Ahol a múlt összeér a jelennel – A Betlehemi Láng az Ady Endre Gimnázium elé érkezett Debrecenben

A Betlehemi Születés Templomának örökmécseséről meggyújtott lángot 2003 óta a 43. Főnix Cserkészcsapat cserkészei hozzák el Bécsből Debrecenbe. Idén a Betlehemből érkező Láng debreceni átadása december 13-án, délelőtt, az Ady Endre Gimnázium – művészeti iskola – előtti téren ünnepélyes keretek között történt meg. Az esemény összekapcsolódott a debreceni gimnázium területén az elmúlt hónapokban feltárt ferences kolostor alapításának 700. évfordulójával.

A Betlehemi Láng átadásának ünnepén jelen voltak a városban működő keresztény felekezetek vezetői, képviselői: Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke, Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, Sipos Barnabás, a Debreceni Szentháromság Magyar Ortodox Egyházközség parókusa, Tóth Sándor, a Debreceni Baptista Gyülekezet lelkipásztora, Papp László, Debrecen polgármestere, Vántus András Istvánné, a Debreceni Tankerületi Központ szakmai vezetője, a 43. Főnix Cserkészcsapat képviselői és az iskola diákjai.

Az egybegyűlt ünneplő közösséget Dobránszky Sándor, a debreceni Ady Endre Gimnázium igazgatója köszöntötte. Az igazgató elmondta, közel 30 éve, hogy átlépte a gimnázium küszöbét, és mindig is érezte, hogy a hely több mint egy iskola, több benne a lélek, a szeretet, az odafigyelés. A tavasszal megindult régészeti feltárások során tudatosult bennük a hely különlegessége. Örömét fejezte ki, hogy olyan helyen áll az intézmény, ahol már 700 évvel ezelőtt is a tudás, az emberség bástyája állt – fogalmazott az igazgató, majd leleplezte azt a molinót, ami hirdeti a debreceni Ady Endre Gimnázium területén feltárt ferences kolostor alapításának 700. évfordulóját. A gimnázium ezt a szellemi örökséget viszi tovább.

A molinó leleplezése után megható pillanatokat éltünk át, a jelenlévő diákok közösen énekelték el a Napfivér, Holdnővér című dalt, amelybe az iskola nyitott ablakaiban állók is bekapcsolódtak.  

Ezt követően a cserkészek átadták a felekezetek vezetőinek, képviselőinek a betlehemi lángot, amelyet majd szétosztanak a templomokban, közösségekben, eljuttatva azt a családokhoz is. Ezután következtek a karácsonyi köszöntő gondolatok.

Tóth Sándor baptista lelkipásztor elmondta: hogy karácsonyra készülve kiírt egy igeverset az irodája melletti közösségi tér falára: A nép, amely sötétségben jár, lát nagy világosságot, és akik a halál árnyékának völgyében lakoznak, azokra dicsőség fénye ragyog, ez lesz majd a nép öröme. Volt, aki morbidnak, sötét karácsonyi üzenetnek tartotta ezt az igeverset, de Tóth Sándor úgy fogalmazott, hogy a Biblia nem morbid, hanem realista. Valóban realitás az, hogy a halál árnyékának völgyében járunk, el kell innen költöznünk. Betlehem fénye, Krisztus születése viszont elindította azt a lángot, amely megmutatja nekünk a reménységet. Szülessen meg mindannyiunk szívében Jézus Krisztus, és tapasztaljuk meg azt a reménységet, amelyet senki el nem vehet tőlünk!  

Sipos Barnabás ortodox parókus így fogalmazott: bár távol élünk Betlehemtől, az onnan érkező láng közvetítheti azt a kegyelmet, amelyet az ott élők megélnek. Otthonainkban gondoljunk arra, hogy az Úr Jézus kicsiny gyermekként érkezett, és az emberek megváltója lett. Hozzon békét, örömet, fényt mindannyiunk szívébe!

Kocsis Fülöp érsek-metropolita a jelen esemény üzenetét fogalmazta meg. Fölhívta a figyelmet azokra a jólelkű atyákra, akik több száz évvel ezelőtt ugyanezen a helyen karácsonyi dalokat énekeltek, örvendeztek és táncoltak. Összeér a múlt emberének hite a mai ember istenkeresésével, hitével.

Szent Ferenc annyira szerette Istent, hogy mindaz, amit Tőle kapott – amit a Napfivér, Holdnővér dalban is megénekeltek – ajándékként fogadta. Az Istent szerető embereken végig vonul ez a derű, az öröm minden sötétség ellenére is, mert a kicsiny láng le tudja győzni a sötétséget. Vigyük tovább ezt az üzenetet! Krisztus megszületett, közöttünk van, neki köszönhetjük azt a derűt, amelyet megéltek 6-700 évvel ezelőtt, és megéljük mi is Istenre tekintve. Krisztus velünk van, és mindig van okunk a boldogságra, örömre.

Fekete Károly református püspök arról beszélt, hogy a betlehemi láng és a betlehemi csillag rokonfények, mindkettő jelző fény. Betlehemben a csillag jelezte a helyet, ahol megszületett a Világ Világossága, Jézus Krisztus. A betlehemi láng kicsiny, de fontos. Fontos, hogy egy helynek legyen szelleme, de sokkal fontosabb hogy legyen lelke. Aki műveli a művészetek valamely ágát, az tudja, hogy az inspiráció pótolhatatlan. A Spiritus Sanctus- Szentlélek és az inspiratioinspiráció is rokon lelkek. A gyertya lángja elég, de a szívünkben ott lehet a léleknek az a lángja, amelyiket sokféle művészeti eszközzel ébren lehet tartani. Talán ezért is más az Ady Endre Gimnázium minden más debreceni helynél. Értékeljétek, hogy nektek van kapcsolatotok a lélekkel, tartsátok ébren a lángot a művészet segítségével!

Palánki Ferenc megyéspüspök megdicsérte a diákokat, ahogyan énekeltek és utalt a dalban is elhangzó gyötrelem és gond kifejezésekre: Az életben valóban mindig van okunk panaszkodni, fájdalom, szenvedés és gyász ér bennünket. Majd a nemrég elhunyt jó barátjára, Legeza József görgökatolikus atyára emlékezett, aki szentferences lelkületű volt, mindig mindenben meglátta a jót és a szépet. József atyáról a Kossuth Rádióban egy elmélkedését idézve emlékeztek meg, amelyben szó van Szombathy Viktor, Andrást jelölte ki az Úr című novellájáról. Ebben Istenes Andrást megbízták, hogy vágjon ki három fenyőfát az erdőben – többet nem, mert vágási tilalom volt –, abból egy az erdőmérnöké lesz, egy az iskolában a gyerekeké, egy pedig lehet az övé. Istenes András elindult hazafelé a fenyőfával, és vele szemben jöttek az emberek, akik szomorúak voltak, hogy nekik nem lesz karácsonyfájuk. Erre Istenes András levágta az ágakat és szétosztotta nekik. Feleségének ez nem tetszett, de Istenes András azt mondta: ma én voltam a karácsony, engem jelölt ki az Úr.

Kedves diákok! Ebben az évben legyetek ti a karácsony, vigyetek mindenkinek azokból az  értékekből, jóságból, amit hordoztok magatokban és mindazt, amit megértettetek, felfogtatok Istenből, amit megalkottok, létrehoztok. Az igazi művész az, aki nem a bűn által megsebzett emberből írja, rajzolja, énekli, mondja ki, ami benne van, hanem azt, amit Istenből: a szépségből, az igazságból, a jóságból, a szeretetből megértett. Ismerjük meg egyre inkább akár Szent Ferenc tanításán keresztül Istent, fogadjuk be Őt a szívünkbe, és osszuk ki nemcsak karácsonykor, hanem életünk minden napján! – fogalmazott a megyéspüspök, majd az ünnepség végén kérte a jelenlévőket, hogy közösen imádkozzák el a Miatyánk imát.

Kovács Ágnes – Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye