„Az Úrnak dalolok egész életemben…” (Zsolt 103, 33) – Pro Communitate Christiana – A keresztény közösségért-díjjal köszönték meg Dobos Mihálynak, a Szent Anna-székesegyház kántor-karnagyának 45 évi kántori és 30 évi debreceni szolgálatát

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök Dobos Mihály kántor-karnagy 45 éves kántori és 30 éves debreceni szolgálatáért és családjáért hálaadó szentmisét mutatott be augusztus 22-én, a Boldogságos Szűz Mária királynő emléknapján a debreceni Szent Anna-székesegyházban.

„Az Úrnak dalolok egész életemben … Bárcsak fogadná tetszéssel dalomat” (Zsolt 103, 33-34). – A főpásztor a szentmise elején e zsoltár szavaival köszöntötte az ünneplő egyházzenészt. Az Egyház és a szent liturgia szolgálatáért az ő és családja életére Isten áldását kérte, valamint a Szűzanya közbenjárását, hogy az énekével, zenéjével a földi liturgiát összekösse a mennyei liturgiával.

A szentmise homíliáját dr. Krakomperger Zoltán plébános tartotta, aki mindenekelőtt a Boldogságos Szűz Mária királynői méltóságáról megemlékező ünnepről beszélt: Ezt a napot XII. Pius pápa rendelte el 1954-ben Szűz Mária mennybevétele hitigazsága kihirdetésének 4. évfordulóján. Az emléknap tartalmát a II Vatikáni Zsinat így tárja elénk: „A szeplőtelen Szüzet, aki mentes maradt az eredeti bűn minden szennyétől, földi életének végeztével az Úr testben és lélekben fölvitte a mennybe és a mindenség Királynőjévé magasztalta, hogy tökéletesebben hasonuljon Fiához, az uralkodók Urához…”

Dicsőítjük és áldjuk a mindenható Istent, hogy a mennyben megkoronázott Szent Szűzben a biztos remény és vigasztalás ragyogó jelét adta nekünk, Isten zarándok népének. Isten dicsőítésében és üdvözítő művének magasztalásában van segítségünkre egyházközségünkben immár 30 éve – 1992. augusztus 22-e óta – Dobos Mihály kántor–karnagy az éneklésével és a katedrálishangzásúvá fejlesztett orgonaszóval. Az egyházközség hálát ad az ő 30 évi kántor-karnagyi szolgálatáért, amely egyházunk szent zenére vonatkozó tanítását ismerő és követő, minden szempontból igényességre törekvő, és ezért az eszményihez közelítő szolgálat. Annak érdekében, hogy kántori szolgálata a lelkeket Istenhez és az égiekhez emelje, folyamatosan képezte ének-zene ismeretét – fogalmazott Zoltán atya, majd Dobos Mihály szakmai életútját mutatta be:   

1994-ben elvégezte az Országos Magyar Cecília Egyesület kántortovábbképzőjét és egyházkarnagyi képzésen is részt vett. Tanulmányait 1999-ben fejezte be egyházkarnagyi oklevél megszerzésével. 2000-2004 között a Debreceni Egyetem egyházzene szakán tanult (BA); 2008-2010 között Egerben, az Eszterházy Főiskolán szerzett ének-zene tanári diplomát. 2011-2013 között ismét a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán, egyházzene tanári diplomát szerzett (MA).

Hosszú, aprólékos munka után elkészítette a teljes egyházi év liturgikus énekeit követve a Graduale Romanum énekrendjét. Ennek a munkának eredményeként született meg a Magyar Graduale című énekeskönyv. E kiadvány öt kiadást ért meg, és az ország különböző templomaiban használják. Ma már a Szent Anna-székesegyházban minden szentmisén az egyház hiteles és gazdag énekeit énekelhetjük.

A Szent Anna-templom, jelenleg székesegyház egykor híres kórusát a Debreceni Szent László Kórust újjászervezte. A kórus néhány kiemelkedő teljesítménye: 1996-ban a norvégiai kórusverseny, 2001-ben a franciaországi Amiens-ben megnyert verseny, de számos fellépésük hazánk különböző templomaiban emlékezetes marad, köztük a Mátyás-templomban történt szolgálatuk. 1994 óta minden hónapban egy orgonás áhítatot is szervezett. Magyarország majdnem minden jelentős orgonaművésze megfordult nálunk. Ezeken a koncerteken az orgonairodalom jelentős része megszólalt. 2000-ben megszervezte az egyházmegyei kántorképzőt, amelyen 2019-ig négyévenként sokan szereztek kántori oklevelet. 2000-től 8 éven át a Szent József Gimnázium ének-zene tanára volt, majd tanított Hajdúhadházon, Egyeken és a Nyíregyházi Szent Imre Gimnáziumban. Jelenleg Kabán szolfézst oktat. A tanításban elsődleges feladata a szakmai ismeretek átadása után nevelő természetű, célja az ifjúság zenei ízlésének formálása az örök értékek szerint.

Zoltán atya Dobos Mihály eddigi életútjára tekintve megemlékezett az őt önzetlenül segítőkről, és számos jóakarójáról, akik közül sokan részt vettek ezen a hálaadó szentmisén. Mert a hálátlanság a gőg gyümölcse, hallgatólagos dicsekvés – fogalmazott a plébános. Aki nem ad hálát, az annak a tévedésnek az elvakult foglya, hogy amit elért, az saját képességeinek eredménye, nem pedig Isten meg nem érdemelt ajándéka. Lehet csupán az ajkakkal hálát adni, de az így hálálkodó ember szívében a maga érdemei jutalmának tartja a kapott kegyelmeket, mint a dicsekvő farizeus. Hálaadásunkban bennünket az a felismerés vezet, amelyet Szent Pál így hagyott ránk: „Mid van, amit nem kaptál, ha pedig kaptad, miért dicsekszel, mintha nem kaptad volna?” (1Kor 4,7)

„Kedves Misi! Isten nagylelkűen elhalmozott adományaival, ennek mindannyian tudatában vagyunk. Így állunk Isten előtt, nincs semmink, ami valóban a tulajdonunk lenne. Mindent tőle kaptunk, és e végtelen nagylelkűség viszonzására nincs más eszközünk, minthogy hálánk kifejezéseképpen felhasználjuk ezeket az adományokat, mert Isten az emberrel együtt járja az utat. Ezért Isten egyre nagyobb dicsőségére használd fel ezeket az adományokat az elkövetkező években, évtizedekben a hit elsajátításában, továbbadásában, ünneplésében, valamint a hitbeli meggyőződés szolgálatában a szeretetszolgálat különféle vonatkozásaiban és a testvéri közösségben…” köszöntötte Zoltán atya zárógondolataiban munkatársát, kántor-karnagyát.

Ezt követően pedig közkinccsé tett három – az ünnepelt egyházzenésznek szóló – pályatársi és baráti üdvözletet: dr. Dobi Bálint és felesége, Jakab Hedvig orgonaművész; dr. Kovács Szilárd, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének igazgatója és a Pécsi Bazilika orgonaművész zeneigazgatója; dr. Karasszon Dezső orgonaművész, egyházzene-történész, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara nyugalmazott egyetemi tanára, az Orgona és Egyházzenei Tanszak meglapítója köszöntötték levelükben az ünnepelt kántor-karnagyot.

Zoltán atya végül bejelentette, hogy Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyepüspöke Dobos Mihály kántor-karnagynak, az egyházzene kimagasló szintű művelésének és a  hitélet áldozatos szolgálatának az elismeréséül Pro communitate christiana – A keresztény közösségért-díjat adományozta. A díjat Palánki Ferenc megyéspüspök adta át a szentmisén.

A szentmise végén folytatódott az ünneplés, Szilágyi Gyula és Sárosi Dániel orgonaművészek orgonakoncertet adtak a székesegyházban barátjuk és pályatársuk Dobos Mihály tiszteletére.

Kovács Ágnes – Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye