Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök áldotta meg a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő Debreceni Mentőállomás épületét és emléktábláját

A Debreceni Mentőállomás fennállásának 50. évfordulóján nagyszabású ünnepséget rendeztek november 25-én, a mentőállomás területén, ahol Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök megáldotta az új nyílászáróval ellátott épületet és az évfordulót megörökítő emléktáblát.

A megáldás szertartása előtt a megyéspüspök a debreceni történelmi egyházak nevében is kifejezte háláját és jókívánságát az évforduló alkalmából a mentőállomás dolgozóinak.  Majd visszatekintett az idei Ökumenikus Imahétre, amelynek debreceni perselyadományát a Debreceni Mentőállomásnak ajánlották fel, és azt kiegészítve mintegy  1.9 millió Ft adományból egy Vscan Air UH prehospitális életmentő diagnosztikus eszközt szereztek be. Ennek ünnepélyes átadása sajtótájékoztató keretében történt meg május 30-án, a Debreceni Mentőállomáson.

A főpásztor kifejtette, hogy ezzel az adománnyal is szerették volna kifejezni, hogy az egyházak is milyen fontosnak tartják az itt dolgozók szolgálatát. Majd Isten áldását kérte a Debreceni Mentőállomás dolgozóira és szeretteikre.

A Debreceni Mentőállomás a 75 éves Országos Mentőszolgálat megalakulása után 25 évvel jött létre, de valójában a debreceni mentőszolgálat majd 120 éves múltra tekint vissza. Az ország 250 mentőállomása közül az egyik legnagyobb Debrecenben található. Az itt dolgozó, szolgáló kétszázhúsz munkatárs, bajtársak csak az idén már 30 ezer esetet láttak el, tehát ennyi embernek segítettek. A mentőállomáshoz Debrecen és vonzáskörzetéből mintegy 350 ezer ember tartozik.

Az ünnepi rendezvényen a megáldási szertartáson túl köszöntő beszédek hangzottak el, mentési bemutatót, valamint NYSA-mentőautós bemutatót is tartottak, átadták az 50. évfordulóra elkészült  „street fal” alkotást, végül a szakemberek szakmai előadáson vettek részt: „A sürgősségi ellátás aktualitásai a stroke, valamint kardiológiai vonatkozásban” címmel.

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye