A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye tanévnyitó ünnepségén Palánki Ferenc megyéspüspök díjakat- és magasabb vezetői kinevezést adott át intézményvezetőknek, pedagógusoknak

Óvodaátadással egybekötött tanévnyitó ünnepséget tartottak augusztus 26-án Debrecenben a Megtestesülés-templomban. Ezen az alkalmon Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök díjakat- és magasabb vezetői kinevezést adott át.

Magasabb vezetői megbízást kapott: dr. Bódis Zoltán intézményvezető (Debrecen)

Palánki Ferenc megyéspüspök köszönetét fejezi ki dr. Bódis Zoltán eddigi magasabb vezetői munkájáért, az intézmény lelki fejlődésének példamutató elkötelezettségéért. Az intézményvezetőt újabb 5 évre (2022. július 1. napjától – 2027. július 1. napjáig) bízta meg a Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kolégium többcélú köznevelési intézmény intézményvezetői feladatainak ellátásával.

Püspök atya kéri, mint az iskola magasabb vezetője, kollégáival szolidáris egységben, felelősséggel munkálkodjanak az iskola jó hírének megőrzésén, az ifjúság hatékony, sikeres nevelésén. Munkájában fordítson nagy gondot az oktató-nevelő munka színvonalának, katolikus szellemiségének fejlesztésére; az intézmény dolgozóinak keresztény szellemű, kollegiális közösséggé formálására.

Szent Gellért-díj arany fokozatát kapta: Kaszásné Tóth Judit intézményvezető (Kisvárda)

Kaszásné Tóth Judit1993-ban szerzett magyar nyelv és irodalom-angol szakos középiskolai tanári diplomát, és a Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola tantestületének aktív tagja lett. Az intézményben a mindennapi aktív, színes, jó kedélyű órák megtartása mellett 1994-től munkaközösség vezetőként is meghatározó szerepet vállalt az intézmény arculatának alakításában. 2012 augusztusától nevelési igazgatóhelyettesként folytatta munkáját. 2019 júliusától a kisvárdai Szent László Katolikus Gimnázium, Technikum, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium és Óvoda intézményvezetője.

   Szakmai fejlődése érdekében több posztgraduális képzésen vett részt. Tanulmányai során a katolikus nevelés iránt elkötelezve választotta meg szakvizsgás képzéseit, melyeket sokszínűen használ fel a mindennapi életében, a munkája során. Tehetségfejlesztő, vezetőtanár, mentor, minősítési szakértő és tanfelügyelő, monitoring szakértő, pedagógiai munkájára az önzetlen segítőkészség jellemző.

  Több publikációja is megjelent tehetséggondozó program leírása, fejlesztési lehetőségei, innovatív oktatási módszerek, népművészet, népi kézművesség témákban.

A Szent Imre 25-a Szent Imre többcélú intézmény jubileumi emlékkönyvének főszerkesztője. Több kutatási anyag aktív résztvevője.

Munkája elismeréseként:

2017. június 1-én a Nyíregyháza Megyei Jogú Város által „Oktató-nevelő munkáért Vietórisz József- díjban” részesült.

2017. szeptember 2. Szent Gellért érdemérem ezüst fokozatát vehette át

Szent Gellért díj ezüst fokozatát kapta: Sebők Mária történelem szakos tanárnő (Nyíregyháza)

Sebők Mária történelem szakos tanárnő, 40 év szolgálat után fejezi be aktív nevelő-oktató munkásságát. Pályáját általános iskolában kezdte, majd a művészeti szakközépiskolában eltöltött évek után a nyíregyházi Szent Imre köznevelési intézmény közösségét gazdagította a személyiségével, ahol sikeresen és kiemelkedően végezte munkáját.

A nevelőtestület életében meghatározó, közösséget alakító szerepet töltött be. Éveken keresztül irányította és koordinálta a Belső Ellenőrzési Csoport munkáját. Példaértékű szakmai munkáját dicséri, hogy közép- és emeltszintű érettségi vizsgákon kiváló eredménnyel szerepeltek diákjai.

Tehetséggondozó tevékenységének eredményességét diákjai megyei regionális versenyeken elért helyezései, országos döntőkben elért sikerei fémjelzik. Szaktanárként mindig nagy hangsúlyt helyezett tanítványai erkölcsi nevelésére, pályaválasztások, közösségi tevékenységük irányítására.  Jó munkakapcsolatot alakított ki a szakmai szervezetekkel, szakmai fórumok rendszeres résztvevője.

Fontos feladatának tekinti az esélyegyenlőség biztosítását, a hátrányos helyzetben élők megsegítését. Hiteles emberi személyisége példa a diákok és kollégák előtt egyaránt.

Szent Gellért díj ezüst fokozatát kapta: Gáncs Tamásné közgazdász, tanárnő (Kisvárda)

Gáncs Tamásné a Szent László Katolikus Gimnázium, Technikum és Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola elkötelezett, kiváló közgazdász tanára.

Pedagógusi pályáját közel negyven éve, 1983-ban kezdte iskolánk jogelőd intézményében. A szakképzés meghatározó pedagógus személyisége. Szorgalmas, becsületes munkája mintául szolgál nem csak tanítványainak, hanem pedagógustársainak is.

Közgazdász tanárként a technikumi gazdálkodás és menedzsment ágazat szakmai programjának kidolgozásában jelentős szerepet vállalt. Az OKJ képzés magas szintű kimeneti követelményeire sikeresen készíti diákjait. Folyamatosan frissíti tudását, az állandóan változó gazdasági-jogi környezetben magas szinten helytáll a tudástranszfer alkalmazásában. Ugyanazzal a lelkesedéssel utánozhatatlan lelkiismeretességgel készül tanóráira, mint pályája elején.

Németh László írta: „Azért vagyok pedagógus, hogy a természetnek nyers gyémántját szép vigyázattal csendben csiszoljam kristályba.” Tanárnő ebben a szellemben éli meg pedagógusi hivatását, hiszen nem csak szakmát tanít, hanem kitartásra, pontosságra, szorgalomra és emberségre nevel. A kisvárdai Római Katolikus Egyházközség tagja, aki keresztény elkötelezettségét a szolgáló szeretet jegyében éli meg intézményünk közösségében is. Kedves szóval, jó szándékkal csiszolja tanítványai elméjét és viselkedését. Barátságos, kedves, segítőkész jelleme miatt kollégái is szeretik és tisztelik.

Szent Gellért díj ezüst fokozatát kapta: dr. Bálint Albertné tanító, rajz szakos tanárnő (Mátészalka).

Dr. Bálint Albertné tanárnő négy éve a mátészalkai Széchenyi Katolikus Iskola pedagógusa, de a pályán már huszonhat évet töltött el.

Felsőfokú tanulmányait a Zsámbéki Katolikus Tanítóképző Főiskolán kezdte, ahol nagyszerű tanárai voltak, akik a keresztény értékrend szellemében nevelték tanítványaikat. Itt rajz és környezetvédelem szakkollégiumot és bibliaismeret speciálkollégiumot is végzett. A diploma megszerzése után a bakonyszentlászlói Szent László Általános Iskola és Óvodában dolgozott tanítóként, ahol az alsó és felső tagozatos tanulók oktatásán, nevelésén kívül művészeti táborokat szervezett, közösségi programokat, kirándulásokat, műsorokat vezetett. Az általános iskola és a győri Hangfestő Művészeti Iskola közös szakmai munkájában, projektjeiben összekötő, szervező szerepet töltött be. Ekkor alakult ki szakmai hitvallása, miszerint a gyermekeket csak kellő szelídséggel, jó szóval lehet eredményesen oktatni.

2002-ben másoddiplomát, rajztanári végzettséget szerzett.

2015-től másfél éven át két művészeti iskola (Abigél Többcélú Intézmény-Nyíregyháza és a Fedics Mihály Alapfokú Művészeti Iskola- Nyírbátor) pedagógusa volt. Művészeti nevelés keretében halmozottan hátrányos helyzetű, főként roma származású tanulókkal foglalkozott.

2018 szeptemberétől a Széchenyi Katolikus Iskola pedagógusa lett. „Ez az iskola az, ahol úgy érzem, pályafutásom és szakmai múltam minden eddigi szála összekapcsolódik. A hozzám közelálló katolikus szellemiséget testközelből adhatom át a gyerekeknek. A reggeli lelki percek, az evangélium olvasása, a tananyagban fellelhető és megjeleníthető keresztény értékek mind ezt mutatják.” – olvasható a szakmai életútjában.

Tanárként, tanítóként a következetesség, a szakmai igényesség, az elkötelezett odafigyelés jellemzi munkáját. Szeretetteljes személyiségének köszönhetően a szülők és gyerekek szeretetét, tiszteletét, elismerését tudhatja magáénak. 

Tanítónőként a magyar nyelv oktatását végzi, tanárnőként a művészetek szeretetére neveli diákjait. Ezeken a területeken nem csak kiváló eredményeket tudhat magáénak, de szívügyének tekinti a lemaradók felzárkóztatását, a nehezebben haladók segítését is.

Pro Communitate Christiana – A Keresztény Közösségértdíjat kapott:  Kirilla Pál intézményvezető (Egyek)

Kirilla Pál Debrecenbe a piarista hagyományokat követő Szent József Gimnázium kollégiumában prefektusként, majd nyolc éven keresztül kollégiumvezetőként dolgozott. Neve meghatározó maradt a mai napig is ebben az intézményben. 2014-től az egyeki Szent János Katolikus Bölcsőde, Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatójaként, egyházközségi és önkormányzati képviselőként, akolitusként szolgálja hűséggel, emberséggel, nagy szakértelemmel azokat, akiket a Jóisten rábízott. Alázatos egyszerűségben és érző szívvel akolitusként ő vezeti a pap távolétében az igeliturgiákat, minden hónap első csütörtökén pedig a Szent László Imaszövetség szentségimádási alkalmát.

Pro Communitate Christiana – A Keresztény Közösségértdíjat kapott:  Kemény Józsefné leköszönő óvodavezető (Geszteréd)

Kemény Józsefné óvónőnek évtizedeken keresztül az volt a célja, hogy Geszteréden az óvodás gyermekeket az Úr Jézushoz vezesse. Megtanította őket imádkozni, a megtanult imádságokat pedig elmélyítette a gyermekek lelkében. Az ünnepeket az óvodában és a templomban azzal az eredeti, tiszta tartalommal ünnepelte a gyermekekkel együtt, amiről az adott ünnepek szólnak. Óvodavezetőként tudta, hogy mindez nem megy egyedül. Az óvodában munkatársaival, valamint a kisgyermekek szüleivel összefogva igyekezett ellátni feladatát. Olyan közösséget alakított ki, amely valóban a rájuk bízott gyermekekért kész cselekedni.

Szeretettel gratulálunk a díjazottaknak, életükre és szolgálatukra Isten áldását kérjük!

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye