Több mint húsz éve a cursillo szolgálatában – Zsirosné Seres Judittal, a Cursillo Mozgalom Nemzeti Titkársága Állandó Tanácsának megválasztott tagjával, az újfehértói egyházközség cursillós munkatársával beszélgetünk

Mint ahogy már arról korábban hírt adtunk a Cursillo Mozgalom Nemzeti Titkársága 2023. február 17-19 között Máriabesnyőre hívta össze az egyházmegyék cursillo titkárságainak lelki és világi vezetőit, hogy megválasszák az új Nemzeti Titkárság elnökét és Állandó Tanácsának (ÁT) tagjait.
Az országos, hét fős döntéshozó testületbe egyházmegyénk jelöltjét, az egyházmegyei cursillo mozgalomban több mint húsz éve feladatot vállaló és korábban világi elnöki tisztséget betöltő Zsirosné Seres Juditot is beválasztották. A szavazás során voksot adott le a Debrecen-Nyíregyháza Egyházmegye képviseletében Linzenbold József atya lelki és Geréné Sárga Monika világi vezető.

Zsirosné Seres Judit kinevezéséhez ezúttal is gratulálunk!

Az alábbiakban az egyházmegyei delegáltunkkal beszélgetünk.

– Hogyan fogadta az új megbízatást?
– A Nemzeti Titkárság szokásos éves találkozóján évek óta részt veszek, képviselve a mi egyházmegyei cursillós közösségünket. Az Állandó Tanács tagjai közé én is jelölést és ajánlást kaptam az egyházmegyénk grémiumától. Ezért kellett küldenem egy bemutatkozó videót is, de nem számítottam rá, hogy megválasztanak. A következő ajánló gondolatokkal támogatták a jelölésemet. 

„A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Cursillo közösségének aktív tagja. 12 évig volt a grémium tagja, és a mozgalom világi vezetője. Nagy tapasztalatát a közösség javára fordítja. A cursillo apostoli küldetését magáénak tekinti, maximálisan elhivatott a mozgalom küldetésének sikeréért. Isten, és emberszeretetét a több mint húsz éve az egyházban végzett tevékenysége is igazolja. Alázatos szívvel, precízen végzi az Istentől kapott feladatait.”
Az Állandó Tanács elnöke: Várdai Judit, a tagok: Debreceni Csaba (Börtön cursillo.), Nyikita Sándor (Egri Egyházmegye), Robotka Zsolt (Szent Gellért Titkárság.) és jómagam (Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye). Operatív lelkivezetőnek Szűcs Imre balatonlellei plébánost, nemzetközi koordinátornak Csibi Tamást kérte fel az elnök. Ezen kívül az ÁT felkérhetett egy civil és egy pap résztvevőt a munkájuk segítésére. Ezt egy rövid megbeszélés után, teljes egyetértésben megtettük: Palya János atya, és Pál Annamária (Boldog Özséb titkárság.) személyében.
Megtiszteltetésnek tartom, hogy az Állandó Tanács tagja lehetek és segíthetem az országos cursillós mozgalom munkáját.

– Nem volt még példa arra, hogy a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye delegáljon a magyarországi Cursillo Mozgalom Állandó Tanácsába.
– A cursillós közösség huszonnyolc éve működik az egyházmegyénkben, az itteni vezetőségből az országos ÁT-ba még eddig nem került be munkatárs. Valóban a mostani delegálás és választás nagyon különleges számomra, a több mint 20 éves munkám eredményét látom ebben, amit az egyházmegyei cursillóért végeztem. Az életem egyharmadában a cursillóért dolgoztam. Mivel a cursillo színes és pompás, az ország keleti csücskének cursillósait képviselhetem az ÁT –ben. Eddig kívülről tapasztalhattam meg az irányító, jól működő összeszokott szervezőmunkájukat, amelyet az országos cursillóért végeztek. Most ennek az elkötelezett kis közösségnek én is a részese lehetek. Van miért imádkozni és hálát adni.

– Milyen feladatokat jelent az új megbízatás?
– Az ÁT tervekről és a közös munkáról az elkövetkező héten tartunk egyeztetést. Itt is az együtt gondolkodás a fontos. Valószínű, hogy a 2023-s évben is nagyon sok tervezett program valósul majd meg országos és nemzetközi szinten. Korábban az ÁT minden hónapban találkozott, akár személyes, akár online formában. Kíváncsian várom az első megbeszélést. Már szervezés alatt vannak olyan programok, amelyek összefogják és együttes imádságra, zarándoklatra hívják az ország cursillósait.
Az Európai Cursillo Vezetősége (GECC) Magyarországon fogja tartani megbeszélését. A találkozó Esztergomban lesz, de elötte ultreyát szervezünk a magyar cursillista testvérek részvételével március 17-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Az egyházmegyénken belül is van megbízatásom, feladatom. A munkatársképzést készítem elő, és koordinálom márciusban. Az ősszel egyházmegyénkben női és férfi cursillót tartunk. A női cursillo rektorának engem kértek fel.

– Biztosan az olvasók között is sokan vannak, akik még nem hallottak erről a lelkiségi mozgalomról, és talán csak az elnevezésével találkoztak. Tulajdonképpen egyfajta titok is övezi a cursillós hétvégéket, nem szabad róla beszélni, de nagy nyitottsággal várják a cursillós hétvégékre külön a férfiakat és külön a nőket. Mit tudhatunk meg a cursillóról, mi a lelki háttere?
– A Cursillo Isten csodálatos ajándéka, amely a legnagyobb élményt teszi lehetővé, amit egy ember megélhet: találkozhat az Úrral, felfedezheti és megélheti a keresztény élet lényegét, valamint egy új élet indul el benne. Fontos a hétvége (három nap) megélése és megtapasztalása, amely nyomott hagy az ember életében. Fontos a személyes és a cursillós közösségben való élet. A cursillónak az evangelizációs folyamatban is szerepe van. Egy keresztény közösséget alkotnak a végzettek, akik több százan vannak a mi egyházmegyénken belül is.

A cursillót végzettek számára fontos a lelkesedés és az elköteleződés. A világiak és a lelkivezető atyák együtt dolgoznak a cursillo sikerességéért. Az egyházmegyében több mint húsz cursillót végzett pap van. A Debrecen- Nyíregyházi Egyházmegyei Cursillos Közösség lelkivezetője, Linzenbold József kisvárdai plébános atya.   
Palánki Ferenc, egyházmegyénk megyéspüspöke nagy örömünkre támogatja a cursillós közösséget. A főpásztor részese volt már az ultreyának és biztatta, bátorította, lelkesítette homíliájában a résztvevőket, hogy haladjunk tovább az Isten felé vezető úton.
Az egyházmegyénkben több élő cursillós közösség is van, akik kiscsoportokban működnek a plébániákon. Munkájukkal egyéni képességeiknek megfelelően segítik a plébániai közösség életét.
Az egységes cursillós logónk, a „halacska”. A cursillo védőszentje Szent Margit, minden év januárjában megemlékezünk róla, és kérjük a közbenjárását.

Az országos cursillóba is aktívan bekapcsolódunk. Minden évben más egyházmegyében rendezik meg az országos ultreyát. Megtiszteltetést, összehangolt egy éves előkészületet és munkát jelentett számunkra az országos ultreya megszervezése. A Magyarországi Cursillo Mozgalom VI. országos találkozóját több mint hatszáz fő résztvevővel, 2017. november 4-én, Debrecenben, a Szent Anna-székesegyházban tartottuk. A találkozón részt vett többek között dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök, a mozgalom országos lelkivezetője is.
Egyházmegyénkben évente tartunk női és férfi cursillót. Az egyházmegyei honlapon érdemes figyelni a meghirdetett időpontokat. A résztvevők a három nap alatt rácsodálkozhatnak Krisztusra. A benti találkozás a többiekkel nem más, mint egy személyes vallásos élmény, ezt csak az érti, aki átélte.

– Végül, de nem utolsó sorban szeretnénk megtudni, hogy kinek gratulálunk, mivel foglalkozik a civil életben?
Az életet belesűríteni néhány mondatba nehéz. Emberként mindig fontos volt számomra, hogy felismerjem másokban az értékeket.
Keramikusnak készültem, majd dekoratőrként dolgoztam. A dekoratőr munkája egy nagyon összetett és viszonylag sokoldalú foglalkozás, művészi jellegű, önálló, kreatív alkotó munkát igényel. A művészetek gyakorlása sok tapasztalatot jelentett, amelyet később pedagógusként is tudtam kamatoztatni. Bábvezetést is tanultam. Óvodapedagógusként kiemelten tehetséggondozással és az integrált neveléssel foglalkoztam. Szívesen vállaltam az egyházközségen belül is kreativitást igénylő foglalkozásokat, azok szervezését gyerekeknek, és felnőtteknek.

Megtiszteltetés volt számomra az a lehetőség, hogy a Debrecen-Nyíregyházi egyházmegye papjai számára is előadást tarthattam az integrált neveléssel kapcsolatban.
2005-től a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Nyíregyházi Tagintézményének munkatársa voltam, fejlesztőpedagógusként több területtel foglalkoztam. 
A hívatásomon belül is igyekeztem apostolkodni. Az elmúlt évtizedekben mindig megtaláltam, milyen területen szeretnék dolgozni, mit szeretnék tanulni. Hallgatok a lelkem jelzéseire. Az életem során az Isten mindig szelíden terelgetett.
Ma már nyugdíjas vagyok, de aktív életet élek.
Fontos számomra a családom, a velük való együttlét. Nélkülük nem lennék az, aki vagyok. Szívesen olvasok, tanulok, cikkeket írok. A művészetekkel is szívesen foglalkozom. Az újfehértói Római Katolikus Egyházközség kommunikációs felelőseként is van feladatom.
Az istenkapcsolatom mindig is központi szerepet töltött be az életemben, több mint húsz évvel ezelőtt, a cursillo három napja még elevenebbé tette ezt a kapcsolatot.

Kovács Ágnes/Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye
Fotó: Geréné Sárga Monika sajtómunkatárs