A lelkünk, Isten hajléka is állandó restaurálásra, megújulásra szorul – Megáldották a polgári Nagyboldogasszony-templomot

„Legyen ez a hajlék otthonunk, hitünk, szeretetünk növekedésének helye, ahol lelkünk Isten élő templomává formálódik addig a napig, míg el nem jutunk Isten országába!”

         Megújult az egyházmegyénk egyik legnagyobb temploma, a 164 éves, Hild József által tervezett polgári Nagyboldogasszony-templom, amelyet Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök szeptember 4-én, szentmise keretében áldott meg.

A város szívében álló templom az idők során megrongálódott, és sor került kisebb javítási munkákra is a korábbi plébánosok idején, azonban szerettünk volna teljes felújítást. Sikertelen pályázatok után egyházközségünk a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Püspöki Hivatalához fordult segítségért, és örömünkre a kérésünk meghallgatásra talált, jelentős támogatást kaptunk, amit ezúton is hálás szívvel köszönünk. Az előkészületek után végül 2020-ban elkezdődhetett a felújítás.

         Ezt a beruházást Tóth Tamás vállalkozó vezette. Hosszú, két éven át tartó munkálatok során sor került a templomtorony és a külső homlokzat felújítására. A két esztendő alkalmat nyújtott arra is, hogy elgondolkodjunk azon, hogy lelkünk is Isten hajléka, lakhelye kell hogy legyen, s az is állandó restaurálásra, megújulásra szorul.

         A munka végül idén nyáron befejeződött, így került sor ünnepélyes szentmise keretében a templom megáldására. A szentmise kezdetén a gyermekek versben fogalmazták meg azt, hogy mit jelent számunkra a templom, majd Gulyás István világi elnök köszöntötte a főpásztort. Püspök atya homíliájában az összefogásról, a templomról tanított. A szentmisén a gitáros énekkar is énekelt, emelve az ünnep örömét.

         Hálásan köszönjük az egyházmegye támogatását, Palánki Ferenc püspök atya gondoskodó szeretetét, nagylelkű segítségét, köszönjük a kivitelező és a műszaki ellenőr munkáját, a polgári önkormányzat, a hívek adományát és minden segítséget!

         A szentmise a Himnuszunk eléneklésével ért véget, ami után agapéra, kötetlen beszélgetésre került sor, amelyen Ferenc püspök atya is részt vett. Kedves, személyes lezárása volt ez a jeles napnak.

Legyen ez a hajlék otthonunk, hitünk, szeretetünk növekedésének helye, ahol lelkünk Isten élő templomává formálódik addig a napig, míg el nem jutunk Isten országába!

A templom történetéről ITT olvashatunk.

Fotó: Mézesné Makó Zsuzsa

Maga László plébános

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Maga László atya facebook oldala