KRISZTUSKÉPES KERESZTFÁK Szakrális kisemlékek Újfehértó és Hajdúdorog térségében – Könyvbemutatót tartottak az újfehértói Római Katolikus Egyházközségben

„Aki végiglapozza ezt a könyvet, az öt település vallásos múltjában és jelenében tehet sétát. Egy olyan világba tekinthet be, melyet imádságos lelkületű embertársaink teremtettek, s amelynek „lenyomatai”, olykor pusztuló állapotban, de ma is itt vannak velünk. Hatnak ránk, miközben szakralizálják a tájat, a szűkebb és tágabb teret, amelyben elhelyezték őket.” Buczkó József
Juhász Imre atya az újfehértói egyházközség közösségi házába hívta az érdeklődőket 2023. június 7-én, Buczkó József néprajzkutató, címzetes múzeumigazgató, KRISZTUSKÉPES KERESZTFÁK Szakrális kisemlékek Újfehértó és Hajdúdorog térségében című könyvének bemutatójára.

A kötet elején Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök ajánlását olvashatjuk, amelyben a főpásztor felteszi a kérdést: „Miért állítottak elődeink kereszteket, egyáltalán mit jelent számunkra a kereszt?
Szent Pál így fogalmaz: Krisztus keresztje egyeseknek botrányt, másoknak balgaságot jelent. Nekünk, akik hiszünk, a kereszt az Isten ereje és Isten bölcsessége (Vö.: 1Kor 1,23-24).
Keresztény katolikus hitünk arra tanít, hogy Jézust követve nap mint nap fel kell vennünk életünk keresztjeit, meg kell hoznunk a mindennapi áldozatunkat szeretteinkért, családtagjainkért, közösségünkért, nemzetünkért. Mindezt azzal a szeretettel, amit Jézustól tanultunk.
Bármerre járunk – ennek az öt településnek határában, útjain, temetőiben is – láthatjuk a felállított kereszteket, melyek azt üzenik: Isten itt is itt van, jelen van az Ő szeretetével…”

A könyvbemutatón dr. Hosszú József, Újfehértó polgármestere és Juhász Imre címzetes kanonok, plébános atya köszöntötte a jelenlévőket.

A köszöntők után a könyv témájához, hangulatához, atmoszférájához illeszkedett a könyv írójának felajánlott műsor összeállítás, amely lehetőséget adott arra, hogy kifejezzük a megbecsülésünket és elismerésünket az író munkája iránt. Az előadás résztvevői verssel, zenével és énekkel köszöntötték az újfehértói születésű írót: Békési Gyula, József Attila-díjas, újfehértói születésű költő Kódis Bódis című versét Barnáné Véber Szilvia mondta el, majd Daróczi Sándorné zongorajátékában gyönyörködhettünk. A műsort a Római Katolikus Egyházközség Kolping Énekkara zárta – Hotzi Péter vezényletével. 

Buczkó József, a Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett és számtalan díj tulajdonosa, nemcsak földrajz-rajz szakos tanár és néprajzkutató, de a hajdúnánási római katolikus egyházközség világi elnöke is, nagy odaadással és szakmai alázattal kutatta fel a szakrális kisemlékeket és keresztfákat, hogy bemutassa az olvasónak ezt a csodálatos örökséget. Az összegyűjtött információk és kutatási eredmények lehetővé teszik, hogy egy olyan világba lépjünk be, amelyet imádságos lelkületű embertársaink teremtettek. A könyv, amely bemutatja és megőrzi a szülőföld szakrális kisemlékeit, nagyszerű ajándék azoknak, akik itt élnek. Nem csak szórakoztató és informatív olvasmány, hanem lehetőséget ad arra, hogy büszkén mutassa be a helyi kulturális örökséget és értékeket másoknak, emellett segít megőrizni és továbbadni a helyi identitást és történelmet a következő generációk számára. A kötet olyan fontos és lenyűgöző témákat érint, mint a vallás, a kulturális örökség és a táj kapcsolata.  Képes a mai kor emberét motiválni arra, hogy nyitott szemmel figyelje a környezetét és felismerje benne Isten jelenlétét.

Az íróval való személyes beszélgetés izgalmas lehetőség volt arra, hogy még mélyebben megismerjük az ő gondolatait és élményeit a könyvírással kapcsolatban. Juhász Imre atya is bekapcsolódott a beszélgetésbe, megosztotta a hallgatósággal, hogyan zajlott a könyvkiadás, miért támogatta a könyv megjelenését. Ő volt az, aki végig bábáskodott a könyv megjelenése fölött.

A kötetet közönség előtt Hajdúnánáson, Hajdúdorogon és Újfehértón mutatták be.  A napokban Kálmánházán majd Tégláson is megismerkedhetnek az érdeklődők a könyvvel és az írójával.

A Krisztusképes keresztfák c. könyvet Juhász Imre atyánál lehet megrendelni: juimre@gmail.com

Zsirosné Seres Judit
sajtómunkatárs
Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye