Ima a békéért a Szent Jobb előtt – Parlamenti látogatás a Kamilliánus Családok megalakulásának 30. évfordulója alkalmából

A Kamilliánus Családok Társasága Egyesület ebben az évben ünnepelte megalakulásának, a szeretet-misszió elindulásának 30. évfordulóját. Jubileumi ünnepük alkalmából a Jászság országgyűlési képviselője, Pócs János, 2022. november 22-én, 13 órakor parlamenti látogatásra hívta az egyesület közösségeinek képviselőit.

A debreceni Kamilliánus családcsoport képviseletében ketten vettünk részt a programon.

Csoportunkat P. György Alfréd tartományfőnök vezette. Először a Szent István Bazilikába vezetett utunk, ahol a Szent Jobb előtt közös imát mondtunk a békéért, majd a Parlamenthez sétáltunk, ahol a látogatás során megtekintettük a Szent Koronát is.

A látogatás után közös ebédre hívta képviselő úr a kamilliánus testvéreket.

A kamillánusok rendjét 1582-ben alapította Rómában Lellisi Szent Kamill a betegek, szenvedők, mozgássérültek és haldoklók iránti irgalmasság gyakorlására. Néhány önkéntes betegápoló társával Rómában, a Szentlélek Kórházban, a gyógyíthatatlan betegek mellett teljesítettek szolgálatot. A tagok a szerzetesi fogadalmak mellett letesznek egy negyediket is: életük kockáztatásával is szolgálnak minden beteget.

V. Sixtus pápa 1586-ban megengedte, hogy ruhájukra megkülönböztető jelként feltűzhessék a vörös keresztet. Néhány évvel később, 1591-ben XIV. Gergely szerzetesrendnek nyilvánította a kamilliánus közösséget. Kamill atyát 1746-ban avatta szentté XIV. Benedek pápa, egyben a betegápolók, és kórházak védőszentjévé nyilvánította.

A világon 27 országban összesen háromezer – a betegek szolgálatában álló – világi kamilliánust tartanak számon. Ennek közel fele az osztrák-magyar területen tevékenykedik.

Magyarországra először 1758-ban érkezett két kamilliánus szerzetes Vácra, Forgách Pál váci püspök kérésére, majd 1761-ben Győr városában telepedtek le. 1770-1774-ig felépítették saját kórházukat és templomukat. Áldásos tevékenységüknek 1787-ben a rendek feloszlatása vetett véget. A rend pap tagjai egyházmegyés papként dolgoztak tovább.

A rend visszatelepülése 1995-ben történt – ugyancsak Gots atya vezetésével – Nyíregyháza-Borbányán. A szerzetesek mellett szerzetesnők is tevékenykednek külön házban a betegek és rászorulók szolgálatában.

A kamilliánus rend alapítója, Lellisi Szent Kamill már a rend 1582-es alapításakor együttműködött egy laikusokból álló csoporttal. A rend 1591-es jóváhagyását követően nem sokkal Szent Kamill alapított egy laikus társaságot a rend tevékenységének segítésére. Ám a Világi Kamilliánus Család (Lay Camillian Family) nemzetközi alkotmányát csak 1995-ben kezdték kidolgozni, a Szent Kamill szülőhelyén, az olaszországi Bucchianicoban tartott kamilliánus rendi káptalan után, melyet 1998-ban három évre ideiglenesen, 2001. június 7-én pedig kisebb módosításokkal véglegesen jóváhagyott a Megszentelt Élet Intézményeinek és az Apostoli Élet Társaságainak Kongregációja. Több mint 120 Kamilliánus Család működik 20 országban 1849 taggal. Magyarországon található a legtöbb Kamilliánus Család.

Hazánkban P. Anton Gots kamilliánus szerzetes vezetésével kamilliánus családok alakultak 1992-ben szerte az ország legkülönbözőbb területein, majd a határon túli részeken is. Mint hivatalos egyesületet 1992. december 15-én jegyezték be. A kamilliánus családok Magyarországon főként az ország keleti régiójában, a Nyíregyházán működő kamilliánus rendház vonzáskörében alakulnak. A Szent Kamill „Életet az Életnek” Közhasznú Alapítványt 1998-ban alapította a Magyar Kamilliánus Családok Társasága Egyesület.

A Kamilliánus Családok olyan világi mozgalom, amely a kamilliánus szerzetesek munkáját támogatja az egészségügy minden területén, Lellisi Szent Kamill szellemében, sajátos struktúrával és megfelelő kiképzéssel. A helyi lelkésszel együttműködve segítik a betegek, elesettek és a szegények lelki gondozását. A plébánia szerves részeként látják el a betegpasztorációs munkát. A lelki gondozás liturgiából, a szentségek kiszolgáltatásából, különböző osztályok meglátogatásából és személyes beszélgetésekből áll. Vannak kamilliánus családtagok, akik nemcsak saját plébániájukon, hanem másutt is működnek. Minden családnak megvan a saját tevékenységi köre. Vannak, akik kórházakban látogatják a betegeket, vannak, akik az öregek otthonába járnak, vannak, akik a hajléktalanokat látják el, vannak, akik magánházakban teljesítenek szolgálatot, és vannak, akik a cigánysággal, a kisebbségekkel foglalkoznak. Nyíregyháza két kórházában segítenek a betegek lelkigondozásában. Betegekkel beszélgetnek, adományokat osztanak szét, szentségeket szolgáltatnak ki, és együtt imádkoznak az idős emberekkel. Az intézetek különböző adományokat kapnak, amelyeket szintén a kamilliánusok segítségével osztanak szét.

A Kamilliánus Családok kimondottan világi mozgalom. Ökumenikus szellemben tevékenykednek, ami azt jelenti, hogy más keresztény felekezetek hívei is igazi és teljes jogú tagok lehetnek. Egy Kamilliánus Család körülbelül 15–20 főből áll, de vannak kisebb létszámból álló családok is. A tagok lehetnek házasok vagy cölibátusban élők, papok és szerzetesek, fiatalok és idősek, férfiak és nők, egészségesek, sérültek és betegek. Szervezetileg a családok a lehető legegyszerűbbek: van egy vezető és a segítői. Vannak egyéni tagok is, akik valamilyen megfontolásból nem szeretnének csoportosan tevékenykedni. Nincs semmilyen anyagi befektetés a tagok részéről. Munkájukat ingyenesen és önkéntesen végzik szabadidejükben.

Minden tag részt vesz egy bevezető kurzuson, ami 6-9 hónapig tart, ahol gyakorolják a kommunikációt, ápolják az ima- és elmélkedő életet, tanulmányozzák Jézus és a szenvedők kapcsolatát, valamint Szent Kamill életpéldáját. A képzés az „avatás szertartásával” zárul: szentmise keretén belül leteszik az egész anyaszentegyház előtt a küldetési szertartást, és itt kapják meg a kamilliánusok jelképét, a piros keresztet, kitűző formában. Ettől kezdve a Család önállóan dolgozik, a tagok a Család irányításával végzik munkájukat. A családtagok 4-6 hetenként találkoznak, ekkor együtt imádkoznak, elmélkednek, elmélyítik vallásos ismereteiket, beszámolnak vállalt feladataik teljesítéséről. A nap meghatározott órájában a nagy Kamilliánus Család minden tagja imában gondol a többiekre.

( Forrás: kamillianuscsaladok.hu)

Az elmúlt héten adtunk hírt a Szent Kamill Rehabilitációs Központban rendezett konferenciáról. A rendezvény, az ellátottak kedves műsora, a munkatársak lelkesedése bizonyítja, hogy Anton Gots atya szellemisége, munkássága tovább él az intézmény keretein belül és a világi kamilliánus csoportok tevékenységében is.

Fohász a békéért

Égi édesanyánk, Mária, betegek gyógyítója, szomorúak vigasztalója! Gyermekeid segítségedet kérik, terjeszd ki anyai oltalmadat a háborúk embertelen csapásai alatt szenvedő, meghaló gyermekeidre. Segítsd a szétszakadt családokat, óvd az életet, küldj együttérző, a tevékeny szeretettől lángolószívű embereket segítségül. Esdekeld ki számunkra a békét szent Fiadnál, Jézusnál!

Hozzád könyörgünk azokért is, akik a háborúkat támogatják, fegyvereket gyártanak és a halál kultúráját építik! Gyógyítsd meg szívüket, világosítsd meg értelmüket, hogy belássák, tévúton járnak!

Gyászoló, anyai szíved fájdalmát átérezve, bizalommal Hozzád folyamodunk, fogadd el engesztelő imánkat a háborúkban szenvedő emberekért! Mentsd meg az éhínségtől és a lelki-haláltól gyermekeidet!

Szűzanyánk, akinek szívét, Fia keresztje alatt állva, a fájdalom tőre járta át, Hozzád fohászkodunk azokért, akik elveszítették szeretteiket, töltsd el megtört szívüket anyai vigasztalásoddal!

Ámen

( P. György Alfréd MI Kamilliánus generális delegátus )

Berényiné dr. Felszeghy Márta koordinátor – DNYEM Kórházlelkészi Szolgálat

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye