A madárvilág katekétáitól tanultak egyházmegyénk katekétái az év végi hálaadó napon, Hortobágyon

„Életed eltölti javakkal, mint a sasé, megújul ifjúságod.” (Zsolt 103,3-4)

2022. június 17-én a Hortobágyi Nemzeti Parkban került sor a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye katekétáinak 2021/2022-es tanévet lezáró, közös hálaadó napjára.

Külön örömet jelentett nekünk, hogy egyházmegyénk főpásztora, Palánki Ferenc püspök atya velünk töltötte ezt a hálaadó napot. Érezhettük, amit Szent Ágoston fogalmazott meg: „Veletek vagyok keresztény, értetek vagyok püspök.” Köszönjük püspök atya!

A Halászbárka Fogadóközpontban Tóth László egyházmegyei hitoktatási referens atya fogadott minket, s közös imádság után indultunk neki a formabontó programnak. A napot Kató Csaba állandó diakónus, hortobágyi túravezető és felesége Kató-Bellavics Ágota mentálhigiénés lelkigondozó, tréner vezették a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársainak segítségével.

Távcsövekkel figyelhettük meg a hortobágyi madárvilág egy részét, ami nagy élmény volt mindenkinek. Ezután az elcsendesedés perceiben kapcsolódhattunk a természethez, a megfigyelt madarakhoz. Éreztük, amit Csaba is megfogalmazott: „A pusztának nagy ereje van, gyógyít.”

Csaba előadásából megismertük a középkori állattan-könyveket, a bestiáriumokat. Ezekben a természetben élő, az emberi lélek és a szabadság jelképeivé vált madarak, kőzetek mellett képzeletbeli, ám a középkorban valóságosnak hitt madárlények leírása, rajza is megtalálható.

Hogyan válhatott mindez a hitoktatók számára tartott tanévzáró hálaadás témájává?  

Isten minden teremtménybe belehelyezett valamilyen üzenetet, így mindegyik állathoz valamilyen erkölcsi tanulság is kapcsolódik. Lehet és kell tanulni a természettől, ahogy ennek a gondolatnak a megvalósulását láthatjuk Assisi Szent Ferenc életében is. A nap folyamán tehát azt néztük meg, hogy mit tanulhatunk mi, katekéták a különféle madaraktól.

Három mitikus állatra tekintettünk ilyen szemmel: a griff, a caladrius és a főnix madarakra, akiket a madárvilág három katekétájának is neveznek. Általuk tekintettünk a mögöttünk álló tanévre, hogy ki segítette a mi utunkat és mi kiét segítettük; ki tekintett ránk gyógyító szemmel, s mi kire tekintettünk így; ki vígasztalt minket, s mi kit vigasztaltunk.

Napunkat a Jó Pásztor ökumenikus templomban tartott szentmisével zártuk hála Hasulyó János atya vendéglátásának és Palánki Ferenc megyéspüspök atyának, aki bemutatta a szentmisét.

Sok tanúságot levonhatunk az ószövetségi történetből, megtaláljuk benne Isten üzenetét – utalt Ferenc püspök atya elmélkedésének bevezetőjében az olvasmányban elhangzott Jojáda főpap királlyá teszi Joást című szentírási részletre (2Kir 11,1-4. 9-18. 20). Ebben a történetben  az Istenhez hűséges és a Baál istent imádók összecsapását láthatjuk…  A történetet aszerint vonatkoztatathatjuk a saját életünkre, hogy bennünk is sokszor összecsapnak az Isten melletti érvek és a kísértések. A felolvasott jelenet arra utal, hogy mindenestül ki kell irtani magunkból a rosszat. Nincs megalkuvás. Nem mondhatom azt, hogy még egy kicsi belefér, nem utalhatok arra, hogy más is hasonlóképpen cselekszik, vagy a mai világban már nem lehet jól szeretni, a gyerekek pedig kezelhetetlenek, nem érdekli őket semmi…, mindenféle érveket mondunk – fogalmazott a püspök atya, majd azt hangsúlyozta, hogy az evangélium hirdetése feladatunk és lehetőségünk. Csodálatos, hogy mi, amiben hiszünk, azt átadhatjuk. Szent Ágoston mondja, hogy azért beszélünk, hogy ami az én értelmemben van, az ott legyen a tiédben, hogy ami az én szívemben van, az ott legyen a másiknak a szívében is. Azért törekszünk megalkuvás nélkül ragaszkodni az egy igaz Istenhez, hogy azt minél inkább át tudjuk adni azoknak, akiket az Isten ránk bízott.

„Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, ahol a moly és a rozsda megemészti, a tolvajok meg kiássák és ellopják. Gyűjtsetek inkább kincseket a mennyben, ahol sem a moly, sem a rozsda meg nem emészti, sem a tolvajok ki nem ássák és el nem lopják. Mert ahol a kincsed van, ott van a szíved is” (Mt 6,19-23).

Az evangéliumban elhangzottakra utalva a püspök atya elmondta, azok a kincsek, amelyeket nekünk keresni kell, nem a mi kincseink, hanem Istennek a kincsei, akiket ránk bíz.  Micsoda megtiszteltetés, méltóság az, hogy végtelen értékű gyermekeket, embereket bíz ránk. Mert minden ember végtelen értékű.

Vianney Szent János – amikor kinevezték Ars plébánosává, és közeledett a falu határához –, letérdelt és így imádkozott: Uram minden ember végtelen értékű, és te 200 végtelen értéket bíztál rám. És megtalálta azokban az emberekben nem a tökéletest, hanem a kincset, amit Isten rejtett el bennük.

Végül a főpásztor a napokban történő papi lelkigyakorlat témáját: Jézus örömei az evangéliumban idézte fel, ahol elhangzott, hogy Jézusnak örömet jelentettek a tanítványai. „Ezt az örömöt kívánom mindannyiótoknak, akiknek vannak és lesznek tanítványai! Ez nagy öröm, és persze sokszor nehézség is, de soha ne a problémát lássuk. Osszuk meg azokat a kincseket, örömöket, amelyeket Istentől kaptunk, amelyek feltöltenek bennünket a nyári szünetben és adjuk tovább azoknak, akikben megtaláljuk a végtelen értéket és szolgáljuk az isteni életet – fogalmazott a püspök atya, majd megköszönte mindenkinek az egész éves fáradozását és tartalmas pihenést kívánt, hogy ősszel újult erővel tudjunk ismét kincseket találni és Istent szolgálni mindenkiben.

Tóth László atya ezekkel a szavakkal invitált minket erre a találkozásra: „Szeretném, ha olyan élményben részesülnétek, amely szépségével, játékosságával, indirekt módon mutat rá a hivatásotok értékeire és személyes értékeitekre egyaránt. Célom, hogy élménybe csomagolva megerősödjetek a hivatásotokban.” Azt gondolom, hogy minden résztvevő nevében mondhatom, hogy tartalmas, élménydús és gyönyörű napot töltöttünk együtt. Köszönet érte László atyáknak és a Hitoktatási Iroda munkatársainak: Tóthné Bakai Bertának, Gerhes Józsinak és Kardos Gyurinak. Isten fizesse meg munkájukat bőségesen!

Kovácsné Török Tímea hitoktató

Fotó: Kovácsné Török Tímea, Gyarmatiné Komolai Mária, Nagy Lászlóné, Votykuné Aradi Angéla, Kerekes Orsolya Zsuzsanna, Nagy Attiláné, Kardos György hitoktatók, Kovács Ágnes

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye