Élő televíziós bejelentkezések a debreceni római katolikus Szent László Szakkollégiumból

Az EWTN Katolikus Televízió november 3-ai DÉLELŐTT című adásában Debrecené volt a főszerep. A televízió stábja erre a délelőttre a debreceni Szent László Szakkollégiumban alakította ki stúdióját.

Horányi Eszter televíziós munkatárs Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspökkel, dr. Törő András püspöki irodaigazgatóval, a Szent László Szakkollégium igazgatójával és Bódor Edit egyházügyi referenssel beszélgetett.

Ez a nap alkalmat adott arra is, hogy a főpásztor megfogalmazza adventi üzeneteit, amelyeket advent vasárnapjain teszünk közzé.  

Az interjúk közötti időben a televízió jelen lévő vezető munkatársai: Jakab Péter, az EWTN Médiamisszió vezetője, Pálfalviné Ősze Judit, a televízió médiamissziós irodavezetője és Horányi Eszter riporter hangulatos, kötetetlen beszélgetéseken is találkozhattak Palánki Ferenc megyéspüspök atyával és Törő András püspöki irodaigazgató atyával.

A főpásztor Debrecenről, mint ökumenikus lelki központról is beszélt, megemlítve azt, hogy ennek megélésében a keresztény felekezetek vezetőivel élen járnak. A debreceni püspökök tudnak együtt imádkozni, programokat szervezni, karitatív akcióban, közös zarándoklatokon részt venni és mindezeken túl pedig havonta összejönnek közös beszélgetésre.

A bejelentkezés során Ferenc püspök utalt többek között a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye alapításának közelgő 30. évfordulójára, amelyet 2023-ban ünnepel az egyházmegye. Továbbra is kérik Szent László, az egyházmegye védőszentjének közbenjárását, akinek oltalma alatt áll az egyházmegyei alapítású Szent László Imaszövetség is a több mint ezer imádkozó tagjával. Az imaszövetségben minden nap imádkoznak az egyházmegye papjaiért, újabb papi és szerzetesi hivatások születéséért.

A beszélgetés végén püspök atya adventi üzenetet is megfogalmazott, azt hangsúlyozva, hogy ebben a nehéz időszakban mindig tartsuk szem előtt, hogy velünk az Isten minden élethelyzetben, a válságban, a háborúban is, és ez azt a feladatot is jelenti számunkra, hogy ezt másoknak is megmutassuk. Az adventi üzenet blokkban énekével közreműködött Csapó Márton egyházmegyénk diakónusa.

Törő András püspöki irodaigazgató az 5. tanévet kezdte el a debreceni Szent László Szakkollégium vezetőjeként. A szakkollégiumban a Debreceni Egyetem mintegy 35 hallgatója éli mindennapjait, amely színes programok, közösségi élmények megélésének is helye.

Törő András atya szólt többek között a Szólj be a papnak debreceni ökumenikus kezdeményezésről is, amely provokatív kérdéseivel a fiatalokat szólítja meg…

Debrecen dinamikus, befogadó, a lelki, gazdasági és kulturális életben is fejlődő város, ahol a fiatalság jelenléte is meghatározó. Különlegessége az élő ökumenizmus, hiszen három püspökség székhelye, a felekezetek és a város vezetése koordinálásával az együttgondolkodás, együtttervezés jellemzi.

Debrecent bemutatta és a határon túli kapcsolatokról beszélt Bódor Edit, az egyházi és határon túli magyar közösségi kapcsolatokért felelős referens.

***

Az amerikai EWTN (Eternal Word Television Network – Örök Ige Televíziós Hálózata) magyar nyelvű adása 2018. augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén indult el.

Az EWTN-t 1981-ben alapította a nagy tiszteletnek örvendő amerikai ferences örökimádó nővér, Angelica anya, aki 2016. március 27-én, húsvét vasárnapján hunyt el, 92 éves korában. A csatorna a legnépszerűbb katolikus tévécsatorna, ma már 268 millió nézője van szerte a világon.

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye