy, ha adsz!” szlogene rávilágít, a szervezői és résztvevői számtalanszor megtapasztalhatták az elmúlt években, hogy mikor önzetlen segítségnyújtásra vállalkozunk, mindig képesek vagyunk többet adni, mint gondoltuk volna. És ahogy az idei bilbiai mottó is üzeni: "Adjatok, és akkor ti is kaptok. Jó, tömött, megrázott és túlcsorduló mértékkel mérnek öletekbe. Mert amilyen mértékkel ti mértek, olyannal mérnek majd nektek is." Lk 6,38

Bővebb információ: http://www.72ora.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/72ora | Instagram: https://www.instagram.com/72ora/
Sajtókapcsolat: Szenci-Kovács Emese; e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; telefon: + 36 20 593 1443

2018. szeptember 10-11-ig országos értekezletet tartottak egyházmegyéink karitász igazgatói Hajdúszoboszlón a Szent László római katolikus plébániához tartozó zarándokház és kápolna épületében.


A találkozón Mészáros László debrecen-nyíregyházi karitászigazgató, mint házigazda köszöntötte az egybegyűlteket abból az alkalomból is, hogy 25 évvel ezelőtt a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megalapításával egyidejűleg jött létre az egyházmegyei karitász.

A tanácskozás megkezdése előtt Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mutatott be szentmisét. A főpásztor homíliájában a béna kezű ember meggyógyításáról szóló (Lk 6,6-11) evangéliumi szakaszra hívta fel a figyelmet, mondván, annak üzenete teljesen érvényes a karitász munkájára, és mindenkire, aki az evangélium szellemében fordul embertársaihoz. Jézus a szükséget szenvedőt, a béna embert a középpontba állította: „Kelj fel, és állj ide a középre!” A karitásznak is az a feladata, hogy a rászorulókat a szeretet középpontjába állítsa. Az evangélium figyelmeztet arra is, hogy a farizeusokhoz hasonlóan vannak, akik téves szándékuk miatt rossz szemmel nézik az emberek, a karitász önkénteseinek jócselekedeteit. Pedig a legfőbb törvény a szeretet törvénye, hangsúlyozta Palánki Ferenc püspök, majd bátorította a jelenlévőkön keresztül a karitász önkénteseit, tegyék mindig, minden körülmények között a jót — akkor is, ha másoknak ez nem tetszik, ha azért elítélik, kinevetik őket —, mert egy kicsi jóval is meg tudják változtatni a világot.

A találkozón részt vett Écsy Gábor, a budapesti Magyar Szentek-templomának plébánosa, a Magyar Katolikus Karitász igazgatója, valamint Zagyva Richárd, az országos szervezet igazgatóhelyettese is. A vezetők kérdésünkre elmondták, a tanácskozáson főként az előttük álló időszak programjainak, feladatainak az átbeszélése történik. Ezen alkalmon javaslatok hangzanak el a Caritas Hungarica-díjak idei várományosainak személyeire, és az ezzel kapcsolatos szervezési feladatokra is. Szolgálatuk szempontjából kiemelkedő a téli és a karácsonyi időszak, amikor a rászorulók a valódi segítség (élelmiszer, tűzifa) mellett törődést, jelenlétet, odafigyelést is igényelnek. Écsy Gábor atya azt is elmondta, az országban nincs kevésbé, vagy jobban rászoruló terület, mindenhol vannak nehézsorsú emberek. Napjaink legnagyobb problémája a magány, az egyedüllét, amely sokkal nagyobb terhet jelent, mint a napi szükséglet. Így az önkénteseknek óriási szerepük van abban, hogy a környezetükben élő nehézsorsú emberek helyzetére felhívják a figyelmet.

Zagyva Richárd nyolc pontban foglalta össze azon területeket, amelyekre szervezetük önkéntesei különös figyelemmel vannak. Fokozottan gondoskodnak az idős emberekről, fogyatékkal élőkről, segítik a családokat, a menekülteket, támogatják a nemzeti kisebbségben élőket (ide tartoznak a határainkon túli kisebbségben élő magyar közösségek), a katasztrófa sújtotta területeket, a szenvedélybetegeket és a hajléktalanokat.
Az országos igazgatóhelyettes hozzátette, mindezen feladatokat a Magyar Katolikus Karitász országos központja koordinálja. A 16 egyházmegyében 807 karitász csoport mintegy tízezer önkéntessel működik, akik egész évben szolgálnak. Az ő munkájukat egészítik ki az egy-egy segélyprogramhoz kapcsolódó önkéntes fiatalok, egyetemisták.
A találkozó másnapján a résztvevők ismét szentmisén vettek részt, majd délelőtt továbbfolytatódott az érdemi munka.

Kovács Ágnes
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Máriapócsra, az idei Kisboldogasszony búcsúra is több száz gyalogos zarándok indult el. Ezt a hagyományt elevenítették fel három évvel ezelőtt a geszterédi hívek, akikhez csatlakoztak a Szent Anna Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda munkatársai és diákjai is. A zarándokcsoport — Kerekes László plébános és Törő András iskolaigazgató vezetésével — már hajnalban útra kelt, hogy köszönthessék a Szűzanyát születésének ünnepén.

Ez év szeptember 8-án a szokásostól eltérően különleges ünnepélésben is részük volt, részt vettek a római katolikus ünnepi szentmisén, amelyet Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mutatott be, valamint a szentmisét követően Mindszenty József bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek emlékére állított szobormegáldáson.
A szobrot a máriapócsi római katolikus templom előtti téren helyezték el.

Részletesebb tudósítás az ünnepségről:  http://www.dnyem.hu/index.php/item/2017-ugy-eljunk-hogy-ne-sirjon-miattunk-a-szuzanya-mindszenty-jozsef-szobrot-aldottak-meg-a-kisboldogasszony-unnepen-mariapocson

Öröm-Hír Sajtóiroda
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Több ezer zarándok, köztük a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye hívei ünnepelték Kisboldogasszony, Szűz Mária születésnapját szeptember 8-án, Máriapócson.
Ez az ünnep alkalmat adott arra is, hogy visszaemlékezzenek 1946. szeptember 8-ára, amikor a kegyhelyen maga Mindszenty József bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek a Szűzanya kegyképe könnyezésének 250. évfordulóján 300 ezer hívő ember előtt mondott beszédet, megerősítve őket magyarságunkban, katolikus hitükben. Mindszenty József nagyon nehéz időszakban vezette a Magyar Katolikus Egyházat, vállalva hitéért a megpróbáltatásokat, üldöztetést. A Boldogságos Szűz Mária születésnapjának ünnepén szoborállítással emlékeztek a néhai bíborosra.
A kegytemplom előtti tábori oltárnál Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök ünnepi szentmisét mutatott be, amelyen jelen voltak Kocsis Fülöp érsek, metropolita, Orosz Atanáz görögkatolikus püspök, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára, dr. Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője, Kiss András, a megyei közgyűlés tagja, Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, a Mindszenty Alapítvány elnöke, Papp Bertalan, Máriapócs polgármestere, Szenes István, Pócspetri plébánosa, egyházmegyénk papjai és más egyházi, közjogi és világi méltóságok.

Palánki Ferenc megyéspüspök a szentmise homíliájának bevezetőjében emlékeztette a zarándokokat, hogy Szűz Mária születésének ünnepén az Egyház Jézus születésének történetét olvastatja fel, mert ezen a napon is Jézust állítja a középpontba. Mária életének is a legfontosabb gondolata volt, hogy Fiára irányítsa a figyelmet, így lehetett ő Jézusnak legkiválóbb tanítványa, az első, tiszta szívű követője, mindannyiunk példaképe.

„Ki a mi életünk középpontja? — tette fel a kérdést a főpásztor, majd Máriára irányította a figyelmet, akinek élete Jézusról szólt. A Szűzanya példaként áll előttünk, hogy életünk középpontjába mi is Istent helyezzük. Robert Sarah bíborossal készült „Isten vagy a semmi” című interjúkötetben a bíboros úgy fogalmaz Mária hitéről: „Hinni annyi, mint akarni, amit Isten akar, szeretni, amit Isten szeret, még akkor is, ha ez a kereszthez vezet.”
Mária életével Isten szeretetét továbbítja a világba. Palánki püspök hangsúlyozta, a mi küldetésünk is az, hogy rajtunk keresztül megnyilvánuljon Isten szeretete. Ezt kell megtanulnunk Máriától. Nekünk is igent kell mondani Isten akaratára, nap mint nap ki kell mondani ezt, és akkor megvalósul Isten akarata életünkben, rajtunk keresztül is eljön a világba Isten szeretete..
A főpásztor azt is kiemelte, velünk ellentétben — akik mindig a miértekre keressük a válaszokat —, Mária csak egyetlen egyszer tette fel a kérdést: „Miért?” Ez akkor történt, amikor a 12 éves Jézust megtalálták a templomban. Kérdésére Jézustól azt a választ kapta: „Miért kerestetek, nem tudtátok, hogy atyám dolgaiban kell lennem?” Mária azért nem kérdezte meg a kereszt alatt, hogy „miért”, mert tudta, hogy Jézus a kereszten is az Atya akaratát teljesíti. A Szűzanya hite, bizalma, igenje példakép kell, hogy legyen számunkra.

Ezután a főpásztor Mindszenty bíborosra emlékezett, aki 72 évvel ezelőtt a Boldogságos Szűz Mária születésnapjának ünnepén járt Máriapócson. Mindenekelőtt örömét fejezte ki azért, hogy a Szentek Ügyeinek Kongregációja szakértői bizottsága már jóváhagyta Mindszenty József életszentségét, így nagy remény van arra, hogy hamarosan a boldogok között tisztelhetjük.
A megyéspüspök a néhai bíborost méltatva kiemelte, ő is Istent helyezte életének középpontjába, nem az ellen küzdött, hogy ne történjenek vele rossz dolgok, hanem hogy a nehézségek, megpróbáltatások között is igaz ember maradjon. Mindszenty példakép számunkra. Majd Palánki Ferenc a bíboros máriapócsi beszédéből kiemelte: a katolikus egyház vezetője Isten ajándékáról beszélt, arról, milyen nagy dolog, hogy a Szűzanya egyszerű képe vérrel könnyezik népéért, amely kegyelemforrás mindannyiunk számára. Majd a magyarságot ért méltatlan, igazságtalan döntésről, a második Trianonról is szólt, azt hangsúlyozva, mi nem roppanunk össze, mert nem vagyunk pogányok, nekünk van reménységünk. Ezután idézte Prohászka Ottokár „Amíg élek, remélek” jelmondatát, és kifejtette a reménység hitünkből táplálkozik, ezért töretlen bizalommal fordulunk Máriához, akinek karja, mint jó édesanyának, soha nem hanyatlik le. Vigasztalásunknak alapja, hogy Mária gondoskodik, imádkozik, könyörög értünk.
Mindszenty József a katolikus iskolák küldetését is hangsúlyozta, ahol megtanítják, hogy az ember életének alapja a Tízparancsolat, vagyis a szeretet parancsa.

„Jézus megparancsolja, hogy szeressétek egymást. Ez egy döntés amellett, hogy életünk középpontja Krisztus, így leszünk követői nemzetünk nagy szentjeinek és a Magyarok Nagyasszonyának, aki Máriapócson háromszor is könnyezett. Úgy kell élnünk, hogy ne sírjon miattunk!” — fejezte be gondolatait Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök.

A szentmisét követően az asszisztencia, a meghívott vendégek és a zarándokok átvonultak a kegytemplom melletti Szeplőtelen Fogantatásról elnevezett római katolikus templom elé, ahol Palánki Ferenc megyéspüspök és Kocsis Fülöp érsek megáldották az egész alakos Mindszenty József-szobrot, amelyet a Máriapócsért Alapítvány kezdeményezésére, Magyarország Kormánya támogatásával Bíró Lajos szobrászművész készített.
A szobormegáldási ünnepségen beszédet mondtak: Soltész Miklós államtitkár, dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő, Kiss András, a megyei közgyűlés tagja és Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, alapítványi elnök.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Magyarország utolsó hercegprímása, Mindszenty József esztergomi érsek, bíboros 1975. május 6-án Bécsben hunyt el. Ideiglenesen Mariazellben temették el, majd 1991. május 4-én helyezhették ünnepélyesen végső nyugalomra Esztergomban. A hercegprímás teljes jogi, erkölcsi és politikai rehabilitálására Erdő Péter bíboros, prímás kérésére 2012 márciusában került sor. Boldoggá  eljárása 1994-ben indult el.

Kovács Ágnes
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

2018. szeptember 07., péntek 15:44

Szűz Mária születése – Kisboldogasszony

Szeptember 8-án, Kisboldogasszony (népi elnevezése: Kisasszony) napján Egyházunk Szűz Mária születésnapját (Nativitas Beatae Mariae Virginis) ünnepli.

A jeruzsálemi hagyomány a Betheszda fürdő mellett tisztelte Mária születésének helyét. Az 5. század elején Szent Anna tiszteletére templomot építettek itt, melynek felszentelési évfordulóján, szeptember 8-án emlékeztek meg Mária születéséről. A nyugati egyházba valószínűleg I. Sergius pápa vezette be az ünnepet a 7. század végén, majd IV. Ince pápa a 13. században nyolcadot csatolt hozzá, mely 1955-ig élt.

Az ünnep magyar elnevezése a 15. századig vezethető vissza. Kisboldogasszony ünnepe országszerte kedvelt búcsújárónap. A Stella puerpera Solis (’hajnali szép csillag’) tiszteletére szokás volt szeptember 8. hajnalán a napfelkeltét a szabadban várni, csatlakozni az angyalokhoz, akik ilyenkor Mária születésén örvendeznek a mennyben. Azt tartották, hogy akinek „érdeme van rá”, meglátja a kelő napban Szűz Máriát. A népi megfigyelések szerint a fecskék Kisasszonykor indulnak útnak.

Mária Isten áldott földje, amelyből üdvösségünk virága és gyümölcse sarjadt. Ebből a szimbolikából nőtt az a 19–20. század fordulóján még élő Balaton-vidéki és göcseji szokás, hogy a vetőmagot az ünnepre virradó éjszaka, illetve kora hajnalban kitették a harmatra, hogy ne üszkösödjék meg. A nép nyelvén a két nagy Mária-ünnep (augusztus 15. és szeptember 8.) közti időszak neve a kétasszonyköze.
Mária születésének gazdag apokrif hagyományai vannak, s ezek kódexirodalmunkba is bekerültek. A 16. századi Teleki-kódex Anna-legendájában olvasható: „Szent Annának elkövetkezvén az órája, a hétnek néminemű keddin szüle. Egészségben szülé az igaz Dávidnak királyi plántáját, ez világnak előtte választott leányt, az édes Szűz Máriát. Miképpen az angyaltul megtanítottak valának, mert ő vala ez világnak jövendő megvilágosojtója és asszonya és tengörnek csillaga.”

„Ma, szeptember 8-án tartjuk a Boldogságos Szűz Mária születésének liturgikus ünnepét, aki az egész világ megváltásának hajnala és reménye. Ez a Mária-ünnep mélyen gyökerezik a hívők szívében és áhítatában [...], mert tudatában vannak annak, hogy az ő születésével vették kezdetüket Isten tervében azok az üdvözítő események, amelyek aztán oly szoros kapcsolatot teremtettek Mária és az ő Fia között.

Örvendezzünk tehát, ahogy megemlékezünk Megváltónk Anyjáról. Ahogy Damjáni Szent Péter mondotta: »Valóban, ha Salamon és vele együtt egész Izrael népe a templom felszentelését oly bőséges és fényűző áldozattal ünnepelte meg, milyen és mennyi örömöt hoz majd Szűz Mária születése a keresztényeknek? Mert az ő méhébe, mint a legszentebb templomba, szállt le Isten a saját személyében, hogy emberi alakot nyerjen, és látható formában lakozzék kegyesen az emberek között.«
A gyermek Máriának ajánljuk hát ma alázatos imádságunkat a világért és az Egyházért.” Szent II. János Pál pápa

Kérünk, Istenünk, add meg nekünk, házad népének mennyei kegyelmed ajándékát, hogy akik számára a Boldogságos Szűz istenanyaságában felvirradt az üdvösség hajnala, azokat békével áldja meg az ő születésének ünnepe. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

Forrás: Magyar Kurír


NEKtek! – Veletek!
Készüljünk együtt
az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye központi programja 2018-2019
Debrecenben a Megtestesülés Templomban
(4032 Debrecen Borbíró tér 9.)

PROGRAM

Naptár

« Szeptember 2018 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30