Nemcsak intézményt, hanem otthont építünk – A Szent II. János Pál Szociális Otthon alapkőletételének ünnepségét tartották Hajdúszoboszlón

A 99 fő ellátására alkalmas, 3540 m2 alapterületen épülő hajdúszoboszlói Szent II. János Pál Szociális Otthon  alapkőletételének ünnepségét tartották október 25-én. Az intézmény a Szent László római katolikus plébániához tartozó Wesselényi utcai zarándokház és kápolna mögötti területen épül, és a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában fog működni. A beruházás költségeit az egyházmegye biztosítja, összköltsége 2,7 milliárd forint. A szociális otthon terveit Ágoston László építész készítette, a kivitelezést Pénzes Sándor építész vállalkozó végzi.

Az ünnepségen beszédet mondott: Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, Bodó Sándor országgyűlési képviselő és Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló polgármestere.

Az alapkövet, az elkezdődött építkezést Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök áldotta meg, és kérte Isten áldását az építkezésre, a majdani dolgozókra, az intézmény leendő lakóira.

A főpásztor gondolataiban az elhangzott evangéliumi szakasz (Jn 21,1; 18-23) üzenetére irányította a  jelenlévők figyelmét, amely megmutatja, hogy mire kell szüntelenül figyelnünk: Jézus a feltámadása után újra megjelent tanítványainak a Tibériás tavánál, ahol Péter megkérdezte tőle: mi lesz a szeretett tanítvánnyal, Jánossal. De ebben a kérdésben benne van az is, hogy „mi lesz vele”, és mindannyiunkban ott van a kérdés: „Mi lesz velem?” Egy szép, vagy nehéz élet után az idős ember is felteszi ezt a kérdést. Jézus azt mondja Péternek: ne azzal törődj, mi lesz veled és Jánossal, hanem azzal, hogy itt vagyok, legyőztem a halált és szeretlek téged. Nekünk is erre kell figyelni! – hangsúlyozta Ferenc püspök, majd azt mondta, mi, a katolikus egyház azért tartunk fenn és építünk szociális otthonokat, hogy amikor az idős embernek – akiben ott van a kérdés, hogy ki fog róla gondoskodni –, tudjunk válaszolni: itt vagyunk, segítünk, érezze, hogy Isten szeretete jelen van, és rajtunk keresztül működik.

Nemcsak intézményt, hanem otthont szeretnénk építeni, azok számára, akik nem tudnak magukról gondoskodni, hogy életük utolsó szakaszában az életük teljessége felé tudjanak haladni, tudják Jézust követni. Jézus felszólítja Pétert: „Mi gondod vele? Te kövess engem!”, és az életed utolsó pillanatával, a haláloddal is dicsőítsd meg Istent. Péter apostolt fejjel lefelé feszítették keresztre, mert nem tartotta magát méltónak arra, hogy ugyanúgy feszítsék meg mint a mesterét, Jézust. Így a halálával, vagyis a szeretet teljességével megdicsőítette az Istent.

Amikor szociális otthonokat tartunk fönn, azt szeretnénk, hogy mindenki átérezze, hogy akár élünk, akár meghalunk, az Istenéi vagyunk, vagyis mindenképpen dicsőítsük meg Őt, amire válaszként Isten hitünk szerint a feltámadást, az örök életet, az élet tejességét adja – zárta gondolatait Palánki Ferenc megyéspüspök.

Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló polgármestere a város fejlődéséről beszélt. Bölcsődét építenek, óvodákat újítanak fel, iskolák működését segítik, és most az új szociális otthon létesítése is azt mutatja, hogy Hajdúszoboszló növekszik, fejlődik, egyre több fiatal tekinti otthonának a várost.

Czeglédi Gyula hangsúlyozta, nemcsak iskolákra, hanem szociális otthonokra is szükség van, amely védi az idős generációt. Napjainkban gyakori, hogy az idős embernek már nem marad helye a családban. Szétesnek a többgenerációs családok, és ezért az idős embereknek a közösség segítéségére van szükségük.

Bodó Sándor országgyűlési képviselő hitben és valóságban történő építkezésről beszélt. Gondolataiban kifejtette, hogy a mögöttünk lévő nehéz évtizedben a hit gyakorlása háttérbe szorult, és egyházi intézmények felújítására sem volt lehetőség. Napjainkban, amikor a világ bajban van, és nincs mindenre magyarázat, az emberek egyre inkább megnyílnak a hit felé, látva, hogy anélkül nem fognak boldogulni. Építkezünk valóságosan is – folytatta a képviselő, és utalt az elmúlt évtizedben létrejött egyházi ellátó intézményrendszerre, amelynek kötelékében a hit is megerősödött az emberekben. Majd fontosnak tartotta megjegyezni, hogy napjainkban további erőpróbákon megyünk keresztül, és ebben az időben fontos, hogy a szociális intézménybe kerülő idős emberek részére nyugodt életet tudjunk biztosítani.

Fülöp Attila államtitkár többek között azt is elmondta, hogy az elmúlt tíz évben a kormány erősítette a családok szociális biztonságát a családok szintjén. Vannak olyan élethelyzetek, amelyben egy egyén, a család, az idős ember arra szorul, hogy valamilyen támogatás, gondoskodás legyen körülötte, és ebben megkerülhetetlenek az idősotthonok. Ma Magyarországon 59000 ember tölti az életét idősotthonban, ebből 10 000 férőhely az elmúlt tíz évben épült meg. Ez idősotthonok terén is előrehaladást jelent, amelyeket az ott lakók nem átmeneti tartózkodási helynek, hanem saját otthonuknak tekintenek.

Az államtitkár szólt a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye szociális területen végzett tevékenységéről is: az épülő hajdúböszörményi Szent István Idősek Otthonáról és a meglévő szociális tevékenységének bővítéséről, amelyben pszichiátriai és szenvedélybetegeket segítő szolgáltatással bővíti tevékenységét. Ez az az együttműködés, az az összjáték, amelynek a nyertese az az ellátott, idős, vagy rászoruló ember, akiről szólnak ezek az intézmények – fogalmazott Fülöp Attila államtitkár.

Az időkapszulában elhelyezett tárgyak és dokumentumok az utókornak szánt üzenetet közvetítik az alapkőletételről, benne az Alapító okirattal, a hajdúszoboszlói Szent László egyházközség képviselőtestületének névsorával, a Szent II. János Pál Szociális Otthon látványtervével, Szent II. János Pál pápát ábrázoló fényképpel, Szent László-éremmel, a debreceni Megtestesülés-tagóvoda óvodásainak rajzaival, a Hajdú- Bihari Napló 2022. 10. 25-i számával, a Hajdúszoboszló című városi lap 2022. szeptemberi számával.

Az ünnepség záró mozzanata az alapkő ünnepélyes elhelyezése volt, amely előtt dr. Törő András püspöki irodaigazgató olvasta fel az alapító okiratot.

Az ünnepségen verssel közreműködött Mező Kitti Kincső, a debreceni Szent József köznevelési intézmény tanulója és dalcsokrot adott elő Rácz Boglárka, az egyeki Szent János katolikus köznevelési intézmény művésztanára.

Kovács Ágnes – Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye