Ökológiai megtérésre van szükségünk! – Teremtésvédelemről szólt az egyházmegyei hitoktatók továbbképzése Debrecenben

Az emberi tevékenység és az ipari fejlődés számtalan kihívást hozott magával a Föld számára. Az éghajlatváltozás, a természeti erőforrások kimerülése, és a biodiverzitás veszélyeztetettsége mind olyan problémák, amelyek az emberiség előtt állnak. A teremtett világ megóvása és védelme az egyik legfontosabb feladatunk, és ez az elkötelezettség egyre fontosabbá válik a modern társadalomban. A teremtésvédelem ma már nem csak egy lehetőség, hanem egy elengedhetetlen kötelesség.

Ez a sürgető feladat adta a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye hitoktatóinak tartott, két napos tanévnyitó képzés témáját is, amelyről Szabó Eszter vezetésével a Naphimnusz Egyesület önkéntesei tartottak előadásokat. A továbbképzés középpontjában Ferenc pápa Laudato si’ enciklikája állt.

A két napos program során megismerhettük a teremtésvédelem fontosságát és azokat a lépéseket, amelyeket az egyének és közösségek megtehetnek a Föld megóvása érdekében. A rendezvény erősítette az elkötelezettségünket a környezetvédelem mellett, és felhívást intézett hozzánk, hogy tegyünk aktívan azért, hogy a Földet megőrizzük a következő generációk számára. Emlékeztetett bennünket arra, hogy mindannyian tehetünk valamit a Föld védelmében, és hogy cselekedeteinkkel változást hozhatunk a világba.

Az eseményen számos előadó osztotta meg gondolatait és tapasztalatait a teremtésvédelemről.
Halupka Gábor geológus arról beszélt, hogyan cselekedjünk egyénileg, lokálisan, országosan, illetve világi szinten. Azaz „hogyan építsünk viharálló házat”, hogy megtartsuk és ápoljuk a „halványkék pöttyöt”, a Földet, amely az egyedüli otthonunk.
Nyíri Andrea munkatárs szemléletfejlesztő játékokat mutatott be, amiket jó hangulatban ki is próbáltunk. Ezek a játékok segítenek a gyerekeknek, fiataloknak megérteni, megszeretni, és megvédeni a természetet.
Jäger Eszter önreflektív műhelymunkája arra ösztönzött minket, hogy gondolkodjunk el jelenlétünkről a teremtett világban.

A teremtésvédelmi lelkiösvény végig járása lehetőséget teremtett számunkra, hogy a természet, a teremtett világ szemlélésében elmerülve beszélgessünk a Teremtővel.
Megtekintettük A levél-üzenet Földünkről című filmet, majd kiscsoportos és plenáris beszélgetések során környezeti kérdésekről és azok globális hatásairól esett szó. Arról is gondolkodtunk, hogy Ferenc pápa miért tartotta fontosnak, hogy elkészüljön ez a megrázó film, s hogy keresztényként milyen kötelességeink vannak a teremtett világgal szemben. Ezt Ferenc pápa enciklikájából vett részlet világosan elénk tárja: „…a környezeti válság mély belső megtérésre hívó felszólítás. De azt is el kell ismernünk, hogy vannak olyan elkötelezett és imádságos keresztények, akik – a realizmus és pragmatizmus ürügyén – nemegyszer kinevetik a környezet miatti aggodalmakat. Mások passzívak, nem határozzák el magukat szokásaik megváltoztatására, és így inkoherenssé válnak. Ökológiai megtérésre van tehát szükségük, amely azt jelenti: engedik, hogy Jézussal való találkozásuk minden következménye megjelenjen az őket körülvevő világhoz fűződő kapcsolataikban.” (LS217)
Ezt erősítette Nobilis Márió atya előadása, ami a környezeti krízis és a cselekvő egyház kapcsolatáról szólt, arra ösztönözve az embereket, hogy vegyenek részt a teremtett világ védelmében.

Márta László egyházmegyénk teremtésvédelmi referense, inspiráló előadást a teremtésvédelmi cselekvésről az „Gondolkodj globálisan és cselekedj lokálisan!” szlogen szellemében. Szó esett a biológiai élet védelméről, a gazdasági élet rendjéről, az emberi kapcsolatok rendjéről és a természeti törvényekről is. Hallhattunk a Föld természeti kincseinek fontosságáról és megőrzéséről rávilágítva arra, hogy az embernek felelősséget kell vállalnia a Föld kincsei iránt.
Gyakorlati praktikákat is kaptunk arra nézve, hogy mit tudunk tenni mi, személyesen és plébániai szinten is a környezetvédelem, klímavédelem kapcsán. Ezek a következők: önreflexió, plébániai infrastruktúra fejlesztése, szelektív hulladékgyűjtés, komposztálás lehetősége, környezettudatos rendezvényszervezés.

Az együtt töltött napok zárásaként és csúcspontjaként Veni Sancte szentmisén vettünk részt a Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyházban, amelyet az újonnan kinevezett hitoktatási referens, Németh István atya celebrált.

Szeretnénk kifejezni köszönetünket Palánki Ferenc püspök atyának, hogy jelenlétével ismét megtisztelte a találkozónkat, a Hitoktatási Iroda munkatársainak, hogy megszervezték  a továbbképzést.
Nagy öröm volt számunkra, hogy találkozhattunk és beszélgethettünk a hitoktató kollégákkal. Az együtt töltött napok során értékes gondolatokkal gazdagodtunk, amelyek segítenek minket hitoktatási munkánkban is.

Kovácsné Török Tímea
hitoktató

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye