Magasabb vezetői tanácskozást tartottak a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Püspöki Székházában

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye intézményeinek vezetői, gazdasági igazgatói magasabb vezetői tanácskozásra érkeztek január 11-én a Püspöki Hivatalba.

A vezetőket Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök köszöntötte. A főpásztor bejelentette, hogy 2022. november 26-i hatállyal Heidelsperger István mátészalkai esperes plébánost kinevezte a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye oktatási ügyekért felelős püspöki helynökévé, majd megköszönte a 2022 novemberétől nyugdíjba vonult Fodor András gazdasági ügyekkel foglalkozó püspöki helynök szolgálatát.

Az oktatási ügyekért felelős helynöki megbízatás egy új feladatkört jelent az egyházmegye kormányzásában. Palánki Ferenc megyéspüspök többek között azt kéri Heidelsperger István helynöktől, hogy látogassa az iskolákat, segítse az intézmények vezetőit – akár az új munkatársak kiválasztásában –, az iskolalelkészeket a lelkigyakorlatok megszervezésében, illetve szervezze az iskolalelkészek találkozóit és segítsen az egyházmegye kormányzásában.

A főpásztor ehhez kapcsolódóan még egy bejelentést tett. Az oktatási ügyekért felelős helynök, püspökhelyettes lett a vezetője az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának (EKIF), ezért a főigazgatói cím elnevezésében – az egyházban jelenlévő hierarchikus rend egyértelműsítése okán – változtatott: az eddigi oktatásszervezési és tanfelügyeleti főigazgatói elnevezés megváltozik igazgatói elnevezésre. A feladatkörben nem történt változás.

Püspök atya az intézmények munkatársainak a püspöki székház felújítása kezdetén és végén történt költözés során nyújtott segítségéért is köszönetet mondott, majd további jó hírekkel is szolgált: elkezdődött a debrecen-józsai általános iskola építésének folyamata, hosszú előkészületek után megkapták rá az építési engedélyt, illetve a geszterédi háromcsoportos óvoda új helyszínen történő építéséhez is a hozzájárulást.

Ezután a főpásztor a fenntartói döntésen alapuló pótlékról, az óraadói megbízási díjról, papok óradíjáról, az iskolalelkészek havi juttatásáról is tájékoztatott.

Végül a napi evangéliumra irányította a figyelmet (Mt 1,29-39), amelyben arról hallhattunk, hogy Jézus félrevonul imádkozni, majd a tanítványok keresni kezdik Őt, és amikor rátalálnak, azt mondják neki: „Mindenki téged keres”. – Milyen jó, hogy mindannyian Jézust keressük, és akik ránk vannak bízva, azoknak szeretnénk abban segíteni, hogy ők is rátaláljanak” – fogalmazott Ferenc püspök és zárszavában ehhez kívánt a jelenlévőknek jó munkálkodást.

A vezetői tanácskozáson Heidelsperger István oktatási ügyekért felelős helynök mutatkozott be a jelenlévőknek. István atya szívvel-lélekkel szatmári papnak érzi magát. Sokszor volt lehetősége máshol szolgálni, de mindig hazavágyott. Egy szatmári kisfaluban, Teremen nőtt fel, plébánosa, Varga János atya javaslatára a győri bencés gimnáziumban folytatta tanulmányait, amely kinyitotta előtte a világot.  Azóta is etalon számára a bencések hitre nevelő módszere. István atya jelenleg a mátészalkai Szent József egyházközség plébánosa és esperese a szatmári esperesi kerületnek.

Az oktatási ügyekért felelős helynöki megbízatás új feladatkört jelent az egyházmegye kormányzásában. István atya kihangsúlyozta, ezzel az új megbízatással az oktatás mellett a nevelés nagyobb hangsúlyt fog kapni. Az új feladatkör két területet érint: az intézmények megfelelő működéséhez szükséges szervezési és adminisztrációs területeket, figyelemmel kísérve a meglévő határidők betartását, az intézmények tárgyi működéséhez szükséges feltételek biztosítását, valamint a keresztény értékek mentén történő nevelés segítését.

István atya így fogalmazott: a katolikus iskola nemcsak tanít, hanem nevel is. Továbbá fontosnak tartotta elmondani, hogy tudjunk azonosulni ezzel a céllal, mert csak így lehet elérni eredményeket. Számára ideál a bencések nevelési módszere, akik a tanításukkal is nevelnek, megszólítják a diákokat, és ők is megszólíthatóak.

Helynök atya számára élményt jelentettek a bencés gimnáziumban a szeretetesekkel folytatott beszélgetései, amelyek nagyban meghatározták a gondolkodását. A szerzetesektől lehetett kérdezni, megkérdőjelezni, megvitatni, és minden egyes vita, kérdés egy magasabb szintre való lépést jelentett. Soha nem fáradtak bele, hogy újra és újra megmagyarázzák a keresztény élet dolgait. Személyes meggyőződésből nevelték a tanulókat a hitre.

A helynök atya ezután kifejtette, hogy a katolikus iskola legfőbb erénye nem pusztán a tudás átadása, hanem rávilágít a hit és az értelem egységére, azok egymásra épülésére. A hit és az értelem mindig kézen fogva kell hogy járjon, és akkor lehet igazán magasabb szintre lépni.

Ora et labora! – Imádkozzál és dolgozzál! A bencések jelmondata nekünk, mindnyájunknak cél kell hogy legyen, hogy a keresztény értékrend a gyermekek szívében és értelmében gyökeret verjen. Ez napjainkban rendkívül fontos, hiszen testi, szellemi és lelki deformáció jelenik meg a társadalmunkban. Támadják a természetes erkölcsi törvényeket az abnormalitást állítva a normalitás helyére. Ettől meg kell védenünk a gyermekeket!

A hit átadásában legyen egyensúlyban a hit ismerte és élménye. Ha valaki csak ismeretet akar átadni, de az nem lesz élmény a gyermek számára, akkor nem fog elmélyülni a szívében. Nem elsősorban az ismeretekre, hanem az élményekre fog emlékezni. István atya példaként megemlítette, hogy a Mátészalkán bérmálkozó gyerekek levelet szoktak írni a főpásztornak, amiben meg kell fogalmazniuk azt, hogy miben, kiben hisznek, és miért szeretnének bérmálkozni. Fontos, hogy ezt meg tudják fogalmazni önmaguknak. Az a cél, hogy a gyermekek, akiket oktatunk, nevelünk legelőször is jó emberek, majd jó keresztények és jó szakemberek legyenek – zárta gondolatait Heidelsperger István helynök atya.

Türk László az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága (EKIF) oktatásszervezési igazgatója többek között a 2023. évi munkaszerződés-módosításokkal, átsorolásokkal kapcsolatos teendőket és határidőket ismertette: 

A Magyar Közlöny 2022. évi 214. számában kihirdetésre kerülő 2023. január 1-től hatályba lépő bérelemek értelmében a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) havi bruttó összege: 232.000 Ft, a garantált bérminimum 296.400Ft/hó. A főigazgató táblázatban bemutatta az iskolai végzettségnek megfelelő illetményalap összegeket, valamint az ágazati szakmai pótlékra jogosultságot is.

Ezt követően a 2022/23-as tanítási év rendjéről az iskolakezdésre és befejezésre vonatkozó belügyminisztériumi rendeletről tájékoztatott. Az első tanítási nap 2022. szeptember 1-én kezdődött, az utolsó tanítási nap 2023. június 16-án lesz.

Az igazgató fontosnak tartotta kiemelni azt is, hogy a rendelet szerint a tanév és a tanítási év nem ugyanazt jelenti. A tanítási év minden év szeptemberének első munkanapjától a következő év június 16-át megelőző utolsó munkanapjáig tart. A tanév pedig szeptember 1-től a következő év augusztus 31-ig tart, ez minden évben fix időszakot jelent. A különbségek jelentősége, figyelemmel kísérése különösen a dokumentumok, határidőkhöz kapcsolódik.

Az első félév 2023. január 20-ig tart, a félévi értesítőket január 27-ig kell kiosztani a diákok részére, a félévek vége után 15 napon belül nevelőtestületi értekezletet kell tartani. Az igazgató tájékoztatott még az „igazgatói szünetekről”, végül a tanítás nélküli munkanapokról is.

Némethné Székely Julianna tanfelügyeleti igazgató (EKIF) az előttünk álló programokról tájékoztatta a résztvevőket hónapokra lebontva.  Ebben szó volt egyházmegyei, gazdasági ügyeket és szakmai feladatokat érintő programokról.

Az egyházmegyei programokat tekintve a következő eseményeket ajánlotta a jelenlévők figyelmébe.

03. 18. Férfi lelkinap – Nyíregyháza, Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház
03.18. Egyházmegyei szavalóverseny (döntő) – Nyíregyháza, Szent Imre Gimnázium
03. 25. Női lelkinap – Nyíregyháza, Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház
03. 25. 7 Templom Zarándoklat – Nyíregyháza
03. 31. Óvodai Szakmai Nap – Mátészalka
04. 15. Ministránstalálkozó – Nyíregyháza, Szent Imre Gimnázium
05. 13. Egyházmegyei Gyermeknap – Nagykálló-Harangod
05. 19. Egyházmegyei Bál – Debrecen        
06. 02. KÖVET – Kisvárda
06. 10. Bosák Nándor nyugalmazott püspök gyémántmiséje – Debrecen, Szent Anna-székesegyház
06. 24. Papszentelés
07. 03. Ministránstábor – Nyíregyháza
07. 24-30 Egyházmegyei tábor
07. 30. Egyházmegyei Búcsú – Máriapócs
08. 25. Egyházmegyei Tanévnyitó Ünnepség – Debrecen

Ezután dr. Béres Diána egyházmegyei jogtanácsos az intézményeket, mint munkáltatókat érintő, a 2023. január 1-jétől hatályos legfőbb jogszabály módosításokat ismertette, majd válaszolt a felmerülő kérdésekre.

Végül Béres Nándor egyházmegyei gazdasági igazgató a 2022. évi zárlati feladatokat, a 2023. évi intézményi költségvetést, valamint a normatíva igényléssel és elszámolással kapcsolatos teendőket és határidőket ismertette.

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye