A debreceni Szent József katolikus köznevelési intézmény felújított általános iskolájában szeptembertől immár 11 osztály tudja elkezdeni a tanévet – Megáldották a felújított iskolát

Befejeződtek a Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium köznevelési intézmény általános iskolai épületének rekonstrukciós és bővítési munkálatai. A tagintézmény átadását, megáldását 2022. június 16-án ünnepelték.

A rangos esemény megkezdésekor dr. Bódis Zoltán intézményvezető köszöntötte a megjelent vendégeket, és személy szerint köszönetét fejezte ki az iskola alapításában, fejlődésében, gazdagításában tett segítségükért, szolgálatukért Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspöknek, Bosák Nándor nyugalmazott püspöknek, dr. Krakomperger Zoltán helynök, plébánosnak, dr. Törő András püspöki irodaigazgatónak, Géczi M. Erzsébet nővérnek, a Boldogasszony Iskolanővérek képviselőjének.

Külön üdvözölte az ünnepség díszvendégeit: Soltész Miklóst, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárt, dr. Pósán Lászlót, a terület országgyűlési képviselőjét, dr. Papp Lászlót, Debrecen polgármesterét, dr. Harsányi Endre rektorhelyettest (DE), Némethné Székely Julianna és Türk László EKIF főigazgatókat, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fenntartása alatt működő köznevelési intézmények vezetőit, Béres Nándor gazdasági igazgatót, Ágoston László tervezőt, Tóth Norbertet, a kivitelezés képviselőjét, Péter Szabolcs építésvezetőt, Sztupa András műszaki ellenőrt, valamint az intézmény tanítóit és alsó tagozatos tanulóit.

Soltész Miklós államtitkár köszöntő beszédében többek között azt hangsúlyozta, hogy napjainkban mindannyiunk életében sok gond, nehézség van jelen, de örömforrásként körülvesznek bennünket a gyermekek. Ezt az örömöt kell mindannyiunknak megtalálni. Az államtitkár visszatekintett a néhány héttel ezelőtt megrendezett közel ezerfős egyházmegyei KÖVET fesztiválra, ahol, mint mondta, az egyházmegye bemutatta, hogy micsoda értéket jelent az egyházi iskola. Ezt ünnepelhetjük most is a felújítás utáni ünnepségen, amely arra is utal, hogy az egyházmegye már sokadszor úgy gondolkodik, hogy fontos a város, a kormányzati támogatás, de vannak olyan beruházások, amelyeket saját magának kell megoldania. Ebben a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye élen jár – fogalmazott.

Dr. Pósán László képviselő hangsúlyozta, óriási szerepe, felelőssége van az egész intézménynek, és jó kezekbe kerülnek az itt tanulók, hiszen a legjobb nevelésben, felkészítésben részesülnek. A nyugati világot jellemző oktatási rendszer a katolikus egyház gyökereiből táplálkozik. Komoly helye és szerepe van az egyházi iskoláknak a mai világ oktatási rendszerében, amire lehet jövőt építeni, hiszen a következő generáción múlik, hogy merre haladunk tovább.

Dr. Papp László polgármester megfogalmazta, hogy Debrecen egy olyan korszakát éli, amikor a fejlődés jól érzékelhető, kitapintható – utalt az oktatási intézmények fejlődésére is, hiszen óvodák, iskolák, bölcsődék jönnek létre, újulnak meg a városban. De egyetlen egyházi beruházás sem választható el a lelki építkezéstől. Ezek az épületek soha nem öncélúan valósulnak meg. „Ti magatok is épüljetek fel lelki házzá” idézte a polgármester Péter apostolt a Szentírásból. Minden ilyen háznak azt kell tehát szolgálnia, hogy megteremtse az ember belső épülésének lehetőségét. Debrecenben az oktatás ügye csaknem fél évezrede elválaszthatatlan a város fejlődésétől és keresztény elköteleződésétől.  

Papp László mindezt számadatokkal is igazolta. A város köznevelési-közoktatási intézményeibe járó gyermekek létszáma mintegy 39 ezer fő. A 3-18 év közötti diákság csaknem 25 %-a egyházi iskolába jár, ezzel megőrizve az oktatás és a város keresztény karakterét. Ez az arányszám az országban az egyik legnagyobb – tette hozzá a polgármester.

A jelenben, de a jövőért dolgozunk. Amikor gyermekeket tanítunk, a jövőt építjük – fogalmazott Palánki Ferenc megyéspüspök, utalva az egyházmegyei beruházásokra, kiemelve az összefogás fontosságát is, amelynek gyümölcseit láthatjuk állomásról állomásra. Majd Szent Pált idézte, aki az evangélium terjedéséről azt mondta: „Én ültettem, Apolló öntözte, de a növekedést az Isten adta” (1Kor 3,6). „A Szent József Gimnáziumot Nándor püspök alapította, én öntözöm, fejlesztem, de a növekedést Isten adja. Ezzel a meggyőződéssel építkezünk és fejlesztjük, bővítjük intézményeinket” – fogalmazott a megyéspüspök.

Ezután ismét a Szentírásra utalt a megyéspüspök. Szent József, akinek gondoskodása alatt növekedett maga Jézus Krisztus, tanúja volt annak, hogyan növekedett fel az Istenember. Segítette, gondozta, nevelgette, tanítgatta. Ennek az iskolának, az itt tanulóknak a növekedését is Szent József oltalmába kell ajánlani és akkor biztosítva van a jövőjük.

Az összefogás csodái tehát az egész egyházmegyében láthatóak. A debreceni iskola 2012-ben még csak középiskolaként működött, akkor 222 növendéke volt, most 860, de már van általános iskolája és óvoda is, és reményeik szerint idén ősszel átadják a Megtestesülés-templom melletti óvodát is. Így lassan eléri ez az intézmény az ezer főt.  De nem ez a cél, és ez nem verseny, hanem segítő szándék, amellyel a jövőt építjük.

Ferenc püspök ezután utalt a napokban történő papi lelkigyakorlatra, ahol Keresztes Szilárd görögkatolikus püspök atya, lelkivezető Jézus örömeiről is beszélt. Az egyik öröme az volt, hogy tanítványai vannak. Nekünk is az az örömünk, hogy tanítványaink vannak, és ez kell, hogy bennünket s lelkesítsen – hangsúlyozta Ferenc püspök. Az egyházmegyének nem az a célja, hogy intézményeket tartson fönn, hanem hogy terjesszük az evangéliumot, mert ez örömhír minden ember számára, és erre az egyik legkiválóbb eszközök az oktató-nevelő intézmények. Szeptembertől átveszünk még egy iskolát Nyírkércsen, tehát növekszünk – tette hozzá, majd a debreceni intézményt érintő beruházásokról beszélve elmondta, 2016-ban állami forrásból megépült a sportcsarnok és 8 tanterem, a debrecen-józsai óvodához a várostól több mint 100 millió Ft-ot kapott az egyházmegye, továbbá egyházmegyei forrásból is bővítjük iskoláinkat. Itt is köszönetet mondott a kormánynak, a város vezetésének hogy támogatnak bennünket ebben a munkában, mert közös a cél: hirdetjük az evangéliumot, azt, hogy van értelme az életnek, hogy az élet nem pusztán csak az evilági szakasz, hanem Isten kegyelméből és szándéka szerint örök életünk van. 

Ezt követően Palánki Ferenc megyéspüspök megáldotta az intézményt, majd az ünnepélyes szalagátvágás következett.

Az ünnepség végén Bódis Zoltán röviden bemutatta az iskolát és bejárására invitálta a vendégeket: „1996-os megalakulása óta a Szent József sokat változott, egyre újabb épületekkel gyarapodott, új képzési formáknak adott helyet, de legfőképpen egyre újabb gyermek-nemzedékek tanulhattak nálunk az óvodás gyermekversektől betűvetésen át az érettségiig. Egy valami azonban nem változott, mégpedig iskolánk hitvallása: a hozzánk járó diákok számára teremtsük meg az otthonosság érzését, érezzék úgy, hogy megkapják a figyelmet, a törődést, ami éltet és megerősít a legnehezebb pillanatokban is. Hiszünk abban, hogy a tanulás élmény, a tudás megszerzése – különösen az általános iskolában – akár játék is lehet.

Így lett mindennapjaink része a lego-robot, a kutyás tanulás, a néptánc, a zeneiskola, a sportszakkörök, s ne feledkezzünk el a játékos angoltanulásról sem. A Szent József intézmény növekedett az elmúlt 25 évben, a növekedést Isten adja, mondja Szent Pál, s nekünk az a feladatunk, hogy ezt az isteni adományt továbbadjuk a ránk bízott gyermekeknek, a családoknak.”

Az ünnepségen műsorukkal közreműködtek az intézmény tanulói, az iskola kórusa és művészeti iskola tanárai.

Kovács Ágnes – Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye