Elemek szűrése dátum szerint: március 2017
2017. március 31., péntek 12:17

Fogadalomtétel a Vianney Testvéreknél

Új egyszerű fogadalmas testvérrel gyarapodott a Vianney Testvérek a Tisztuló Lelkekért Közösség,  Nagyböjt IV. vasárnapján, 2017. március 26-án.  

Isten irgalmából Papp Attila novícius testvér letette az első, egyszerű fogadalmát a Vianney Testvérek Közösségében. A ma már hat tagú, megszentelt életet élő, apostoli munkát végző férfi közösséget 2015-ben az akkori megyéspüspök, Bosák Nándor püspök atya, engedélyezte, és  ezt az engedélyt Palánki Ferenc, jelenlegi debrecen-nyíregyházi püspök atya is megerősítette. Életüket annak szentelik, hogy az Isten Országára tisztuló lelkeket segítik, imádsággal, lelkigyakorlatokkal, lelkinapok kísérésével, veszteségek miatt szenvedőkkel való törődéssel, kórházi gyógyító munkával, és ott, ahová meghívják őket. 

A fogadalomtételt a Pócspetri Szentkereszt Feltalálása Plébániatemplomban a testvérekkel együtt ünnepelték az egyházközség hívei és több lelkiségi és családközösség tagja. A Vianney Szent János ereklyéje jelenlétében zajló bensőséges szertartás az evangélium felolvasása után kezdődött a novícius bemutatásával, majd Szenes István elöljáró atya kérdései következtek a novíciushoz, megvizsgálva szándékának tisztaságát és szabadságát. A liturgia, a szentek közbenjárását kérő mindenszentek litániájával folytatódott, majd Attila testvér személyes imája következett. „Gondviselő Szeretet! Áldalak a próbatételekért… Add, hogy mindig készen álljak testvéreim terheit, szenvedéseit értük, vállamra venni… Töltsd el szívemet örömmel, mennyei ajándékoddal, hogy a jót jóra váltsam, s nagylelkűen osztogassam.

Ez után az Irgalmasságnak ajánlva életét, Attila testvér az elöljáró atya kezébe letette fogadalmát, vállalva a tisztaságot, szegénységet és engedelmességet: „…ígérek állhatatosságot a Vianney Testvérek a Tisztuló Lelkekért Közösségben a tisztuló lelkekért. Ígérem mindezt az Isten, az Irgalmasság Anyja, védőszentünk, Vianney Szent János és mindenszentek színe előtt.

Az engedelmességi fogadalmat jelképező övet és a Közösség speciális óraimájának végzésére alkalmas imafüzért – azok megáldása után – derekára kötve elkezdődött fogadalmas testvéri élete. 

Papp Attila Vianney testvér Nyírbátorban született 1979. augusztus 19-én, és Pócspetriben nőtt fel. Hosszú ideig kereste helyét és hívatását a világban és végül, sok értékes élettapasztalattal a háta mögött, 2015-ben érkezett a Közösségbe és a noviciátus után, a Szabályzat szerint három évre letette első, egyszerű fogadalmát. Küldetését a Vianney Testvérek elöljárója a ministránsok és az idősek körében végzett szolgálatban jelölte meg.

2017. március 31., péntek 12:10

Országos verseny döntőjében a báthorysok

A Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium tanulói immár harmadik alkalommal vettek részt a nyírbátori Báthory Anna Református Általános Iskola által szervezett országos Komplex Természettudományi Versenyen. A három írásbeli forduló eredménye után a 80 csapatból a legjobb 35 mérhette össze tudását a szóbeli és gyakorlati fordulón 2017. március 25-én (szombaton), melyen iskolánkat 5 csapat képviselte. A döntőre előzetes feladatként projektmunkát kellett készíteni a diákoknak, melynek témája a „Víz” volt. Tanulóink színes, ötletes, kreatív tablókat készítettek. A lelkes felkészülés nem volt hiába, hisz két csapatunk két kategóriában második helyen végzett a rangos versenyen. Ezek a pályamunkák jelenleg könyvtárunkban kiállításra kerültek, és minden tanuló megtekintheti őket.

 

csapatnév Észbontók Természetbúvárok Tudorkák Agymenők Borostyánkövek
csapattagok Angel Ákos Király Krisztina Barta Inez Csapos Zsolt Ladányi-Páűra Zsuzsanna
Kincs Dominik Kiss Tamara Kovács Sándor Fejes Mihály Mészáros Bence
Mándi Anna Konyhás Fruzsina Pelyák Zsolt Ökrös Nelli Molnár Bence
Szűcs Balázs Lengyel László Sivadó Balázs Papp Virág Svecz Lilla
felkészítő tanár Kópisné Nagy Mária Szűcsné Lőkös Anita Kovács Andrea
helyezés II. helyezés5-6.évfolyam II. helyezés 7-8.évfolyam

Szűcsné Lőkös Anita

biológia-földrajz szaktanár

2017. március 28., kedd 16:21

A szeretet nem jutalom, hanem orvosság

Nem annak kell adni a szeretetünket, aki megérdemli, hanem azt kell a legjobban szeretni, akinek gyógyulnia kell. Jézusi tekintettel, szeretettel nézzünk egymásra hangsúlyozta Böjte Csaba ferences szerzetes 2017. március 24-én, a fülöpi Művelődési Központban, ahol az előadását telt ház várta.

A székely szerzetes a maga stílusában vidám, olykor szívhez szóló történeteivel világított rá a tízparancsolat első felszólítására: „Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!” A ferences atya bevezető gondolataiban kiemelte: erre irányítja a figyelmünket a 2017-es évre meghirdetett Szent László-év is, amely lehetőséget ad számunkra, hogy megismerjük Szent István király után a második országalapító mély istenkapcsolatát, elévülhetetlen érdemeit. Szent László király számára főként ezen terület, Érmellék és Biharország lehetett a legkedvesebb hely. Csaba atya kiemelte, ennek okán is mint örökséget, vegyük komolyan a magyar uralkodó emlékét, és kérjük őt, hogy vezessen bennünket a boldogságra vezető parancsolatok útján.

Csaba testvér előadásában Jézus életéből három mozzanatot emelt ki.

Jézus gyermekként jött közénk, hogy az emberrel közösséget vállaljon. Életünkben nem mindig lehet megoldani a problémákat, de gyermeki jókedvvel, szeretettel tovább lehet menni. A Hargita hegyről lezúduló patak, ha neki megy a kőnek, nem áll le vitatkozni, hogy ki és miért rakta oda azt a követ, hanem fölötte, vagy mellette továbbhalad, keresve az útját. A gyermek Jézus ezt a szeretetteljes jókedvet, pezsgést mutatja meg nekünk, arra tanítva bennünket, hogy a sok nehézséget humorérzékkel, vidám lélekkel könnyebb elviselni.

Jézus soha nem adja fel, hanem továbbmegy, kitart küldetésében, nem tér le a szeretet útjáról. Ha Istent imádnánk, sokat lennénk a jelenlétében, ezt mi is meg tudnánk tanulni.

Csaba atya harmadik aspektusként kiemelte, Jézus semmit nem akar egyedül megtenni. Nyilvános működésének kezdetén társakat keres. „Gyertek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok, s akik terhet hordoztok – én megkönnyítlek titeket” (Mt 11,28). Ő mindenkit megszólít, mindenkire szüksége van, azokra is, akik a társadalom peremére kerülnek. Jézus azt mondja: „Te jó vagy, Te a mennyei Atya gyermeke vagy, én szeretnék meghalni érted a kereszten.

Kovács Ágnes

Sajtóiroda — Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

2017. március 28., kedd 08:54

Billings előadás a fiatalok nyelvén

Március 18-án, szombat délután került megrendezésre egy előadás a Billings-módszerről az egyeki Szent József Plébánia közösségi termében. Ez az esemény főként a fiatal pároknak és a családalapítás előtt álló házastársaknak szólt. Szó esett a vallás fontosságáról egy házasságban, szerelemről, szexualitásról. A Billings-módszer a fogamzásszabályozás legtermészetesebb  - és az Egyház által elfogadott, támogatott - módszere. Sem az anya, sem a magzat egészségét nem károsítja. 
Az előadók Lukács László és felesége, Krisztina volt, akik már évek óta alkalmazzák ezt a módszert a családtervezésben, és saját tapasztalataikat is megosztották velünk. Olyan információ birtokába kerültünk, amit, mint kiderült, még az orvosok sem osztanak meg a nőkkel, ezért mindenképpen ajánlom mindenkinek, hogy nézzen utána ennek a módszernek. Az előadás előtt páran szkeptikusan álltak a dolog felé, hiszen nem tudhattuk, hogy vajon miről is fog pontosan szó esni. A végén viszont mindenki pozitív véleménnyel volt az előadásról, főleg a lányok, hiszen olyan tudáshoz juthattunk, amit valószínűleg soha sem ismerhettünk volna meg.

Az előadás végén még ajándékot is kaptunk, külön a lányok és külön a fiúk.

Ezúttal is szeretném megköszönni az előadóknak, hogy eljöttek és megosztották velünk ezeket a hasznos és értékes információkat!  Bátran állíthatom, hogy mindenki számára érdekes és hasznos volt ez a délután!

Szerelmesek imája:

„ Köszönöm, Uram, hogy rátaláltunk egymásra!
  Köszönöm, hogy egészségesek vagyunk, és hogy tervezhetjük a jövőnket!
  Köszönöm Neked, szemünket, mellyel egymásban gyönyörködhetünk!”   

Arany Réka - Egyek

Néhány részvevő tapasztalata:

„Nagyon örülök, hogy ott lehettem szombaton a Billings-módszerről szóló előadáson. Amikor a facebook-on megláttam Laci atya meghívását, még nem tudtam, mire hív, mi is az a Billings, de abban biztos voltam, ha Laci atya hív meg valamire, az csak jó és értékes előadás lehet. Ezt követően pedig, amikor megláttam, hogy természetes családtervezés a témája, végképp megnőtt az érdeklődésem és eldöntöttem, hogy ha egy mód van rá, ott leszek. Nem bántam meg. Nagyon hasznos és fontos információkkal gazdagodtunk a párommal. Ami talán a legfontosabb, hogy használható tudást adtak át a trénerek. Kaptunk tehát a kezünkbe egy olyan eszközt, mellyel úgy tudjuk megtervezni, hogy mikor vállalkozunk arra a nagy feladatra, hogy szülők legyünk, hogy ehhez nem kell használnunk semmilyen mű és természetellenes eszközt, hanem az Isten által belénk teremtett lehetőséggel élhetünk.” (Barnus – Debrecen)

„Én igazából tudtam, hogy nagyjából mire számítsak, hiszen a házaspároknak szervezett előadásba is volt alkalmam belenézni. Ebből kifolyólag nagyon vártam az eseményt, mert tudtam, hogy érdekes és hasznos információk fognak elhangozni. Örömmel töltött el, hogy egy teljesen más perspektívából világítottak rá a valódi lényegre, ezáltal választ kaphattunk a bennünk rejlő kérdésekre. Külön öröm volt számomra, hogy azok a párok is hálásak voltak nekem a meghívásért, akik kezdetben vonakodva álltak a dolgokhoz. 
Azt hiszem, az előadás elérte célját, hiszen felnyitotta a fiatalok szemét, és remélhetőleg megalapozta a jövőbeli családtervezést.”(Farkas Réka – Egyek)

„Billings-módszerről még nem hallottam, így ez számomra is új információ volt. Magával az előadás lényegével, az abortusz elleni felszólalással egyet értek. Jó vonal. Főleg a 20-as éveik elején járó fiataloknak lehet hasznos. Köszönöm!” (Hajdú Kitti – Egyek)

Fotó: Papp Ágoston

 

2017. március 27., hétfő 09:45

Lengyel szerzetes az Egyeki plébánián

Lengyel szerzetes az egyeki plébánián

Nemzeti ünnepünk estéjén, az egyeki Szent József Plébánián, jubileumi előadás sorozatunk harmadik alkalmán, Górski Jacek atya, domonkos szerzetes volt a vendégünk. A debreceni Szent László Plébánia papja, házfőnök előadásában a lengyel és magyar hitéletről kaptunk biztos, szelíd jósággal és alázattal átitatott beszédet – kitűnő magyarsággal.

Hazája hitének erejét a gyökerekben, valamint a nagy elődök példájában látja, mint Wyszyński biboros, Jerzy Popieluszko vértanú pap és Szent II. János Pál pápa. Nevezett fontos személyiségek határozták meg a huszadik századi lengyel egyházat. Örökségükből és a sok-sok áldozatból él ma is a lengyel egyház, mert „áldozat, halál nélkül nincs élet” –hangsúlyozta Jacek atya. Nagy erőssége még lengyel hittestvéreinknek, hogy jól képzett médiaszakemberei, intézményei vannak. Mutatja ezt az a tény is, hogy Lengyelországban a Vasárnapi Vendég című katolikus újság a legnépszerűbb. Tudatosan hirdetik az örömhírt, nyomatékosan jelen vannak a médiában.

Hangsúlyozta a lengyel-magyar barátság, a közös múlt, megélt szenvedések testvérré kovácsoló valóságát, mely nemzeti ünnepeinken is jelen van. Konkrétan: a Kossuth téren lengyelek által lobogtatott lengyel zászlókban.

A felmerült kérdések kapcsán felhívta figyelmünket a pozitív gondolkodás fontosságára. A hittel kapcsolatban a minőségi mutatókat ajánlotta mindenképpen, mint meghatározó tényezőt, szemben a mennyiséggel, mely tartalom nélküli és illékony lehet.

Rámutatott a lehetőségekre, melyekkel élhetünk lengyelek és mi magyarok is, mert szabadság van. A kis magvak, közösségek is, ha bátrak és tettre készek, a Szentlélek vezetésével, Mária pártfogásával nagy dolgokra képesek.

Közösségi termünkben végig barátságos meghittség honolt. Éber figyelemmel „itták” a hortobágyi, újszentmargitai és egyeki testvérek is a hallottakat.

Több konkrét segítséget is kaptunk imaéletünkhöz. Lelki tarisznyánkat nagyvonalúan és sokoldalúan töltötte meg Jacek atya. Isten fizesse meg!

Farkas Éva tanár,
egyházközségi képviselő-testületi tag

 

2017. március 24., péntek 13:21

Szent Kamill Leányai Rendház épül Ajakon

Szent Kamill Leányai Rendház alapkőletételének ünnepét tartották 2017. március 19-én az ajaki Nagyboldogasszony római katolikus egyházközségben. Az ünnepi szentmisét bemutatta és az alapkövet elhelyezte Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök.

 

Jézus szeretetére csodálkozhatunk rá, amikor olvassuk az evangéliumot, az örömhírt. Palánki Ferenc megyéspüspök „Jézus és a szamáriai asszony” (Jn 4,5-42) történetét elemezve többek között kifejtette, láthatjuk Jézus viszonyulását az emberekhez és ebből megtanulhatjuk, hogyan kell egymást is szeretni. A főpásztor hangsúlyozta, a szamáriai asszony azért ment a legnagyobb melegben Jákob kútjához, hogy minél kevesebb emberrel találkozzon, és így elkerülje a kellemetlen megjegyzéseket bűnös élete miatt. Az asszony ott találkozott Jézussal, aki megszólította őt:  „Adj innom!” (Jn 4,7)

A püspök atya Szent Ágoston erről megfogalmazott gondolatára emlékeztetett, miszerint Jézus nem csupán földi vízre szomjazott, hanem az asszony hitére.  Bűnös életét nem ítélte el, hanem megszólította őt, irgalmas szeretettel rávezette életmódjának tarthatatlanságára, a megtérésre.

Jézus szomjazik a mi hitünkre

Jézus átlép a zsidók előítéletén – akik tisztátalannak tartják az asszonyt származása és életvitele miatt –, megszólítja őt, és benne csak a végtelen értékű embert látja, akiért eljött, hogy megkeresse és megszólítsa, szíven találja a szavaival: „Adj innom!” A püspök atya ezután elmondta, hogy Jézus milyen módon vezette rá az asszonyt arra, hogy ő ismeri életét, nehézségét, bűneit, ami nem más, mint kudarcos istenkeresés. Az asszony az igaz szeretetet kereste, de nem találta meg. Elhagyták, megcsalták, visszautasították, elveszítette a hitét, vágyakozását az örök dolgok, az örök szeretet iránt.  Akkor mondja Jézus neki: „Ha ismernéd Isten ajándékát, s azt, aki azt mondja neked: Adj innom, inkább te kértél volna tőle, s ő élő vizet adott volna neked” (Jn 4,10). Jézus azért szólítja meg ezt az asszonyt, hogy megmutassa neki az újjászületés lehetőségét, megérintse a zárkózott szívét azzal, hogy ismeri a történetét, de nem ítéli el.

Először lenni és utána tenni

A keresztény ember hivatása először lenni és utána tenni.  A püspök atya a kamilliánus nővérek jelenlétére irányította a figyelmet, akiknek az a dolguk, hogy a létükkel megmutassák, Isten szeretete mindenkire kiárad, újra életet ad, és ismeri mindannyiunk történetét, mégsem ítél el, hanem fölemel, arra hív, hogy válaszoljunk a szeretetére, mert ő szomjazza a mi hitünket.  

A szentmise utáni ünnepélyes alapkőletétel Gáspár Mátyás plébános köszöntésével kezdődött, aki történelmi visszatekintésében elmondta, már a 13. századtól van írásos anyag a település katolikus közösségéről, amely három templomot is épített a falunak. A Nagyboldogasszony-templom felszentelésének hamarosan a 200. évfordulóját ünneplik. Ajak mélyen vallásos, paptermő falu hírében áll, hiszen az elmúlt évszázadban 13 római katolikus papot nevelt az egyháznak, ezen kívül az innen induló görögkatolikus papok és református lelkészek száma is figyelemre méltó.

A plébános elmondta, a Szent Kamill Leányai rendhez tartozó nővérek 2008 óta aktív részesei az egyházközség életének. Az itt tartózkodásuk adta azt a gondolatot, hogy Nyíregyházáról átkerüljön a székhelyük Ajakra. A közös elhatározás után a rendi elöljárók engedélyével elkezdődtek a majdani rendház felújítási munkálatai. A plébánia területén több mint 20 éven át üresen álló, 1828-ban épült régi plébániai épületet 2013-ban elkezdték saját erőből felújítani.  Pályázaton elnyert 10 millió Ft-ot a tetőszerkezet átalakítására fordították, a munkálatok folytatását pedig az egyházközség anyagi lehetőségei biztosítják majd, amihez a hívek nagylelkű adományaira és a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye támogatására is számítanak.

Gáspár Mátyás atya és az egyházközség hívei bíznak abban, hogy a szerzetesnővérek lelki értékekkel gazdagítják a települést, és segítik megvalósítani Ajak régi jelmondatát: „Ajak az a hely, ahol az értékek találkoznak”. A kamilliánus nővérek jelenlétükkel, munkájukkal sajátos értéket képviselnek a világban, karizmájukat megélve különleges szeretettel fordulnak az elesettek, a betegek, a társadalom peremére szorult emberek felé. Végül a plébános Ferenc pápa az „Amoris Laetitia” című enciklikájából idézett: „Az öregek iránt tanúsított figyelem minősíti magát a civilizációt.” A szentatya gondolataiban azt is hangsúlyozza: „Csak az öregeket becsülő, emlékező családnak van jövője.” Mátyás atya hozzátette, Ajakon ilyen jövőt szeretnének építeni, aminek megvalósulásához a Szent Kamill Leányai szerzetesnővérek is segítséget adnak.

Ezután a szerzetesközösség nevében Mangaly Chakku Mary (Kerala, India) házfőnöknő mondta el köszönő gondolatait, melyet Tőzsér Laura nővér fordított magyarra: „Jézus is különös szeretettel fordult az elesettekhez, betegekhez. Az evangéliumokban számtalan helyen olvashatunk erre példát. Mi mint a Szent Kamill Leányai Kongregáció nővérei Jézus nyomában szeretnénk járni a világban. Oda megyünk, ahol segítségre van szükség, ahol várnak és hívnak bennünket, ahol a betegeket úgy ápolhatjuk, mint egy szerető édesanya az Ő egyetlen beteg fiát, akár életünk kockáztatása árán is.”

Ezután Mary nővér köszönetét fejezte ki Gáspár Mátyás plébánosnak, akinek kezdeményezésére elindult a letelepedésük Ajakon és Palánki Ferenc püspök atyának, aki engedélyezte és minden támogatásáról biztosítotja szerzetesnővéreket. Majd felkérte a főpásztort, helyezze el az új rendház alapkövét, és kérje Ajak hívő népére, a rend vezetőire és a nővérekre a Jóisten áldását.

Végül Kerekes Miklós, Ajak város polgármestere köszöntő szavaival zárta az ünnepséget. A városvezető a nővérek letelepedését egy olyan kezdetnek nevezte, amely nem más, mint a szeretet hídja, híd, ami összeköt, átvezet, segít, hiszen hidak nélkül összedőlne a világ. Majd örömét fejezte ki, hogy immár az ajakiak is érezhetik, tapasztalhatják a nővérek szolgálatának gazdagságát, az imádság, a szolgálat és a közösség erejét. Végül felajánlotta a város önkormányzata és a megye 1 millió Ft összegű támogatását a beruházáshoz.

A jelenleg Nyíregyházán élő magyarországi Kamilliánus Nővérek (Szent Kamill Leányai) (Congregatio Filiarum Sancti Camilli) házfőnöknője Mangaly Chakku Mary (Kerala, India), rendtagok: Marife de la Rama Sinogbuhan (Fülöp-Szigetek) és Tőzsér Laura.

Kovács Ágnes                                                                                                        


                                                                               

2017-re Szent László-évet hirdettek meg, amelyhez csatlakozott a magyar kormány, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) és a Nagyváradi Egyházmegye is. Számos program, köztük a határon átívelő Szent László gyalogos zarándoklat is hirdeti majd a keresztény egységet megjelenítő magyar uralkodó életművét.

A zarándoklatról és további egyházi, kulturális programokról számoltak be azon a sajtótájékoztatón, amelyet Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, Böcskei László nagyváradi megyéspüspök, Dénes Zoltán újirázi plébános, a Szent László gyalogos zarándoklat főszervezője, dr. Jávor András általános rektorhelyettes és dr. Bartha Elek oktatási rektorhelyettes (Debreceni Egyetem) részvételével Budapesten tartottak 2017. március 23-án a Stefánia Palota Zrínyi Miklós termében.

A sajtótájékoztatón elsőként Dénes Zoltán plébános mutatta be a 110 km hosszú 4 napos Szent László gyalogos zarándoklatot, amely Böcskei László, a Nagyváradi Egyházmegye püspöke kezdeményezésére indult el 2015-ben. A zarándokok 2017. május 11-én, csütörtökön reggel 7 órakor indulnak el a gyomaendrődi plébánia elől, majd a Körös völgyében haladva Körösladányt érintve Újirázon át a körösszegi várnál lépik át a határt. A romániai oldalon Köröstarjánban fogadják a zarándokokat, majd innen folytatják útjukat. Nagyváradra érkezve csatlakoznak a Nagyváradi Egyházmegye zarándoklatához, amelyet minden évben húsvét 5. vasárnapján rendeznek.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök a sajtótájékoztatón elmondta, a civil szervezetek által kezdeményezett Szent László-évhez az MKPK is csatlakozik programjaival, amelynek központi rendezvénye 2017. június 26-27-én Győrben lesz. Ehhez kapcsolódik a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye június 24-i rendezvénye Szabolcs községben, ahol 10 órától katekézist tartanak, majd 11 órától ünnepi szentmisében emlékeznek meg Szent László trónra lépésének 940., a Szent László király által összehívott szabolcsi zsinatnak 925. évfordulójáról. A szentmisére, amelynek főcelebránsa Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek lesz, az MKPK tagjai, valamint a határon túli egyházmegyék püspökei is meghívást kapnak.

A megyéspüspök elmondta, a Szent László-év célja, hogy középpontba állítsa a lovagkirály alakját, aki nemcsak termetében, de lelkületben is kiemelkedő volt. Szent László keresztény egységben gondolkodott, amikor összekapcsolta életművével a közép-európai nemzeteket. Számára Krisztust követők léteztek, akik hitükben egyek. Ugyanakkor a nemzet fogalma is hangsúlyos volt a lovagkirály életében, hiszen Magyarország az ő uralkodása alatt erősítette meg pozícióját és szerepét a térségben. A püspök atya továbbá tájékoztatott, hogy Bíró László tábori püspök vezetésével a Katolikus Tábori Püspökség 2017. június 27-én katonai zarándoklatot indít Somogyvárra, arra a helyre ahová először temették el a magyar királyt.

Böcskei László nagyváradi megyéspüspök a nagyváradi eseményekről számolt be. Elmondta, Nagyváradon már zajlanak a programok, hiszen már készültek Szent László király Váradon történő szentté avatásának 825. évfordulójára. Céljuk, hogy a ma emberéhez is eljuttassák a magyar uralkodó alakjának üzenetét. Ezt figyelembe véve igyekeznek olyan programokat szervezni, amellyel a magyar király vonzóvá, követhetővé válik a mai fiatalok számára is. Többek között elindították a Szent László-villamost, amely október végéig három nyelven mutatja be Szent László életét. Ezen kívül sokféle kezdeményezéssel is igyekeznek megszólítani az embereket. A 6 regionális Szent László nap szervezésével az Egyházon kívülieket és a más felekezethez tartozókat is szeretnék elérni.

Böcskei László püspök a Szent László évben három irányvonalat határozott meg. Az építést, mint ahogyan Szent László király is építette az Egyházat és az országot; középpontba állítják a királyt, mint a keresztény értékek védelmezőjét, valamint kiemelik a megszentelődést, amely főként Szent László mély istenkapcsolatára utal majd. A főpásztor bejelentette, a Szent László-év központi ünnepsége a minden évben húsvét 5. vasárnapján hagyományosan megrendezett Szent László egyházmegyei zarándoklat lesz, amely idén május 14-ére esik. Ezen a napon a Nagyváradi székesegyházban bemutatott ünnepi szentmise főcelebránsa Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek lesz.

A püspök ehhez kapcsoltan még egy történelmi eseményre hívta fel a figyelmet. Szent László hermája a XVI. században Győrbe költözött, és most a Szent László egyházmegyei zarándoklatra újra hazalátogat Nagyváradra. Ennek köszönhető az is, hogy a szokásos körmenet hosszabb útvonalon halad majd, egészen a várig tart, ahonnan a herma évszázados utazása indult.

A nagyváradi emberek kulturális programokon is részt vehetnek, többek között vándorkiállítást láthatnak a magyar királyról, valamint egy zenés történeti iskoladráma és színes animációs szabadtéri vetítés Szent László életének részleteibe enged majd betekinteni.

Szent László-évhez csatlakozik a Debreceni Egyetem is. Dr. Jávor András általános rektorhelyettes a tájékoztatón elmondta, Szent László kiemelt szerepe, élete, tettei olyan értékeket hordoznak, amely lehetőséget nyújt a diákok megszólítására. A magyar diaszpórát összefogó felsőoktatási projekt, valamint tudományos régészeti, genetikai kutatások, konferenciák mind ezt a célt szolgálják majd. Az intézmény képzési lehetőségeket teremt többek között a magyar diaszpóra tagjainak anyanyelvi és angol nyelvű távoktatási formában a magyar identitás erősítése, a magyar örökség ápolása témakörben. A rektorhelyettes kiemelte, a Debreceni Egyetemnek üzenete van a világ magyarsága számára.

Dr. Bartha Elek oktatási rektorhelyettes hozzátette, a Debreceni Egyetem a maga eszközével, lehetőségeivel járul hozzá a Szent László-évhez, különböző szakok, szakirányú képzések elindítását tervezi. Elmondta, a gyalogos zarándoklat reneszánszát éli, a váradi központtal létrejött zarándoklat csak egy a sok közül, amely valaha népeket, nemzeteket kötött össze. Az évekkel ezelőtt kezdeményezett Szent László gyalogos zarándoklat tudományos alapját, történelmi vonatkozását is feldolgozták már. Az egyetem hallgatói is operatív módon vesznek részt a szervezői és egyéb munkálatokban. Ehhez és a zarándoklathoz hosszú távú tervek kapcsolódnak.

Kovács Ágnes

2017. március 24., péntek 09:26

Lelki adoptálás

Közeledik Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe. Magyarországon leginkább ehhez az ünnephez kötődött a lelki adoptálás ígérettétele, ami részben érthető.

Az idei év különösen szép alkalom lehet arra, hogy minél több emberrel megismertessük ezt az imaformát. A lelki adoptálás két ismert Mária kegyhelyhez kötődik különösen Fatimához, ahonnan a kezdeményezés kiindult, és Jasna Górához, ahol a lengyelországi központja található (Magyarországon is a lengyel formában és lengyel minta alapján vettük át az imát). És idén mindkét kegyhelyen Jubileumi Év van! 

Az ima megismertetésére, népszerűsítésére különböző lehetőségek vannak. Azok, akik esetleg készülnek - akár most - ígéretet tenni, önkéntes vállalásuknak is választhatják az ima terjesztését.

Az elmúlt évben, december 8-án létre hoztam egy facebook oldal https://www.facebook.com/events/697738497078148/, ahová örömmel veszek és osztok meg anyagokat másoktól is, akár személyes tanúságtételeket, fényképeket, stb. Létrehoztam egy eseményt is március 25-i dátummal, ezen keresztül is meg lehet hívni ismerőseiteket, illetve ha tudtok valahol konkrét időpontot, amikor lesz ígérettétel, azt is szívesen feltöltöm ide is, ha megírjátok. Tudom, hogy kevés az idő már, de őszinte leszek, az én elsődleges célom nem is annyira a mostani időpont népszerűsítése, mivel ezen a napon van így is a legtöbb helyen ígérettétel. Ezt így inkább egy kezdésnek gondolnám bízva abban, hogy lesz folytatás.

Természetesen a "hagyományosabb" utakon is lehet terjeszteni az imát, személyesen, vagy akár ennek a levelemnek továbbításával is, amit köszönettel veszek. Mellékelten csatolok egy régi szórólapot, egyelőre más anyagok összeállítására nem volt még időm, de ezen a az ismertetőn, azt hiszem, minden lényeges információ megtalálható. 

A lelki adoptálás lényege szerint Isten színe előtt tett ígéret, amelyben egy konkrét személy kötelezi magát, hogy kilenc hónapon át (vagyis amennyi időt átlagosan az anyaméhben tölt a megfogant gyermek) mindennap imádkozik egy veszélyben lévő magzatért, valamint azért, hogy ez az Isten által kiválasztott, és egyedül Általa ismert gyermek megszülethessen, és születése után szeretetben és elfogadva, törvényes családi körülmények között nőhessen fel. Az adoptálás mindig egy gyermekre vonatkozik, és csak akkor kezdünk el egy újabb gyermekért imádkozni, ha az előző vállalást már teljesítettük, vagyis kilenc hónaponként.

A lelki adoptálás elsődleges célja tehát egy konkrét gyermek életének megmentése imádság és áldozathozatal által. További célja az Isten által rendelt erkölcsi rend helyreállítása. Az ima egyben engesztelés is a magzatgyilkosságok égbekiáltó bűnéért. Hosszú évek tapasztalata azt bizonyítja, hogy a lelki adoptálás a leghatékonyabb imaforma, amely segít feldolgozni bűnük terhét azoknak a szülőknek, akik maguk is elkövették ezt a bűnt.


Az ígéret tárgyát képező imák:

  • Egy tized rózsafüzér - naponta.
  • Napi ima: Uram, Jézus! Édesanyád, Mária közbenjárására, aki szeretettel szült a világra Téged, valamint Szent Józsefnek, a bizalom emberének közbenjárására, aki születésed után gondoskodott Rólad, kérlek Téged annak a meg nem született gyermeknek érdekében, akit lélekben adoptáltam, és akit a halál veszélye fenyeget. Kérlek, adj szüleinek szeretetet, és bátorságot, hogy meghagyják gyermekük életét, amelyet Te magad rendeltél számára. Amen. 
  • Valamilyen önkéntes vállalás, amely tetszés szerint lehet pl. hetente egy szentáldozás, böjt, önmegtagadás, küzdelem valamely hibánk ellen, a Szentírás olvasása, vallási ismereteink elmélyítése, szentségimádás, karitatív cselekedet, egyedülálló anyák, vagy nehéz helyzetben élő családok támogatása stb.

      Az ígéretet tevő nemcsak a magzat életéért imádkozik, hanem egyben a szülők, a családok, a társadalom gondolkodásmódjának helyes irányban történő fejlődéséért is. Mindez mély hitet, és áldozatkész, tiszta, önzetlen szeretetet feltételez, hiszen akik a lelki adoptálásra vállalkoznak, olyan gyermekért imádkoznak, és hoznak különböző áldozatokat, akit nem ismernek, akit a földi életben sohasem fognak magukhoz ölelni, aki az emberi fogalmak szerint sohasem lesz az „övék”Ígérettétel:

  
Szentséges Szűz, Istenanya, Mária, Isten összes angyalai és szentjei,
   a meg nem született magzatok védelmében való segítségnyújtás vágyától vezetve
   én   ……………………………………(név) elhatároztam, és ígérem,
   hogy …………………………….... (dátum)- tól kezdődően,
   (………………………………………………………….   ünnepe alkalmából)
   lélekben adoptálok egy gyermeket, akinek nevét egyedül Isten ismeri.
   Kilenc hónapon át mindennap imádkozom élete megmentéséért, valamint azért,
   hogy születése után törvényes és tisztességes életet élhessen.
   Imádságaim e szándékra a következők lesznek: egy tized rózsafüzér,
   (önkéntes felajánlásaim……………………………………………..), valamint azaz ima,
   amelyet ezért a magzatért most mondok el először (lásd fennebb).

Koncz Éva

2017. március 23., csütörtök 11:41

Keresztény Ifjúsági Találkozó 2017 Debrecen

A debreceni Szent József Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium adott otthont 2017. március 18-án a 2017. évi Keresztény Ifjúsági Találkozónak. A vendéglátó intézmény alapítása 20. évének eseményeit zárta le a találkozó, amelyen a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye területéről 13 felekezeti iskola diákjai és tanárai az ökumenizmus jegyében töltötték együtt a napot.

A találkozót a Szent Anna Székesegyházban a római és görögkatolikus, az evangélikus és a református egyház képviselői nyitották meg: Felföldi László, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye általános helynöke, dr. Seszták István, Hajdúdorogi Főegyházmegye Érseki Hivatala főhelynök, Asztalos Richárd evangélikus lelkész, igazgató, Derencsényi István, Tiszántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője.

A köszöntők kiemelték, hogy az egyházi iskolákban tanuló diákok különleges, tanítványi meghívást kaptak az elmélyült istenismeretre, amely biztossá teszi őket a szeretetben, hogy képesek legyenek találkozni embertársaikkal és Istennel.

A találkozó napján a 160 diák és 30 tanár színes, változatos projekt-alkalmakon vehetett részt: hittani és irodalmi játékon, kreatív művészeti foglalkozáson, sport vetélkedőn, elsősegély gyakorlaton, informatikai bemutatón. Nem hagyományos tanulmányi versenyeken, hanem a különböző műveltségterületek tudásanyagát aktívan, gyakorlat- és élményközpontúan felvonultató műhelyek segítségével szólították meg a házigazdák a vendégeket.

A nap a Szent László-emlékévhez kapcsolódóan a Szent József gimnázium diákjai zenés irodalmi, művészeti előadásával zárult.

 

Dr. Bódis Zoltán

igazgató

Szent József Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium

2017. március 14., kedd 11:03

Újabb szentimrés siker

A nyíregyházi Szent Imre katolikus gimnázium diákja, Havasi Gergely 11.a osztályos tanuló a fizika Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny  2. fordulójában kiválóan szerepelt.

A döntőbe a legalább 24 pontot elért versenyzők jutottak tovább. A 30 továbbjutó tanuló közül a legmagasabb pontszámot (60 pont) Gergő szerezte meg.

Felkészítő tanárai Leitner Lászlóné és Tarján Péter voltak.

Köszönjük szülei, tanárai és diáktársai támogatását az eddigi felkészülésben. Kívánunk további sikereket!

 

Kaszásné Tóth Judit

igazgató helyettes

Naptár

« Március 2017 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Linkajánló

kurir logo Radio Vaticana logo bonum 
 kat radio  SzentIstvanradio  ujember
mkpk logo 0   vatican  oromhir
cursillo hal kolping
templom logó
kepmas
szentkut
 oseinkhite banner180x300 Máriapócsi búcsúk 2016 2 0  szbap
DMK logo 1  nyhmuv kp

Napi evangélium

Napi Evangélium RSS
  • 2017. december 15. – Péntek (Mt 11,16-19)
    Egy alkalommal így szólt Jézus a néphez: „Kihez hasonlítsam ezt a nemzedéket? Hasonlít a piacon tanyázó gyermekekhez, akik odakiáltják pajtásaiknak: „Furulyáztunk, de nem táncoltatok. Siránkoztunk, de nem zokogtatok.” Eljött János. Nem eszik, és nem iszik;...

Magyar Kurír friss hírei

Katolikus Hírportál

Facebook oldalunk

Youtube csatornánk