Artisjus-díjat kapott többek között Kelemen Erzsébet író, költő, a debreceni Szent József köznevelési intézmény tanára

Tizenegy pedagógus és tizenegy előadóművész részesül idén az Artisjus elismerésében, köztük dr. Kelemen Erzsébet költő, író, a debreceni Szent József köznevelési intézmény tanára. A kitüntetéseket december 14-én, szerdán este adták át az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület székházában.

Olyan előadóművészeket díjaztak, akik rendszeresen kortárs magyar műveket tűznek műsorukra, valamint olyan pedagógusokat ismertek el, akik kiemelkedően fontos munkát végeznek a zene és az irodalom oktatásában – közölték a szervezők az MTI-vel.

Előadóművészi díjban részesült Balog József, a Berényi Bea-Dratsay Ákos duó, Fekete-Kovács Kornél, Ferenczi György, Gyüdi Sándor, Havas Judit, Klenyán Csaba, Látó Ferenc (Frankie Látó), Oláh Krisztián, Solti János és Szalai András.

Pedagógusi díjat kapott Birta Miklós, Elek István, Götz Nándor, Kelemen Erzsébet, Nagy Márta, Pleskonics András, Réti Tamás, Szabó István, Szabó Soma, Szecsődi Ferenc, Vörös Tamás.

A közlemény kiemeli: a szerzők egyesülete azzal a céllal alapította a díjat, hogy köszönetet mondjon a kortárs zene elkötelezett terjesztőinek. Az idei évtől a kortárs magyar irodalom terjesztésének kiemelkedő képviselőit is díjazza az egyesület. A díjak pénzjutalommal járó szakmai elismerések, odaítélésükről a szervezet szerzőkből és zeneműkiadókból álló testületei döntenek.

Kelemen Erzsébet debreceni író, költő, drámaíró, irodalomtörténész, szaktanácsadó és minősített kutatótanár, a debreceni Szent József köznevelési intézmény tanára, rendhagyó irodalomórákat tart, vers- és prózaíró diákokkal foglalkozik. Az Oktatási Hivatal magyar nyelv és irodalom tantárgyi munkájának résztvevője.

Laudáció dr. Kelemen Erzsébet irodalomtanári kitüntetéséhez:

Tisztelt Díjazott, Kedves Vendégek!

Az a kedves személy, aki most e díjat kapja, sokak számára ismerős a magyar oktatási szférában. Több műfajban is eredményesen alkot.

Dr. Kelemen Erzsébet minősített kutatótanár, szaktanácsadó, irodalomtörténész, író-költő és ének-zene tanár.

A debreceni Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium intézményében tanít. Experimentális költészeti kategóriákkal rendhagyó irodalomórákat tart, bevezeti a tanulókat a kortárs magyar irodalomba. A tanítványai verseket, prózákat, vizuális költeményeket (logo-mandalákat, térképverseket stb.) alkotnak.

Kutatótanári szolgálatába beletartozik az is, hogy ha szakirodalmi egyenetlenségeket tapasztal, akkor igyekszik azt finomhangolással korrigálni. Így született meg „A szent zene és a hitoktatás”, valamint az „Emberismeret és etika. Középszintű szóbeli érettségi tételek és jegyzetek a tanítási órákhoz” című tankönyve. A négy kiadást megért „Tiván” című ifjúsági történelmi regénye többször szerepelt érettségi tételként.

Iskolájában Papp Tibor vizuális műveiből avantgárd tárlatot is rendezett, ami nemzetközileg egyedülálló. A franciaországi Párizs 8 Egyetem kutatócsoportjának tagja: háromnyelvű Papp Tibor-monográfián dolgozik.

Minősített kutatótanári munkásságáért Magyar Ezüst Érdemkereszt, írói-költői munkájának elismeréséül József Attila-díjban részesült.  

Kívánjuk az Artisjus nevében is, hogy innovatív tanári- és irodalmi alkotó tevékenységével továbbra is járuljon hozzá jövőnk gazdagodásához. (Báger Gusztáv, az Artisjus vezetőségének tagja)

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye nevében gratulálunk Kelemen Erzsébetnek a rangos elismerésért! Életére, további munkájára, szolgálatára Isten áldását kérjük!

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye