Magasabb vezetői tanácskozást  tartott a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye EKIF irodája Debrecenben

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fenntartása alatt működő többcélú köznevelési intézmények magasabb vezetőinek tartottak tanácskozást  augusztus 17-én Debrecenben, a Szent József köznevelési intézmény dísztermében. A délelőtt folyamán Némethné Székely Julianna tanfelügyeleti és Türk László oktatásszervezési EKIF (Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága) főigazgatók értékelték az elmúlt tanévet, és a 2022/23-as tanévre vonatkozóan az előkészítő feladatokról is tájékoztatták a jelenlévőket.

A tanácskozáson elsőként Palánki Ferenc megyéspüspök köszöntötte a részt vevő intézményvezetőket, intézményvezető-helyetteseket, tagintézmény-vezetőket és az intézmények gazdasági igazgatóit. A főpásztor örömét fejezte ki a vezetők közösségéért, és mint mondta, augusztus 15-e, Nagyboldogasszony ünnepe és 20-a, Szent István király ünnepe környékén már megcsap bennünket az iskola szele, készülünk az új tanévre. Püspök atya nagy lendületet, örömet, jó egészséget, sok erőt és lelkesedést kívánt a pedagógusoknak az új iskolai év kezdetéhez, majd a munkához való hozzáállás példájaként a nagyszüleink szemléletét említette meg. Ők nem azt a kérdést tették fel, hogy miből élünk, hanem, hogy miért, kiért élünk. Püspök atya kérte a pedagógusokat, hogy mindenkinek legyen ott a tudatában az, hogy kiért dolgoznak. Végeredményben Istennek dolgozunk, Aki azt kéri tőlünk, hogy az iránta megélt szeretetünket mutassuk ki embertársaink felé – fogalmazott.

Ezután a főpásztor néhány technikai információról is tájékoztatta a jelenlévőket, és végül üdvözölte az új tagintézmények vezetőit. A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye köznevelési intézményeinek köre a 2022/23-as tanév kezdetétől bővül a nyírkércsi Petőfi Sándor Általános Iskolával, amely az ajaki katolikus köznevelési intézmény tagintézményeként fog működni. A tagintézmény vezetője: Csománé Zahorák Erzsébet. A debreceni Szent József köznevelési intézmény újonnan megépült Megtestesülés-tagóvodája is fogadja a gyermekeket a 2022/23-as tanévtől, az intézményegység vezetője: Szűcs Mónika.  

Ezt követően Béres Nándor egyházmegyei gazdasági igazgató tartott rövid tájékoztatást. Beszélt többek között az MVM energiaszolgáltatóval kötött keretszerződésről és ennek részleteiről. Tájékoztatta a jelenlévőket a gázárak emelkedéséről, rámutatva arra, hogy a jelenleg 200 Ft/m3 gázenergia 800 Ft/m3-re, vagy eföléfog emelkedni ez év október 1-től, ezért a költségvetés tárgyalásakor az intézményeknek szükséges egy energiatakarékos akcióterv kidolgozása. Komoly áremelkedés elé nézünk – fogalmazott a gazdasági szakember, majd ehhez kapcsolódóan nagyobb odafigyelést kért mindenkitől, különösen a saját konyhával rendelkező intézményektől a nyersanyag beszerzésében. Tapasztalták ugyanis, hogy ugyanaz a beszállító más-más beszerzési áron szállítja a termékét a különböző intézményeknek. Az igazgató javasolta az intézmények közötti kommunikációt a nyersanyagok beszerzéséről való tájékozódás végett is.

Béres Nándor igazgató a költségvetés módosításaival kapcsolatban szép, eredményes munkákról is beszámolt, megköszönte az intézményi gazdasági igazgatók munkáját, majd azt is elmondta, hogy az egyházmegye az első félévet a várakozásnak megfelelően zárta, igyekeznek a továbbiakban is tartani ezt az irányt. Végezetül egyéb technikai és határidős feladatokra is felhívta a vezetők figyelmét.

„Minden dolgotokat intézzétek szeretettel” (1Kor 16,14). Türk László EKIF oktatásszervezési főigazgató számokban, statisztikai adatokkal mutatta be a köznevelési intézményeket a 2021/22-es tanévre vonatkozóan.   

Bevezető gondolataiban úgy fogalmazott, hogy az elmúlt tanévet is áthatotta a pandémia, a digitális oktatás, de már könnyebben kezelték, mint az előző tanévet. Mint fogalmazott: minden feladatot szeretettel intéztek, így nagyobb gondok nélkül előre tudtak haladni.   

Ezután ismertette az emberi erőforrások minisztere 20/2021. (VI. 08.) EMMI rendeletének a 2021/2022.tanév rendjéről szóló jogszabályi hátterét, amely újabb feladatot is jelent az intézményeknek.

Talán keveset hallunk a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye alkalmazotti létszámáról, amely jelenleg 925 fő, ebből pedig 625 fő pedagógus dolgozik a fenntartása alatt működő köznevelési intézményekben. Ezt lebontva a főigazgató táblázatban mutatta be a nevelő-oktató munkát segítők, egyéb alkalmazottak és a nyugdíjba vonulók számát is.

Az intézményekben a feladatellátás szerinti bontásban 2 bölcsőde, 8 óvoda – amely az előttünk álló tanévben egy új, a Megtestesülés-tagóvodával bővül –, 10 általános iskola, – a 2022/23-as tanévtől szintén egy, a nyírkércsi Petőfi Sándor Általános Iskolával bővül –, továbbá 4 gimnázium, 1 szakképzés, 2 Alapfokú Művészeti Iskola (AMI), és 3 kollégium található.

A táblázat alapján a 131-1041 fős intézményekben tanulók számának alakulását is nyomon követhetjük, és mindez az alapfeladatok szerinti megosztásban is megmutatkozik.

A főigazgató beszélt még számos adatról, információról majd az utolsó képeken a teljesség igénye nélkül a fejlesztéseket mutatta be, mindenekelőtt kihangsúlyozva, hogy jelenleg is sok építkezés zajlik az egyházmegye köznevelési intézményeinek területén. Az elmúlt tanév fejlesztései között új óvoda átadásáról, sportudvarok, tornatermek, tantermek felújításáról, tornacsarnokok, rekortán sportpályák átadásáról, iskolabővítésről, konyhafelújításról, fűtés- és épületkorszerűsítésről beszélt.

Némethné Székely Julianna tanfelügyeleti EKIF főigazgató a tanulmányi munkát értékelte.

Bevezető gondolataiban Carl Rogers jezsuita szerzetes, Nyitott kézzel szeretni című írásából idézett: „Valaki egyszer észrevett egy pillangót, amint éppen a bábjából próbált kimászni. Az illető a folyamatot túl lassúnak találta, ezért gyengéden lehelni kezdte a lepkét. A meleg fuvallat fel is gyorsította a folyamatot. De ami kibújt a bábból, az nem lepke lett, hanem egy szétroncsolt szárnyú lény.”

A növekedési folyamatot nem kell felgyorsítani, csak azt érjük el, hogy tönkre tesszük. Legyünk türelemmel, és adjuk meg minden életkornak a maga helyét. A katolikus iskolákban az a fontos, hogy egészséges és jó értékrendű gyermekeket neveljünk – fogalmazott a főigazgató.

Ezt követően a tanulmányi statisztikát mutatta be az intézmények vonatkozásában, és ismertette az egyházmegyei tanulmányi átlagot is, kezdve a 2014/15-ös tanévtől a 2021/22-es tanévvel bezárólag. A táblázatban is látható, hogy a számok folyamatos emelkedést mutatnak.

A tanfelügyeleti főigazgató ezt követően a magatartás, szorgalom és tantárgyi tanulmányi átlagokat is bemutatta, és a jelenlévők láthatták az érettségi és a nyelvvizsga eredményeket is. A vezetők képet kaphattak az országos, regionális, megyei, városi versenyeredményekről és a mérési eredményekről is.  

Megelégedettséggel töltötte el a résztvevőket az az összesítés, amely megmutatta a 2021/22-es tanév kitűnő tanulóinak számát, amely 2022-ben 1101 fő volt.

Számos emelkedő tendenciát mutató táblázat jelezte, hogy az egyházmegye fenntartása alatt működő köznevelési intézmények a fejlődés, előrehaladás útján járnak. Ezt igazolja a nevelőtestületi dicséretek száma is. Az igazgatói, osztályfőnöki, szaktanári dicséretekben összesen 7116 alkalommal részesültek a tanulók.

A főigazgató végül a 2022/23-as tanév kiemelt feladatairól is tájékoztatta a vezetőket. Többek között kihangsúlyozta a mindennapok vallásgyakorlatainak megerősítését, lelki programok,  lelkigyakorlatok, lelkinapok szorgalmazását, támogatását; a Megtestesülés Tagóvoda – 1 induló óvodai csoportjának sikeres működtetését; a nyírkércsi Petőfi Sándor Tagiskola befogadását; a 2020/2021. tanévben induló két tanítási nyelvű képzés erősítését a Szent Imre, Szent László, Széchenyi István, Báthory István katolikus köznevelési intézményekben; a NAT felmenő rendszerben való bevezetését; a felkészülést az új érettségi követelményekre; sikeres beiskolázást; a gyermek és ifjúságvédelmi rendszert fejlesztő projektben való részvételt, jó gyakorlatok átadását; a fenntartói stratégiai tervben megfogalmazottak folyamatos teljesítését; a digitális módszertani kultúra folyamatos fejlesztését – felkészülést az esetleges újabb digitális oktatásra…

A vezetői tanácskozáson az intézményvezetők lehetőséget kaptak, hogy röviden bemutassák intézményüket, majd a jelenlévők kiscsoportokban is megosztották egymással gondolataikat, megismertették jó gyakorlataikat, a jövőre vonatkozó terveiket.

Az előadásokat bemutató prezentációkat augusztus végén közzé tesszük az egyházmegye oldalán.

Kovács Ágnes – Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye