Azért van szükség kőből épült templomra, hogy a szívünk templomát, az örök életünket kimunkáljuk, kiépítsük Isten kegyelmével együttműködve – Szent István király tiszteletére új római katolikus templomot építenek Szakolyban

2022. november 13-án alapkőletételi ünnepséggel vette kezdetét az új szakolyi római katolikus templom építése. Az ünnepségen az alapkövet és az épülő templom alapját Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök áldotta meg. Az eseményen jelen voltak: dr. Törő András püspöki irodaigazgató, Lengyel József a Nagykállói esperesi kerület esperese, Bakó Sándor, a szakolyi egyházközség plébánosa, dr. Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője, Bacskai Erzsébet, Szakoly polgármestere, más egyházi és közjogi méltóságok, valamint az egyházközség hívei.

Az építés költségeit az Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye és Magyarország Kormánya biztosítja, a hívek nagylelkű adományaival kiegészítve. A templomot Kasuba János építész tervezte, kivitelező Németh Sándor, műszaki ellenőr Sztupa András.

Bakó Sándor, az egyházközség plébánosa az alapkőletételen elmondta, hogy az 1949-ben felszentelt templomhoz a tornyot évtizedekkel később 1996-ban építették. Az építés idején fellelhető szegényes anyagfelhasználás, a nem megfelelő talaj és a torony dőlése miatt a templom statikailag életveszélyes állapotba került, amit már gazdaságosan nem lehetett helyreállítani. Ezért született meg a döntés 2021-ben a bontás és új templom építése mellett.

„Minden dolognak megvan az ideje. Ideje van a rombolásnak és ideje az építésnek, a kövek szétszórásának és azok összerakásának.” – Ezekkel a szavakkal köszöntötte a nem mindennapi eseményen a  jelenlévőket Bacskai Erzsébet polgármester, majd a templomépítésnek számukra két fontos üzenetéről beszélt: „A Jóisten megbízik bennünk, és mi, szakolyiak elég erősek vagyunk ahhoz, hogy egyházi és világi közösségeinket életben tartsuk. Most van itt az ideje az építésnek a kövek összerakásának. Mindezekért pedig egyedül Istené a dicsőség! – fogalmazott.

Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő köszöntő gondolataiban elmondta, hogy nehéz szívvel vettek búcsút az előző templomtól, de tudomásul vették a döntést, hogy a régi helyett újat kell építeni. Megköszönte Palánki Ferenc megyéspüspöknek az új templom építését és azt, hogy ezzel irányt mutatott a közösségnek, majd azt kívánta, hogy a templom minél hamarabb épüljön fel és teljen meg a hívek szeretetével. Az alapok megvannak, ezért reményük van abban, hogy a megépülő templom akár évszázadokig is szolgálhatja majd a szakolyi római katolikus közösséget.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök elmondta, a régi templomépületet statikailag életveszélyesnek nyilvánították, ezért döntöttek a bontás mellett. A főpásztor azt is megosztotta a jelenlévőkkel, hogy november 14-én hét éve, hogy átvette az egyházmegye vezetését, és szolgálata alatt – bár templomok újultak meg és kápolna is épült –, ez az első templom, amit építtet.

Majd Ferenc püspök az evangélium (Lk 21,5-19) elhangzása után annak üzenetét osztotta meg a jelenlévőkkel: Jézus arra tanít bennünket, hogy Istenben bízzunk, ne magunkban, még csak ne is az épületeinkben. Amikor látták a körülötte állók, milyen szép a zsidók temploma, azt mondták, minden rendben van, hiszen itt van közöttük az Isten háza, nem lehet baj.  Ebből aztán az következik, hogy bárhogyan is élhetnek.  Jézus pedig azt mondja, hogy kő kövön nem marad. Minden emberi építmény el fog tűnni a világ végén. Mondom ezt egy olyan alkalomból, amikor alapkövet teszünk le és elkezdjük a templomépítést. Ez a templom is el fog tűnni, de egy olyan templomot szeretnénk építeni, amely örökké megmarad, és ez az ember életének a temploma, az Isten lakóhelye az emberi szívben. Ezért van szükségünk templomokra, ahol ezt az építkezést folytathatjuk.

A templom a lelki történéseknek a helye. Amikor eljövünk ide imádkozni, akkor valami történik a lelkünkben, és új erőt kapunk a következő napokhoz, évekhez, életünkhöz. Ezért van szükség kőből épült templomra, hogy a szívünk templomát, az örök életünket kimunkáljuk, kiépítsük Isten kegyelmével együttműködve. Nem saját erőből.

Isten kegyelme különböző módokon juthat el hozzánk, de ennek a legteljesebb, legegyszerűbb módja, amikor a szentségeken, különösen az Eucharisztia ünneplésén keresztül jön el hozzánk, amelyből új életet nyerhetünk.

Amikor haladunk életünk végcélja felé, akkor az az öröm tölt el bennünket, hogy nem megsemmisülünk, hanem az életünk a teljességre jut, amelynek jele a templom, Isten háza, számunkra a mennyország kapuja. Jelzi, hogy itt van az Isten, tornya az égre mutat és mutatja életünk végcélját, amely nem csak az evilági élet, hanem az örök élet. Életünk Isten kezében van, soha, senki, semmilyen körülmények között, még a halál sem veheti el tőlünk.

„Állhatatossággal őrzitek meg lelketeket” mondja Jézus az evangéliumban, amelyet a templomunkban kaphatjuk meg Istentől.

Kérem a testvéreket, álljanak mellénk, fogjunk össze! – kérte az egyházközség híveit a főpásztor, majd megköszönte az önkormányzatnak, hogy elvégezték a bontási munkálatokat, és Isten áldását kérte a közös munkájukra.

A Szent István király-templom alapító okiratát dr. Törő András püspöki irodaigazgató ismertette, amelyet az alapkőletételről szóló írással, a szakolyi Szemle legújabb számával és a napjainkban hivatalos fém fizetőeszközökkel együtt az utókor számára elhelyeztek az időkapszulában.

Bakó Sándor atya idézett az 1949-ben kelt alapítólevélből melynek szavai ma is érvényesek: „Szeretettel kérünk titeket, késői utódok és unokák, hogy őseitek, apáitok nyomdokain járjatok ti is! Szeressétek nagyon Isten házát, amit nagy anyagi áldozattal és még több szeretettel felépítettünk, és ha tehetitek, építsetek szebbet, nagyobbat az Úrnak! Akik majd a templomba jártok, ne feledjétek, hogy a ti apáitok és anyáitok is idejártak valamikor imádkozni, idejártak vasárnaponként megpihenni … El ne hagyjátok apáitok hitét!

Kovács Ágnes – Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye