Debrecenbe látogattak a Szatmári Egyházmegye püspöki hivatalának munkatársai

Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök vezetésével a Szatmári Egyházmegye püspöki hivatalának dolgozói szeptember 21-én Debrecenbe érkeztek, hogy két napot pihenéssel, városnézéssel töltsenek el. Úti céljukban szerepelt a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye, valamint a Hajdúdorogi Főegyházmegye püspöki hivatala megtekintése és a püspökségek dolgozóival való találkozás is.     

A szatmári közösség szentmisével ünnepelte a megérkezését a debreceni Szent Anna-székesegyházban, amelyet Schönberger Jenő megyéspüspök atya mutatott be. A szentmisén a szatmárnémeti munkatársakkal érkezett Illyés Csaba általános helynök Melega Péter gazdasági helynök és a brazil származású Claudino José Cleiton püspöki titkár, az egyházmegye diakónusa.

A vendégeket – Palánki Ferenc megyéspüspök távolléte miatt Heidelsperger István oktatási helynök és Németh István püspöki titkár atyák fogadták, akik a szentmisén is jelen voltak. A szatmári megyéspüspök atya a liturgián imádkozott az idén 30 éves Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyéért és Palánki Ferenc püspökért is, akinek a megyéspüspöki kinevezési évfordulóját éppen ezen a napon ünnepeltük. (Ferenc pápa 2015. szeptember 21-én nevezte ki a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspökévé, a beiktatási szentmise pedig 2015. november 14-én volt a debreceni Szent Anna-székesegyházban.)

Schönberger Jenő püspök atya a szentmisét az egyházmegyéje munkatársaiért ajánlotta fel. Elmélkedésének bevezetőjében elmondta, a Szentlélek mindig tudja, mire van szüksége az embernek, és az elhangzott szentírási szakaszbólidézett: „A kegyelmet azonban mindegyikünk Krisztus ajándékozásának mértéke szerint kapta” (Ef 4,7). A főpásztor utalt a Szatmári Egyházmegye egy közösségére, amely egy cél: Isten országa, az örök üdvösség építésén munkálkodik. „Nemcsak saját üdvösségünkért dolgozunk, hanem azokért is, akiket Isten ránk bízott. Egymás és Isten munkatársai vagyunk. Ha mindezt szem előtt tartjuk, akkor sokkal könnyebb az akadályok vétele” – fogalmazott a püspök majd Szent Máté apostol és evangélista ünnepére tekintett.

Szent Máté két névvel szerepel a Szentírásban: Lévi, a vámos, akit az emberek megvetettek – nevének jelentése: körülfont, vagyis szorongással élő –, és Máté, aki Isten ajándéka lett, miután Jézus megszabadította őt a szorongásából, és mindent otthagyva követte Őt. Püspök atya azt is elmondta, hogy abban az időben az emberek nem születésükkor kapták a nevüket, hanem felnőtt korban, amely név kifejezte a jellemüket.

Jézus, amikor meglátta Lévit, a vámost, azt mondta neki: Kövess engem. Ez az ember meggyógyult és így lett belőle Máté, vagyis Isten ajándéka. „Szent Máté példája minden keresztény ember szeme előtt lebeghet, hiszen mindannyiunknak van éppen elég baja. Jézus ismeri a szorongásainkat, bajainkat, azt, hogy mire van szükségünk. Amikor munkatársaivá választott bennünket, lehetőséget adott a gyógyulásra, azért, hogy mi is Isten ajándékai legyünk mások számára. Ha ezt így éljük meg, akkor bekövetkezik a gyógyulásunk” – hangsúlyozta püspök atya.

A szentmise végén Heidelsperger István, egyházmegyénk oktatási helynöke, a Szatmári esperesi kerület esperese köszöntötte a szatmári püspököt, és munkatársait. István atya elmondta, hogy őt 1982-ben az akkor még Magyarországhoz tartozó Szatmári Egyházmegyében szentelték diakónussá, de egy év múlva, 1983-ban már Egerben szentelték pappá, mert akkorra az egyházmegye egy részét elcsatolták Magyarországtól, így a kettészakadt Szatmári Egyházmegye központja már nem tartozott hozzánk.

A szentmisét követően Németh István püspöki titkár bemutatta a jelenlévőknek Debrecen városát, különös tekintettel beszélt a korábban kálvinista Rómaként emlegetett civis város katolikus múltjáról, és az ehhez kapcsolódó közel 300 éves Szent Anna-templom – 1993 óta székesegyház – megépülésének körülményeiről.

A püspöki hivatalban frissítővel, agapéval és szeretettel várták a Szatmári Egyházmegye közel negyven munkatársát, jó hangulatú, kötetlen beszélgetés alakult ki. Közben tovább folytatódott a bemutatkozás a házigazda püspökség részéről.

Németh István atya beszélt a nagy területen elhelyezkedő 30 éves egyházmegye életéről, a 10+1 többcélú köznevelési intézményről, amelyhez a bölcsődés kortól egészen a középiskolás korig közel hatezer gyermek tartozik. Ez újdonságnak számított a Szatmári Egyházmegye munkatársainak, hiszen náluk nincsenek egyházi fenntartású iskolák.

Béres Nándor gazdasági igazgató a bemutatkozást kiegészítve büszkén mondta el, hogy az egyházmegye dolgozóinak létszáma a 2022. decemberi adatok szerint 1240 fő. További büszkeségünk, hogy a már meglévő négy szociális intézményünk – három idősek otthona és a Forrás Lelki Segítő Központ – sora hamarosan a már épülő két további idősek otthonával fog bővülni. A gazdasági igazgató hozzátette, hogy bár az egyik legfiatalabb egyházmegye vagyunk, viszonylag kevés katolikus vallású lélekszámmal, de a három + a két épülő idősek otthona működtetésével élen jár az egyházmegye.

A szatmárnémeti munkatársak ittlétének írásos nyoma is maradt, Főpásztoruk elég hosszan írt a Püspöki Hivatal vendégkönyvébe.

A delegáció tagjai megtekintették a püspöki hivatal egyik különlegességét, a kibővített és az idén megáldott kápolnát, amelynek Tiffany- ólomüveg ablakai – Rubóczki Béla iparművész restaurátor alkotása – az egyházmegyénkhez kapcsolódó szenteket és boldogokat ábrázolják. Többek között látható két szatmári boldog vértanú püspök is: Boldog Bogdánffy Szilárd és Boldog Scheffler János, akik egykori hivatali idejében az egyházmegyénk területének egy része az ő lelkipásztori ellátásukhoz tartozott.  

A Szatmári Egyházmegye püspöki hivatalának munkatársai szeptember 22-én, útban hazafelé a vállaji Szentlélek-templomot is meglátogatják, és szentmisével zárják a kétnapos kirándulásukat.

Kovács Ágnes – Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye