Legény Máté alkotásai a DIÁKMŰHELY sorozatban

A kisvárdai Szent László katolikus köznevelési intézmény 30. születésnapját ünnepelve újabb kiállításnak adott otthont az intézmény aulájában nyílt intézményünk aulájában. A Diák-önkormányzat által támogatott kiállítás sorozatban Legény Máté 10. b osztályos diák mutatja be alkotásait.

Legény Máté tollrajzaival – amelyen a magyar történelem jelentős eseményei, versillusztrációk és épített örökségünk emblematikus erődítményei, mint pl. Vajdahunyad vára, Boldogkőváralja vára egyaránt megjelennek –, a magyar kultúra napját is méltóan ünnepelhetjük.

Külön figyelmet érdemelnek a szentek életét feldolgozó alkotásai. Köztük védőszentünk, Szent László legendáinak képciklusai lehetőséget nyújtanak a kiállítás látogatóinak, hogy felelevenítsék vagy megismerjék választott példaképünk életét.

Máté a kiállításmegnyitón is értékes gondolatokkal gazdagította az érdeklődőket, így vall az alkotómunkájáról: „Az évek során kialakult saját stílusomon keresztül, rajzokban fejezem ki gondolataimat. Katolikus hitem cselekvő részvételre buzdít, rendszeresen ministrálok a templomban, illetve munkáim jelentős részét az egyházi témák adják. Történelmi tematikát is szívesen választok. Igyekszem élményt nyújtani munkáimmal a művészetet kedvelő embereknek. Alkotásaimat meghatározza az aprólékos kidolgozottság és az igényesség. Rajzaimat bal kézzel, grafit vagy színes ceruzával, illetve különböző színű tollakkal készítem. Alkotómunkám közben vagy zenét hallgatok vagy különböző történelmi vonatkozású filmeket nézek.”

Köszönjük, hogy Rozinka László tanár úr, akire Máté mestereként tekint, inspirálja, motiválja tanítványát. Ennek köszönhetően Máté kimagasló eredményeket ér el országos és nemzetközi képzőművészeti pályázatokon, könyveket illusztrál és lehetőséget kap munkái kiállítására.

Legény Máté kiállítása a művészetek találkozását tükrözi: a versek, novellák, történelmi visszaemlékezések részletei gazdagítják a könyvillusztrációkat.

A kiállítás megnyitó híven követte a Muzsikál a lélek irodalmi antológiából vett gondolatot:

„Költő, szívek húrján játszol,

s elvarázsol

éjjel a szférák zenéje…”

Köszönjük, hogy a szférák zenéjébe beavatást nyerhettünk a kiállítás megnyitóján a szentlászlós diákjaink előadásában: Máté Csaba Csongor (8.a) csellójátéka a Vivaldi 3. szonátájának részletét, Papp Júlia (3.b) hegedűjátéka pedig Sugár Rezső: Dal és tánc című művét tolmácsolta a tárlat megnyitójára összegyűlt érdeklődőknek.

Kaszásné Tóth Judit

intézményvezető

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye