„DE a te szavadra, kivetem a hálót!” (Lk 5,5) – Papi hivatásokért imádkoztak a Szent László Imaszövetség tagjai és megáldották a felújítás utáni Szentháromság-templomot Nyírmeggyesen 

Szeptember 1-je nemcsak a tanévkezdés napját jelentette az egyházmegyénkben, hanem a nyírmeggyesi templom megáldásának ünnepét és a Szent László Imaszövetség elsőcsütörtöki imaalkalmát is.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök szeptember 1-jén az egyházmegye új tagintézménye, a nyírkércsi általános iskola tanévnyitó ünnepségén vett részt, majd Nyírmeggyesen szentmise keretében megáldotta a megújult mátészalkai Szent József Plébánia fíliájának Szentlélek-templomát, és a templomkertben családi adományból felállított fénykeresztet. Első csütörtök lévén pedig, a szentmisét megelőző egy órában a Szent László Imaszövetség közös imaalkalmát is megtartották a templomban.

A főpásztor ebben az évben minden hónapban ellátogat egy-egy esperesi kerületbe, hogy találkozzon, és együtt imádkozzon az imaszövetség tagjaival, akik minden nap fohászkodnak és elsőcsütörtökönként szentségimádáson vesznek részt az egyházmegye papjaiért, valamint új papi és szerzetesi hivatások születéséért.

A nyírmeggyesi templomban a Szatmári esperesi kerület papjai és az imaszövetség ottani tagjai szentségimádáson fohászkodtak az imaszövetség szándékáért. Közösen elmondták a Jó Pásztor-litánia imát, az erre a hónapra eső „Aki érettünk a keresztet hordozta” egy tized rózsafüzért, a titokról elmélkedést is hallhattak, népénekeket énekeltek és könyörgések hangzottak el.

A közel három évvel ezelőtt, 2019 adventjén megalapított Szent László Imaszövetségnek ma már több mint ezer tagja van. A főpásztor kéri a híveket, hogy minél többen kapcsolódjanak az imaszövetséghez, és ajánlja, hogy lehetőség szerint a szentmisék előtt közösen imádkozzák el az aktuális tized rózsafűzért az imaszövetség szándékával. A hívek ilyen formában is kifejezhetik, hogy felelősségteljesen a szívükön viselik a papi hivatások szolgálatát egyházmegyénkben.

A szentmise elején Heidelsperger István plébános mondott köszönetet a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyének, valamint a pénzadománnyal és munkával segítő híveknek a templomfelújítás megvalósulásáért. A felújítás költségeinek 2/3-át az egyházmegye finanszírozta, 1/3-a pedig a hívek nagylelkű adományainak köszönhető. Külön kiemelt egy névtelen adakozó családot, akik felajánlásból állíttatták a fénykeresztet a templom kertjébe.

A szentmise homíliájának bevezetőjében Palánki Ferenc köszönetet mondott, hogy a gyönyörűen felújított szép templomban imádkozhattak a Szent László Imaszövetség szándékáért és a jó családokért is, ahonnan származnak a papi és szerzetesi hivatások.

Püspök atya különlegesnek tartotta, hogy éppen szeptember 1-re, a tanévkezdés napjára esik elsőcsütörtök, amikor, mint jó tanítványok, az imaszövetség tagjai imádkoznak a tanító Jézusra tekintve. Az is különleges, hogy az e napra szóló evangéliumi szakasz az első tanítványok meghívásáról szól a csodálatos halfogás után (Lk 5, 1-11).

Jézus a Genezáreti tó partján beszállt az egyik bárkába és kérte, hogy menjenek beljebb a vízen. Jézus belépett Péternek a bárkájába, ezzel az életébe is. Amikor azt kéri tőle, hogy Evezz a mélyre”, mélyebben be akar lépni tanítványa, de mindannyiunk életébe is, hogy figyeljünk rá.

A halászok rendezgették a hálóikat, de közben hallgatták Jézus tanítását. Biztosan megérintette a szívüket, mert amikor Jézus azt kéri Pétertől, hogy evezzen a mélyre és vesse ki a hálót, Péter megtette – annak ellenére, hogy jó szakember lévén tudta, hogy ennek semmi értelme, hiszen ilyenkor a halak már a tó alján vannak, a háló pedig nem ér le odáig –, de Jézus szavára kivetette a hálót: „DE a te szavadra, kivetem a hálót”.

Péter rádöbben arra, hogy Aki belépett az ő bárkájába, az életébe, az maga az Isten, és Vele szemben nem tehet mást, minthogy leborul és elismeri a bűnösségét: „Uram, menj el tőlem, mert bűnös ember vagyok.” Ebben a mondatban benne van az is:„de nehogy elmenj, ha már egyszer ennyire megérintetted a szívemet!”

Jézus azt mondja: „Ne félj! Ezentúl emberhalász leszel.” Ezért érdemes otthagyni mindent, a nagysikerű halfogást, a sikeres szakmát, bármit.

Amikor a pap hirdeti az evangéliumot, Jézus tanítását, akkor arról beszél, Akivel találkozott, ismeri őt és tudja, hogy ő maga milyen bűnös ember, de Jézus mégsem veti el őt, hanem átformálja, mint Pétert, akit előtte Simonnak hívtak. Új név, új hivatás, új küldetés, új élet. Ezt jelenti az Istennel való találkozás.

Péter apostol jóval Jézus feltámadása és a Szentlélek kiáradása után arról beszélt, hogy ő, mint bűnös ember találkozott Jézussal, de Jézus nem ítélte el, hanem átformálta; háromszor megtagadta, de Ő irgalmas volt hozzá; és Jézus nevében hirdette, hogy térjenek meg az emberek, mert Isten szeretete végtelen. A papoknak csak erről szabad beszélni!

Akkor vagyunk igazán jó tanítványok és akkor tudunk tanítványokat szerezni, amikor arról beszélünk, hogy Jézus azért jött, hogy megkeresse és megmentse mindazt, ami elveszett, mert nincs örökre elveszett, vagy menthetetlen élet. Jézusnál mindenki végtelen értékű.

Egy nagy lakoma vár ránk, ahol mindenki ugyanazt kapja, Isten életét, Isten szeretetét. Azon a lakomán csak első hely van. 

Ezért kérjük a híveket, hogy hordozzák szívükben a papság, a hivatások, az egyházmegyénk ügyét imádságaikkal, és az által is, ahogyan megélik a teremtményi létüket: hogy minden bűnünk ellenére szeret az Isten és magához emel, és azt akarja, hogy a szavainkkal, tetteinkkel, életünkkel hirdessük Isten szeretetének evangéliumát – fejezte be elmélkedését Palánki Ferenc megyéspüspök.

Kovács Ágnes – Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye